20 Czerwca 2026, 00:07:35 czas Polski

Autor Wątek: jaki podklad/lakier na mdf  (Przeczytany 4425 razy)

Offline jczernia

jaki podklad/lakier na mdf
« dnia: 05 Stycznia 2015, 12:24:19 czas Polski »
Witam,
Wiem ze pytanie dosyc banalne, ale jestem calkowitym amatorem i nigdy jeszcze nie lakierowawalem mdf. Zeby bylo trudniej chcialbym kupic w jakims mniejszym opakowaniu, bo jak kupie 100l jakiegos srodka, to przy moim "przerobie" pewnie jeszcze moje dzieci beda z niego korzystaly. Chce zrobic maly regalik i stolik, zrobilem rozeznanie i np w Castoramie Pan polecil "pierwszy lepszy" akrylowy srodek, mowiac ze jako podklad moge go uzywac tylko mam dac wiecej rozpuszczalnika. Hmm nie bardzo mnie to przekonalo tym bardziej ze powloka lakieru, byla jakby przezroczysta na prezentowanych kawalkach, ja chcialbym jednolicie matowa, np biala. W internecie znalazlem srodki, np DICCOPLAST, ale sprzedaja to chyba w jakis duzych opakowaniach (zreszta nie znalazlem sklepu ktory to oferowal, jedynie kontakt do dystrybutorow). A moze jest na forum ktos z Trojmiasta lub okolic, kto profesjonalnie sie zajmuje stolarstwem i odstapi mi mniejsza ilosc jakiegos profesjonalnego lakieru/podkladu.
Pozdr
jacek

Offline jczernia

Odp: jaki podklad/lakier na mdf
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2015, 12:47:19 czas Polski »
Aha jeszcze jedno pytanie. Czy najpierw wyfrezowac, skleic/skrecic mebel a pozniej go polakierowac, czy najpierw polakierowac elementy a pozniej go zlozyc w calosc?
Pozdr
jacek

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:13:40 czas Polski »
Jeżeli chodzi o malowanie czy lakierowanie , w Twoim przypadku mebelki złożyć w całość mam tu na myśli( frezowanie, kołkowanie ,szlifowanie) ale nie kleić .
Tak przygotowany mebel rozłożyć na części ,wszystkie miejsca w ,którym będą klejone nakleić np. papierową taśmę (powinna być trochę węższa od elementu).
Napisz jaką techniką chcesz malować .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:22:57 czas Polski »
Jeżeli chcesz malować środkami profesjonalnymi, to możesz wejść w kłopoty. W skrócie jeżeli lakiery profesjonalne, to oprzyrządowanie co najmniej półprofesjonalne. Ja na takie się natknąłem przy podjęciu po raz pierwszy próby malowania środkami MILESI.
Niżej kilka linków na naszym forum do tej tematyki.

http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-rozkladany/msg25462/#msg25462, 
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/prezenty-pochwal-sie!!/msg25824/#msg25824

http://forum.domidrewno.pl/pneumatyka/zestaw-lakierniczy/
a także tu:

http://forum.domidrewno.pl/bezpieczenstwo-i-higiena-pracy/ochrona-drog-oddechowych-podczas-malowania-lakierowania-i-szlifowania/

Tak więc jeżeli nie planujesz w przyszłości większych prac lakierniczych przy malowaniu mebli, to chyba korzystaj z innych środków, np używałem biały lakier alkaidowy Tikkurila EVERAL rozprowadzany pędzlem, wprawdzie do drewna a nie do MDF. Jako podkład to samo ale z rozpuszczalnikiem i potem 2 warstwy - powierzchnia bardzo ładna.

Tak czy inaczej malowanie po rozłożeniu na elementy.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2015, 14:27:22 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline jczernia

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2015, 15:02:58 czas Polski »
Hmm dzieki chyba faktycznie zaczne od czegos bardziej amatorskiego. Sprzet do lakierowania akurat mialem pozyczyc co prawda (nie wiem co to bylo) ale to jest moj pierwszy mebel (bardziej skomplikowany niz skrzynka) wiec chyba bede sobie dozowal stopien trudnosci. To dozowanie proporcji skladnikow chyba mnie troche przerasta.
Jeszcze pytanie dotyczace calosci procedury. Jezeli polakieruje elementy to bedzie widac laczenie elementow i dziury na wkrety. Tak wiem ze sa zaslepki ale w pierwotnej koncepcji chcialem to zaszpachlowac zeby robilo wrazenie jednolitej bryly (nawet kosztem braku mozliwosci go pozniejszego rozlozenia np do transportu).
Pozdr
jacek