18 Kwietnia 2026, 21:07:33 czas Polski

Autor Wątek: Soft start Metabo kgs 254  (Przeczytany 3978 razy)

Offline Wertas84

Soft start Metabo kgs 254
« dnia: 11 Lutego 2020, 20:46:40 czas Polski »
Witam.
Mam problem z podłączeniem soft startu. Czy ktoś mógłby mi narysować kreski na zdjęciu co jak podłączyć?
Dziekuje i pozdrawiam

Offline kamij

Odp: Soft start Metabo kgs 254
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2020, 19:15:18 czas Polski »
Pilarka widzę Metabo, mi w nie soft start z allegro źle działał, obroty falowały w trakcie pracy. na YT jest filmik o podłączeniu tego, ale zawiera jeden błąd, niestety nie pamiętam który kabelek jest niepoprawnie podłączony, ja doszedłem metodą prób i błędów :) ale pilarkę już sprzedałem.
Pozdrawiam
Kamil

Offline Greg81

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2020, 17:16:35 czas Polski »
Czy ktoś z forumowiczów mógłby sie podzielić swoją wiedzą, bo również mam metabo 254 i chciałbym podłączyć soft start ?

Offline kamij

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2020, 22:08:15 czas Polski »
Dodam jeszcze jedno, obecnie mam już ukośnie wysokiej klasy z softstartem i nie widzę teraz sensu montowania tego urzadzonka w ukosnicach takich jak metabo. To nie jest w ogóle do niczego potrzebne.

Offline Greg81

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2020, 11:07:27 czas Polski »
Dodam jeszcze jedno, obecnie mam już ukośnie wysokiej klasy z softstartem i nie widzę teraz sensu montowania tego urzadzonka w ukosnicach takich jak metabo. To nie jest w ogóle do niczego potrzebne.
Czy mogłbyś rozwinąc temat, według mnie soft start przedłuża żywotność urządzenia...
dziwi mnie, ze firma metabo nie montowała seryjnie takiego elementu, przecież przy produkcji koszt takiego elementu to są grosze ....
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2020, 11:09:53 czas Polski wysłana przez Greg81 »

Offline kamij

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2020, 09:37:37 czas Polski »
Osoby uzytkujace ukośnicę hobbystycznie raczej jej nie zjeżdża do końca życia z powodu braku softstartu, trzeba jedynie pilnować szczotek. Natomiast osoby uzytkujace bardzo intensywnie to ten softstart z allegro jest do niczego bo jest mega wolny  o bardzo przeszkadza przy szybkich powtarzalnych cieciach. Urządzenia z tzw elektronika posiadające Soft start i regulacje obrotów pracują inaczej - prawidłowo, a moja stara metabo z tym ustrojstwem to była lipa, ale mogę to stwierdzić dopiero teraz jak jak porównanie namacalne z praktyki. Dlatego nie nawracajcie sobie tym głowy. Tak w ogóle to chyba sam się wezmę za recenzję sprzętu na Youtube bo na tych popularnych filmikach to takie pierdoly mówią że nie chce się słuchać, ale wiem to dopiero teraz jak sam sprawdziłem co jest potrzebne tak na prawdę a co nie.

Offline Greg81

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2020, 12:38:32 czas Polski »
Dzięki za wyjaśnienia, dla mnie użytkującego metabo hobbistycznie soft byłby dla przyjemniejszego użytkowania ale jak to nie przynosi w znaczącym stopniu wydłużenia żywotności to odpuszczę ...
To co Piszesz o Yutube to fakt część informacji trzeba przesiać przez sito tak jak z forum z różnych branż, co nie znaczy, ze nie ma wiele ciekawych info ...
Daj znać jak coś nakręcisz swojego, lubie info od ludzi z doświadczeniem ....
Pozdrawiam