Witam
Szanowni koledzy mam problem w ww maszyną.
Strugałem sobie belki z palet i trafiłem na gwóźdź. Nóż poszedł do ostrzenia, wrócił, został założony, przystąpiłem do ustawiania noża i klops.
Nóż próbowałem ustawić sposobem z instrukcji tzn wkładam nóż tak aby otwory w nożu pasowały do łbów śrub regulujących wysokość dociskam nóż dociągam delikatnie śruby i sprawdzam za pomoca linijki/liniału na jaką odległość przenosi nóż tę linijkę. U mnie jest około 7mm (w poziomie). Wg instrukcji ma być 3mm. Sęk w tym że śruby regulujące wysokość noża nie były ruszane od nowości. Czyli maszyna z takimi ustawieniami wysokośći noża wyjechała z fabryki.
1) czy mam to zmienić tak aby linijka była przenoszona tak jak w isntrukcji 3mm?
2) Jeżeli nóż wystaje więcej niż powinien - czym to się objawia, czy tez bedzie objawiać?
3) czy macie jakieś patenty na łatwą regulację wysokości noża? Próbowałem z magnesami tak jak w linku:
ale w momencie kiedy nóz jest w najwyższej pozycji śruby do dociągania noża mam schowane.
4) Na ile ustawienie wysokośći noża musi być dokładne? Jak jedna strona będzie wyżej to co? Bedzie zbierac wiecej z jednej strony?
z poważaniem
Irek