27 Kwietnia 2026, 08:23:13 czas Polski

Autor Wątek: dorobienie podcinaka  (Przeczytany 2333 razy)

Offline pajewski

dorobienie podcinaka
« dnia: 01 Grudnia 2020, 18:21:31 czas Polski »
Pilarkę bosch gts 10 xc używam wyłącznie do cięcia płyt laminowanych. I w zupełności wystarczyłaby mi taka maszyna, gdyby jakość cięcia była lepsza. Właściwie zawsze od spodu są jakieś wyrwania. Nawet jeśli cięcie robię w dwóch przejściach nigdy nie ma gwarancji, że cięcie będzie idealne. (Tarcza Freuda). Pomyślałem o dołożeniu podcinaka. Jak myślicie, czy jest taka możliwość? Czy ktoś spotkał się z taką przeróbką-doróbką?

Offline pajewski

Odp: dorobienie podcinaka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2020, 16:48:56 czas Polski »
Czyżby aż tak szalony pomysł, że nikt nie chce zabrać głosu?

Offline Arek15

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2020, 17:58:17 czas Polski »
Jak już tak się upierać przy tym to pilarkę bym wbudował w płytę lub sklejkę i przed pilarka bym wrzucil pilarkę ręczna  pod blat .oczywiście w linii cięcia i dobrać dobrze tarcze.duzo zabawy z ustawieniem.tak ja bym to budżetowo rozwiązał.t

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2020, 04:47:46 czas Polski »
Może jest to możliwe od strony technicznej gdzieś upchać podcinacz. Zastanawiałeś sie czy byłby regulowany,jesli tak to w jaki sposób? Mogło by zabraknąć precyzji i wtedy piłka podcinacza musiała by być sporo grubsza od tarczy piły. Gdzie on by był? Na samym początku stołu(mały stół). Taka pilarka to mała konstrukcja i umiejscowienie podcinacza moim zdaniem jest bardzo niebezpieczne,masz go "pod ręką". Podcinacz mimo ze niewiele wystaje trochę ciagnie materiał jak podcina a konstrukcja Twojej piły jest delikatna,mała,lekka do takiej przeróbki.