19 Maja 2026, 17:06:22 czas Polski

Autor Wątek: Huśtawka + domek.  (Przeczytany 1148 razy)

Offline F1iper

Huśtawka + domek.
« dnia: 31 Marca 2021, 17:20:10 czas Polski »
Cześć wam, planuję zbudować coś takiego (załącznik), materiał to kvh 100mm x 100mm - od razu przechodzę do pytań, które nie dają mi spokoju:

1- Tutaj mają wisieć huśtawka + bocianie gniazdo do większych obciążeń, 2 - tutaj temat otwarty, najprawdopodobniej huśtawka dwuosobowa (możliwa zamiana miejscami 1 z 2). Czy warto mocować uchwyty do huśtawki na śrubach przelotowych ( czy to nie osłabi długiej belki, jeżeli nie osłabi to w jaki sposób zabezpieczyć te otwory?), czy wykorzystać jakieś obejmy do tego typu zawiesi ?
Czy ma sens osłona przed np. deszczem belek poziomych oraz połączeń jakimś daszkiem ?

3 - czy wykonanie czopa + gniazda w tym miejscu ma sens (nie mam pomysłu na łączenie tych dwóch belek pod kątem 90 stopni), czy opierać to "łączenie" na belce pionowej czy rozwiązać to inaczej?

4 - Czy takie łączenie ma sens ? (Na rysunku może nie widać, ale belka o długości 3700 mm opiera się 4 cm na belce pionowej) Docelowo chcę skręcać to wkrętami ciesielskimi, ale czy wkręty kręcone z dwóch stron nie osłabią drewna w miejscu łączenia ?

5 - tak jak wyżej, czy wkręty kręcone w tym samym miejscu od zastrzałów mają sens, czy lepiej zrobić jeden z zastrzałów np. krótszy ? Czy zastrzały o długości 1000 mm są warte świeczki ?

6 - czy w razie "bujania" się konstrukcji dołożenie w tym miejscu belki miałoby sens ?

Pod belki a + b + c wylałem zaprawę b20, dołki na głębokość 90 cm, szerokość szpadla, kotwa typu H, 2 worki na każdy otwór, pod kolejne belki mam kotwy typu U, docelowo będzie tam domek z zadaszeniem. Dziś planuję zalać pozostałe 3 kotwy, czy pod kotwę typu U, która "zanurza się" ok 20 cm w zaprawie kopać równie głęboki dołek? Dziękuję za uwagę, zapraszam do komentowania i liczę na wasze sugestie.  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2021, 17:26:22 czas Polski wysłana przez F1iper »