17 Maja 2026, 20:28:31 czas Polski

Autor Wątek: Pomocy - wybór narzędzia  (Przeczytany 1914 razy)

Offline ttadzik

Pomocy - wybór narzędzia
« dnia: 23 Października 2020, 09:56:39 czas Polski »
Witam serdecznie,

Wiem, że jest wiele tematów na forum w tym temacie które prześledziłem ale niestety nie dały mi one odpowiedzi na moje pytania. Chciałbym Was poprosić o poradę. Na pewno jest wśród Was wiele osób znających się na rzeczy i takich którzy sami mieli styczność z piłami nad którymi się zastanawiam.

Chcę kupić piłę stołową, nie zamierzam produkować na niej absolutnie mebli na sprzedaż, chciałbym dzięki niej wykonać np regał, półkę czy inne prostsze zadania. Zależy mi na tym aby cięcia były prostopadłe, równoległe lub tak jak zadany kąt na prowadnicy, znaczenie też może mieć wysokość cięcia. Fajnie gdyby była też mobilna i nie będzie dużego problemu schowanie jej kiedy nie jest używana i wyjęcie w razie potrzeby. Nie wiem czy to wszystko jest  możliwe do spełnienia.

Zastanawiam się nad DeWalt DWE7485 vs Makita MLT100 ( przedział cenowy podobny ). Jest jeszcze Bosch GTS 635-216 ale to z tego co widziałem i czytałem raczej średni wybór.

Pozdrawiam i proszę o Wasze przemyślenia w tym temacie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Pomocy - wybór narzędzia
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2020, 14:32:59 czas Polski »
Rozważ zakup DWE7491 lub nowszą DWE7492. Ja od kilku lat używam 7491 i bardzo sobie ją chwalę - ma świetne prowadzenie przykładnicy ( a także łatwa jej regulacja), łatwe inne  regulacje, mechanizm do zdejmowania klina i przede wszystkim duży zakres wysuwu przykładnicy z prawej strony.
Jedyny mankament, to brak soft startu, który łatwo zabudować - koszt kilkanaście zł.

Offline ttadzik

Odp: Pomocy - wybór narzędzia
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2020, 14:53:35 czas Polski »
Niestety model DWE7492 to +50% ceny DWE7485.