20 Czerwca 2026, 14:03:45 czas Polski

Autor Wątek: Toczona taca/talerz.  (Przeczytany 1897 razy)

Offline Morświn

Toczona taca/talerz.
« dnia: 20 Lipca 2015, 01:33:54 czas Polski »
Witam
dzisiaj chciałem wam pokazać jak mniej więcej przebiega robienie takiej tacki jak na zdjęciach.
Zacząłem od wycięcia z belek listewek na klejonkę.Brzoza i dąb czerwony, suche... niestety nie wiem jak suche bo padła mi bateria w wilgotnościomierzu ::). Listewki miały wymiar z tego co pamiętam 30x25x400mm.
Następnie musiałem zrobić "ściski" z drewna na kliny... niestety mam tylko jeden ścisk który mógł objąć całą klejonkę.
Drugiego dnia tj w niedziele wytrasowałem mniej więcej okrąg i odciąłem nadmiar materiału.Wyszło 12 listewek na tace.
Aby nie robić podtoczenia na szczęki uchwytu przykleiłem z jednej strony przygotowany wcześniej "adapter" a po przetoczeniu tacy od spodu i wyrównaniu krawędzi przykleiłem drugi kawałek który miał już zostać do końca toczenia.
Po toczeniu wyszlifowałem tace od góry i tyle ile mogłem od dołu.Klocek który trzymał całą tacę w uchwycie był przyklejony na klej na gorąco, co jest szybkie mocne i wygodne... ale ma swoje wady.Między innymi oddzielanie go od gotowego elementu.Przy toczeniu klej w momencie się rozgrzewa i obkleja dłuta.W tym przypadku i tak nie miałem możliwości odciąć elementów od siebie przecinakiem więc użyłem Dozuki. Następnie przeszlifowałem to co zostało deltą Parkside i na końcu ręczne szlify papierkiem 240.Taca jest delikatnie wklęsłą  i ma malutki rant (średnica 340mm), pokryta olejem lnianym. Niektórzy myślą że potrzeba nie wiadomo ile dłut aby coś zrobić.Ja użyłem przecinaka Narex-a,starego polskiego dłutka z ostrzem zaokrąglonym i półokrągłego dłutka Lux Tools 8mm. Nie potrzeba więcej na początek niż 3-4 dłuta które będą w miarę uniwersalne.Przepraszam za kiepskie zdjęcia ale w warsztacie mam liche oświetlenie a i fotograf ze mnie marny.

Pozdrawiam Adrian.

Offline Morświn

Odp: Toczona taca/talerz.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2015, 01:35:25 czas Polski »
cd.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2015, 01:40:23 czas Polski »
Super, juz wyglada świetnie. Wrzuć zdjęcia gotowej tacy zrobione w dziennym świetle. Ile warstw oleju dałeś?
Pozdrawiam Karol
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2015, 01:54:27 czas Polski »
Zdjecia sa wrzucone w drugim poscie. Widzisz je? U mnie wszystko gra.
Narazie jedna warstwa bede jeszcze pokrywal jak nie zapomne zabrac ze soba oleju :-X

Offline hycel

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2015, 08:17:03 czas Polski »
witam .
   Ami się najbardziej podobają te cztery łapy . toż to CUDO!!! .
             Pozdrawiam .

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2015, 09:05:53 czas Polski »
fajny talerz do pizzy :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lipca 2015, 18:39:03 czas Polski »
Moze byc i do pizzy
Te cztery lapy juz lizaly tace bo szukaly jedzenia :D

Offline hycel

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2015, 19:00:51 czas Polski »
Witam .
    Wiele  bym dał żeby mieć takie ,,cztery łapy".
 Ogromnie Ci zazdroszczę .
 Przesyłam całuski ,oczywiście wiesz komu ! .
  Pozdrowienia.