Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Galeria zdjęć
Zaloguj się
Recents
.
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Czerwca 2026, 19:43:25 czas Polski
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Forum Domidrewno
»
Hyde Park Domidrewno
»
VAT od maszyn
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: VAT od maszyn (Przeczytany 1447 razy)
robbi
Jr. Member
Ocena +0/-0
View Gallery
VAT od maszyn
«
dnia:
02 Grudnia 2019, 19:16:00 czas Polski »
Prowadzę działalność gospodarczą w innej branży ale chciałbym zakupić parę maszyn stolarskich. Mam pytanie czy jeśli rozszerzę działalność o stolarstwo w klasyfikacji PKD to wystarczy by odpisać VAT i wrzucić w koszty ? Czy jednak jest więcej wymagań jak np. przystosowany budynek z wymaganiami środowiskowymi i sanitariami itp.
zarekl
Sr. Member
Ocena +0/-1
View Gallery
Odp: VAT od maszyn
«
Odpowiedź #1 dnia:
03 Grudnia 2019, 06:55:00 czas Polski »
Warto też mieć jakieś faktury sprzedażowe na poparcie, że maszyna była ci potrzebna do działalności. Wtedy nie będzie wątpliwości, ale zawsze możesz powiedzieć, że "interes" nie wypalił i to była nietrafiona inwestycja.
robbi
Jr. Member
Ocena +0/-0
View Gallery
Odp: VAT od maszyn
«
Odpowiedź #2 dnia:
08 Grudnia 2019, 19:41:46 czas Polski »
Co może mieć na myśli ustawodawca odnośnie " instalacji do impregnacji lub konserwacji drewna? " Czy Położenie materiału na stole i polakierowanie to już instalacja. Czy w ogóle użycie środków impregnujących zahacza o tą definicję. Piszę o tym bo mam się określić czy takie instalacje będą miały miejsce u mnie . Bo jeśli tak to jest potrzebna decyzja środowiskowa i uzyskanie raportu oddziaływania na środowisko. Ktoś z was prowadzi stolarnię bez takiej decyzji ?
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Forum Domidrewno
»
Hyde Park Domidrewno