08 Maja 2026, 04:57:26 czas Polski

Autor Wątek: Żłobienie ukośnicą z posuwem - triki i porady  (Przeczytany 2220 razy)

Offline DareckiWaw

Żłobienie ukośnicą z posuwem - triki i porady
« dnia: 07 Stycznia 2020, 13:15:32 czas Polski »
Czołem,
najlepszego w Nowym Roku!

pod choinkę "przyniosłem" sobie ukośnicę Kaft&Dele KD596. Dokupiłem sobie do niej tarczę do aluminium Tornado i generalnie jestem bardzo zadowolony. To chyba najtańsza odmiana takiego urządzenia z posuwem i z laserem - i moje potrzeby spełnia w zupełności - trochę się pobawiłem w czasie przerwy świątecznej, tnie prosto, pod kątem, laser pomaga itp.

Jedna kwestia mnie nurtuje - po zablokowaniu ukośnicy żeby nie cięła do końca tylko żłobiła np. 2cm nad blatem roboczym - tarcza z oczywistych powodów nie dojeżdża do końca prwadnicy i żłobienie ma różną głębokość, idącą pod koniec materiału po łuku w górę (tak jak idzie obwód tarczy)
Poradziłem sobie z tym wstawiając dystans 4cm przy prowadnicy - i zasadniczo uzyskałem efekt jaki chciałem, z tym że to rozwiązanie mocno prowizoryczne.
Jeśli ktoś ma jakiś sprytny sposób na załatwienie tego tematu to z góry dzięki za podzielenie się ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Żłobienie ukośnicą z posuwem - triki i porady
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2020, 13:18:45 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem opis problemu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2020, 14:11:30 czas Polski »
Też kładę dystans i jakość nie wpadłem na inne rozwiązanie .

Offline DareckiWaw

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2020, 14:57:50 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem opis problemu.
Nabazgrałem na szybko:
EDIT: oczywiście w rys 3 dystans nie wchodzi w światło tarczy ;) jest dystansem ;)
Problem polega na tym że im wyżej tarcza jedzie nad blatem (np. 3cm) tym odległość od prowadnicy końcowej musi być większa = dystans robi się dłuuugi a obszar roboczy się zmniejsza...
Ten problem nie występuje w pile stołowej - która nie ma ograniczników "za tarczą" - można wyżłobić rowek 1mm w płycie o teoretycznie nielimitowanej długości. Ja mówię tylko o żłobieniu np 1cm w kantówce 4cm
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2020, 15:02:13 czas Polski wysłana przez DareckiWaw »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2020, 15:34:21 czas Polski »
  Temat jasny.
Pytałeś o ukośnicę to Ci odpowiedziałem .
A innymi narzędziami to   można    też zrobić  np  frezarka , piła stołowa ,wiertarka ze stolikiem , zagłębiarka

Offline DareckiWaw

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2020, 17:59:59 czas Polski »
  Temat jasny.
Pytałeś o ukośnicę to Ci odpowiedziałem .
haha jasne, dzięki, tamta odpowiedź była dla kolegi dla którego nie było to jasne, stąd malunek. Trochę nie ogarniam obsługi forum, w podglądzie nie wyświetlał mi się obrazek itd.

A wątek o pile stołowej to takie westchnienie, od pomysłu na zakup takiej piły zacząłem w pierwszym poście, ale to jednak sprzęt za duży jak na moje potrzeby.
Może jeszcze ktoś się podzieli jakimś patencikiem na sprawne używanie ukośnicy