10 Maja 2026, 06:36:04 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsze klejenia dębu, pytania porady  (Przeczytany 6021 razy)

Offline Piotrek87BB

Pierwsze klejenia dębu, pytania porady
« dnia: 18 Lipca 2019, 11:41:49 czas Polski »
Koledzy i koleżanki. Postanowilem pierwszy raz zrobic klejonke, po kilku wieczorach teorii internetowej zabralem sie do pracy. Material na którym pracowałem to dąb suszony  drugiej klasy, grubosci 30-34 mm od firmy Legrand z Kęt. Cały proces wyglądał tak:

1- Rozciąłem materiał na lamele o szerokosci od 60 do 100mm
2- Struganie. Krotko po rozcięciu zabrałem sie za struganie, pierwsza strona szeroka, idealnie na płasko. Następnie wąska strona do uzyskania kąta prostego na całej długości
3- Grubościówka, po tym procesie zoslay mi lamele o grubosci 21mm
4- Klejenie. Ułozylem lamele naprzemiennie lamelami.  Postanowiłem sobie pomóc dominem (pytanie czy to dobre?), klej vicol. Zlapalem na sciskach wąskimi deseczkami z obu stron po szerokosci klejonki, nastepnie całosc ustawioną na sztorc scisnalem do wzglednie prostego stołu na jego krawędzi ( nie posiadam jeszcze zadnej prasy) i tak zostawiłem na noc

Efekt: Klejonka o wymiarach 1200x220x21 lekko łódkuje po szerokości, ok 1mm na strone po długości jest OK,
Pociete i przygotowane go klejenia lamele o wymiarach 1800x 550-700x 21 pozostawione na noc rano dosc mocno poskręcało, niewiem czy jest sens je kleic do siebie.

Pytania:
1: Czy po rozcięciu odstawiacie lamele na jakiś czas przed dalszą obróbką? czy podobnie jak ja natychmiast,dalej obrabiacie
2: Czy dobrze jest robic klejonke z lameli wykonanych z jednej deski, odwracając oczywiscie słoje?
3: Jak długie elementy z lameli o grubości około 20mm mozna wykonac bez obawy o skręcanie się całosci?
4: Co zrobilem nie tak / ;)

Offline Piotrek87BB

Odp: Pierwsze klejenia dębu, pytania porady
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2019, 13:06:28 czas Polski »
Zapomniałem dodać zdjecia

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2019, 15:36:46 czas Polski »
Pytanie czy lamele poskręcało w smigło czy tylko wygięło w łudki?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2019, 15:44:57 czas Polski »
Przed klejeniem lameli nie ma potrzeby ich strugania na grubościówce.
Wystarczy na wyrówniarce przestrugać szeroką płaszczyznę i obie wąskie. Po sklejeniu pozostawić do odprężenia i wtedy na grubosciówkę. Jeśli się wygięła to strugać materiał położony wygieciem do góry. Najpierw bardzo małym zbiorem tak aby wałki dociskowe nie zniwelowały ugięcia.
Domino jak najbardziej wskazane.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2019, 20:37:32 czas Polski »
Ja robił bym inaczej

Po rozcinaniu leżakowanie materiału
Struganie na wyrówniarce płaszczyzny  szerokiej ( nie musi wszędzie być idealnie do strugane , czyli widać  placki nie do strugane  )
Struganie na  grubościówce drugiej  strony płaszczyzny ( też  delikatnie z nie do struganymi miejscami )
Dobranie elementów do klejenia ( oznaczenie ich kolejności na płaszczyźnie   + takie ułożenie by poszczególne  elementy ułożone  były wszystkie z  "włosem " w jedną   stronę )
Wyrównanie krawędzi wąskich ( jeden element jedną  stroną do przykładnicy , następny element drugą stroną do przykładnicy . To daje
             pewność przylegania obu  krawędzi niezależnie pod  jakim  kątem   będzie przykładnica   ustawiona   wobec stołu )
            Takie konkretne ( wg wcześniej ustalonej kolejności ) pasowanie ( równanie ) daje  nam kontrolę czy właściwie mamy wyrównaną  krawędź .
Klejenie zaraz po wyrównaniu na płaskiej powierzchni ( tu popełniłeś  błąd klejąc na stojąco - brak kontroli zwichrowania klejonki )
Czas na odprężenie po zlikwidowaniu docisku
Delikatne struganie całości na grubościówce ( raz jeden koniec wchodzi w maszynę ,raz drugi koniec  z włosem  ,)
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2019, 20:39:25 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline lukaszli

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2019, 13:35:43 czas Polski »
Ja też bym poczekał po pocięciu na lamele odczekał przed struganiem - skoro materiał ma się zniekształcić przez naprężenia, lepiej żeby się pogiął przed przestruganiem lameli niż później po sklejeniu całości - zmniejszasz naprężenia w klejonce.

tomekz dobry patent z tym struganiem lameli po ułożeniu wszystkiego, na przemian do przykładnicy - skorzystam na pewno. Chociaż jakby wszystkie lamele przykładać tą samą stroną do przykładnicy (struganie wąskiej krawędzi) a następnie przepuścił przez grubośściówkę, to też klejonka wyjdzie prosta, nawet przy kącie przykładnicy innym niż 90 stopni. Różnica jest taka że wtedy wyjdą w przekroju poprzecznym równoległoboki (chyba że źle rozumiem ;P)
Mam pytanie odnośnie ostatniego kroku, piszesz że strugasz poklejone elementy na grubościówce, a jak lamele klawiszują lub się zwichrują, nie strugasz wcześniej na wyrówniarce?

Offline Piotrek87BB

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2019, 10:03:33 czas Polski »
Dziekuje Panowie za cenne wskazówki. Po powrocie z urlopu, wracam hobbistycznie do drewna :) postanowilem zrobic sobie RTV z pozostałego mi materiału, bede kleil według instrukcji TomkaZ (Dzieki raz jeszcze !). LiroRobert, lamele wygielo w łódki, skleilem je przed urlopem, i narazie jest w miare ok. Zrobilem sobie też kilka innych elementow ze zmiennym skutkiem. Zagłebilem sie mocniej w forum i sprobóje tez zmienic sposób przechowywania gotowych klejonek. Jak zrobie RTV pochwale sie :)