24 Czerwca 2026, 19:43:25 czas Polski

Autor Wątek: VAT od maszyn  (Przeczytany 1447 razy)

Offline robbi

VAT od maszyn
« dnia: 02 Grudnia 2019, 19:16:00 czas Polski »
Prowadzę działalność gospodarczą w innej branży ale chciałbym zakupić parę maszyn stolarskich. Mam pytanie czy jeśli rozszerzę działalność o stolarstwo w klasyfikacji PKD to wystarczy by odpisać  VAT i wrzucić w koszty ? Czy jednak jest więcej wymagań jak np. przystosowany budynek z wymaganiami środowiskowymi  i sanitariami itp. 

Offline zarekl

Odp: VAT od maszyn
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2019, 06:55:00 czas Polski »
Warto też mieć jakieś faktury sprzedażowe na poparcie, że maszyna była ci potrzebna do działalności. Wtedy nie będzie wątpliwości, ale zawsze możesz powiedzieć, że "interes" nie wypalił i to była nietrafiona inwestycja.

Offline robbi

Odp: VAT od maszyn
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2019, 19:41:46 czas Polski »
Co może mieć na myśli ustawodawca odnośnie  " instalacji do impregnacji lub konserwacji drewna? " Czy Położenie materiału na stole i polakierowanie to już instalacja. Czy w ogóle użycie środków impregnujących zahacza o tą definicję.  Piszę o tym bo mam się określić czy takie instalacje będą miały miejsce u mnie . Bo jeśli tak to jest potrzebna decyzja środowiskowa i uzyskanie raportu oddziaływania na środowisko. Ktoś z was prowadzi stolarnię bez takiej decyzji ?