04 Maja 2026, 09:13:24 czas Polski

Autor Wątek: Mafell MT 55 cc - dobór tarcz  (Przeczytany 5358 razy)

Offline kasopey

Mafell MT 55 cc - dobór tarcz
« dnia: 07 Czerwca 2016, 16:50:03 czas Polski »
Od niedawna posiadam zagłębiarkę Mafell MT 55 cc. W instrukcji jest napisane, że do pilarki należy używać tarcz o wymiarach:
162 x 1,2 / 1,8 x 20mm
+ oczywiście zastrzeżenie, że należy używać tylko tarcz Mafell ;)

Co do średnicy to nie mam wątpliwości. Zastanawia mnie jednak czy mogę tam włożyć tarczę grubszą np. 2.2mm? Czy jeśli tak zrobię to czy nie zniszczy mi ona zabezpieczenia przeciwodpryskowego na szynie prowadzącej?

mily68

• Gość
Odp: Mafell MT 55 cc - dobór tarcz
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2016, 17:08:21 czas Polski »
Zniszczy.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2016, 19:56:08 czas Polski »
Ja stworzyłem ostatnio hybrydę-super moc.
Do mafella złożyłem tarczę od festoola. Po pierwszych testach mafella tarczy nawet nie będę ostrzył. Idzie w odstawkę.
Sama zagłębiarka bije na głowę fastoola, ale tarcze od fastoola biją tarcze maffela.
To takie moje prywatne zsanie poparte doświadczeniem.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2016, 21:28:03 czas Polski »
A czy tarcze mafella to nie są tarcze Boscha? Czyli festool > bosch ?

Offline Nol

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2016, 21:34:34 czas Polski »
Zabezpieczenie przeciwodpryskowe jest częścią wymienną. Kup sobie dodatkową listwę przeciwodpryskową i wymieniaj razem z tarczami - do każdej tarczy o różnej grubości będziesz mieć inną.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2016, 21:49:52 czas Polski »
A czy tarcze mafella to nie są tarcze Boscha?
Nie sądzę.
Nie spotkałęm się z taką informacją.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2016, 18:12:37 czas Polski »
Był już ten temat na forum poruszany. Tarcza oryginalna ma 1,8 węglik natomiast "blachę" 1,2. Przykładowo tarcza cmt ma węglik 2,2 ale również tarcza jest grubsza. Czyli oś cięcia przesuwa się w prawą stronę od listwy przeciwodpryskowej. Nie zniszczysz listwy tnąc grubszą tarczą. Głupotą jest kupować listwę dodatkową tym bardziej, że jest funkcja podcinania więc bez tej listwy też krawędź jest czysta. Poza tym w szynach mafella listwa nie jest przyklejana a wciskana w rowek. Wymiana jest kłopotliwa. Przekładanie listwy przy zmianie tarczy byłoby upierdliwe. Jak zniszczę swoją na amen to ją w ogóle zdejmę i nie będę zakładał nowej.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 18:15:56 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwca 2016, 19:33:16 czas Polski »
Tak temat był poruszany i jasno wyjaśniłem że są lekkie różnice i po zalozeniu tarczy od fastoola do zaglebiarki  mafella krawędź cięcia bedzie w innym miejscu. Sa to jednak minimalne różnice.
Mialem prowadnicę festoola skalibrowaną do mafella z tarczą mafella.
Po założeniu tarczy festoola do mafella, bardzo wyraźnie listwa byla.lekko przycieta.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwca 2016, 20:53:23 czas Polski »
Trochę matmy i będzie wiadomo ile ścina ;-)
Mafell 1,8 - 1,2 = 0,6
Tarcza CMT (dla przykładu) 2,2 - 1,6 = 0,6

Czyli w obu przypadkach zakładając tarczę lewa strona zęba porusza się w tej samej płaszczyźnie bo przecież mocujemy tarczę na tej samej tulei. Ścięłoby wtedy gdyby tarcza miała parametry np 2,2 do 1,2. Wtedy lewa strona zęba jest o 0,2 mm bliżej szyny i o tyle zetnie. Zakładając że urządzenie tnie super precyzyjniej jak robot chirurgiczny a tak nie jest. U mnie ta czerwona listwa jest cała pocięta w różne esy floresy więc sama praca już ją uszkadza na tyle, że wnikanie w tarcze jest bez sensu. Spokojnie można zakładać tarcze o szerokości zęba 2,2. Nic złego dla szyny się nie stanie. Ważniejsza dla żywotności taśmy antyodpryskowej jest regulacja luzu między stopą a szyną tymi czarnymi pokrętłami. Nie wiem jakie parametry ma tarcza festoola. Myślę, że po założeniu spowrotem tarczy mafella nie wpłynie te małe ścięcie na jakość pracy chociaż mogę się mylić. Nie ma co popadać też w paranoję. To nie cnc tylko zwykła zagłębiarka :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 20:57:56 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

Offline Nol

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2016, 21:38:20 czas Polski »
Ja w trakcie pracy z zagłębiarką używam listwy przeciwodpryskowej jako precyzyjnego wyznacznika linii cięcia. Wiadomo że offset 0,2-0,6 mm można skompensować 'na oko' po kilku cięciach, ale jak taki błąd powtórzę na kilku bokach elementu, to wymiary/kąty się rozjadą i cała praca będzie niewiele warta. Zależy co sie robi... Ja wolę od czasu do czasu podmienić listwę, jak zmieniam grubość tarczy.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2016, 21:55:36 czas Polski »
Ze wzgledu na te esy floresy na listwie wyznaczam cięcie od tyłu szyny. Po kilku cięciach z mierzenia materiału wyszło mi ze średniej, że szyna ma 14,38 cm więc jak mam uciąć 60 cm to odejmuję 14,4 i rysuję krechę na 45,6. Przykładam szynę tyłem do krechy i ciach. Zawsze wychodzi dokładnie.

Offline Nol

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2016, 22:26:23 czas Polski »
OK, pewnie można i w ten sposób. W wolnej chwili sprawdzę czy nie będzie mi wygodniej Twoim podejściem.

Offline Misiek1971

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2019, 10:33:03 czas Polski »
Witam
a co sądzicie o tarczy ZAG1 do tej zagłębiarki (płyta laminowana)