03 Maja 2026, 15:41:23 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie sklejki i płyt meblowych przez amatora - jakim sprzętem?  (Przeczytany 2877 razy)

Offline Picia

Cięcie sklejki i płyt meblowych przez amatora - jakim sprzętem?
« dnia: 18 Lutego 2019, 12:06:25 czas Polski »
Cześć,

Jestem amatorem. Wziąłem się projekt mebli dla dziecka (stolik + 2 krzesełka) z odcinka na youtube 398. i szczerze mówiąc troszkę poległem na cięciu prostokątnych elementów ze sklejki (18mm brzoza suchotrwała). Mam ręczną Makitę hs7611 (bez szyny i adaptera) i linia cięcia wyszła jak za wężem - tylko zmarnowałem materiał.

Stąd pytanie - czym ciąć sklejkę tak, żeby mieć pewność, że linia cięcia jest prosta, kąty zachowane materiał nie zmarnowany etc?

1. Dokupić szynę i adapter do makity + tarcze z większa ilością zębów?
2. Zrobić samemu stolik do makity i zamontować ją od dołu?
3. Kupić pilarkę stołową (max 1000 pln w budżecie)?
4. inne rozwiązanie?

W przyszłości planuję hobbystycznie pobawić się w meble dla dzieciaków ze sklejki / płyty stolarskiej lub laminowanej - zastanawiam się też pod tym kątem.

Offline ordi_2004

Odp: Cięcie sklejki i płyt meblowych przez amatora - jakim sprzętem?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2019, 21:04:20 czas Polski »
Szyna i adapter. Z większymi kawałkami sklejki na stołowej też nie będzie łatwo. Sposób DIY przymocować do sklejki np. łatę murarska i jechać wzdłuż niej.

Offline Picia

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2019, 21:08:46 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc to spodziewałem się rady żeby rozejrzeć się jednak za tania pilarka stołową (ryobi rts 1800/ bosch pts 10 / makita mlt 100), zrobić sanki, etc... . szyna i adapter to bez porównania tańsze rozwiązanie :)

Ale czy będę w stanie ciąć tym mniejsze elementy (ok 30cm) tak precyzyjnie jak na sankach? Sorry jeśli to głupie pytanie ale dopiero się uczę.

Offline Picia

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2019, 08:27:37 czas Polski »
Po przeczytaniu internetow - Będę wdzięczny za Wasze opinie i komentarze co do sensu zakupu jak niżej pod prace na sklejce i płytach (mebelki dla Córy):

1/ pilarka z szyna i adapterem + ukośnica
2/ pilarka stołowa (z dorobionymi sankami, etc.)

Offline inforobert

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2019, 22:49:02 czas Polski »
Pilarka z dobrą tarczą, a prowadnicę zrób samemu.
Płyta laminowana + rączka z systemów przesuwnych lub kątownik.

Ewentualnie pilarka z tarczą, Parksajdy Makalistery itp szkoda pieniędzy.
Bosch, Milwaukee, Makita, Festool, ... prowadnica z gumą.

Pytanie czy jest ekonomiczny sens kupować sprzęt, jak rozkrój można zlecić w hurtowni płyt, a w domu samemu skręcić.

Sam mam budżetową pilarkę, ale moim najbliższym zakupem będzie lamelowanica, jakość połączeń w meblach robi efekt łał.