30 Kwietnia 2026, 05:44:44 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka i odpryski  (Przeczytany 14863 razy)

Offline Seba856

Odp: Zagłębiarka i odpryski
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopada 2014, 21:49:28 czas Polski »
Duża różnica bedzie  miedzy HOLZMANN 3200 coś koło 5,6 kW  A  HOLZMANN 3200 coś koło 7KW ? 15 tyś to juz dla mnie dość sporo + tamte pozostałe narzędzia.
Nie mówiąc juz wgl o tym, czy ten BIZNES wypali.

Tez własnie sprawdzałem tego MAKTEK'A 5,5kW , zaraz po tym jak podałeś mi okleiniarkę ;)

http://allegro.pl/pila-formatowa-formatowka-3200-trapez-promocja-i4734881875.html

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Listopada 2014, 22:00:02 czas Polski »
Źle podajesz linki , nic się nie włącza

Offline Seba856

« Odpowiedź #32 dnia: 22 Listopada 2014, 22:05:38 czas Polski »
Ok teraz będę podawał nie w "code". Obecnie trzeba zaznaczyć skopiować i wkleić w pasek przeglądarki.
Przyzwyczaiłem się tak z innych Forum ;)

Offline konradk1k

« Odpowiedź #33 dnia: 22 Listopada 2014, 22:11:20 czas Polski »
Wiesz co, ja kupiłem 7KW tylko dlatego że miałem okazje na takiej pracować. Myśle że ok 5KW spokojnie wystarczy, wkońcu głównie będzie rozcinać 18mm i 38mm blaty.
Może do nie dokońca dobre porównanie ale zagłębiarka z mocą ok 1,5KW radzi sobie bez problemu z takimi materiałami.

Także spokojnie możesz kupować 5KW

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #34 dnia: 23 Listopada 2014, 00:10:18 czas Polski »
Z tego co pamiętam ta pilarka stołowa razem z podcinaczem mieści się w granicy 13 tyś. zł
http://www.hammer-polska.pl/pl-pl/produkty/pilarki-formatowe/pilarka-tarczowa-k3-basic.html

Offline Seba856

« Odpowiedź #35 dnia: 23 Listopada 2014, 14:55:25 czas Polski »
Tak dużo jest tego sprzętu, że ciężko się zdecydować.
Jakie są priorytety na co zwracać największa uwagę, zeby sie nie wyłożyć ? Odnosnie pilarek formatowych

Offline konradk1k

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Listopada 2014, 19:45:45 czas Polski »
Jeśli nie ogranicza cię za bardzo miejsce to myślę że lepiej było by pomyśleć o dużej formatówce np. HOLZMANN 3200 niż tych małych które zaproponował Krzysiake.

Ogólnie to ciężko wyznaczyć jakieś priorytety przy wyborze formatówki, każda jest do tego tworzona więc teoretycznie każda się nada.
Duże na pewno lepiej się sprawdzą przy rozcinaniu dużych elementów.
Najlepiej będzie jeśli popytasz użytkowników o opinie, bo to będzie najbardziej wiarygodne. (czy nie ma z nią problemów, czy przykładnice i culagi trzymają kąty, czy miary są dokładne, czy po rozłożeniu dodatkowych przedłużeń blatu stabilnie to wisi, jak z wózkiem prowadzącym itp)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Listopada 2014, 20:33:29 czas Polski »
e formatówki, każda jest do tego tworzona więc teoretycznie każda się nada.

Kupisz chińczyka i zmienisz  zdanie  - tylko teoretycznie :)

Offline Seba856

« Odpowiedź #38 dnia: 23 Listopada 2014, 21:09:13 czas Polski »
Mam materiały na budowę i miejsce, mógłbym małą hale postawić jakoś na wiosnę. I dodać też sprzedaż internetową typu allegro itp.
Jeżeli wolno zapytać jak to jest u was Panowie ze zbytem ? Jest duży popyt na meble przy małej konkurencji?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #39 dnia: 23 Listopada 2014, 21:29:35 czas Polski »
Rozmowa z zagłębiarek zchodzi na piły typu formatowego zaraz przejdzie na panelówki i skończy się na nie wiem jakim sprzęcie, jeśli chodzi o zagłebiarki i trzymajmy się wątku to do rozcinania płyt polecają mafelle , gdyż ma funkcję podcinania. Taką funkcję posiada również makita jednakże działa ona na całkowicie innym systemami tzn. makita ma po prostu blokadę zagłębienia na głębokość ok. 3 mm i tyle to tylko dla wygody, która pozwala nie przestawiać zderzaka zagłębienia tu jednak występuje uszczerbek materiału z prawej strony od tarczy w przypadku płyty inaczej przy pracy z drewnem, mafell podobno przesuwa o setne milimetra tarczę i cięcie jest czyste tak z lewej jak i z prawej strony cięcia, zagłębiarka festool ma zabezpieczenia anty-odpryskowe w postaci docisku, moim zdaniem to nie działa na dłuższą metę. A z praktyki po kilku przejściach w płycie i tak jej spodnia strona będzie połupana. Jeżeli będziesz wykonywał same szafy jest to bez znaczenia z uwagi na oprawę w aluminiowe systemy.  Zagłębiarka to sprzęt na montaże i w przypadku małych rozkrojów docięć itp. Jak nie masz miejsca to kup piłę pionową z agregatem podcinającym w tych pieniądzach oczywiście używkę.     

Offline Seba856

« Odpowiedź #40 dnia: 23 Listopada 2014, 21:50:25 czas Polski »
Mafell z tego co widze daje rade, ale po czasie pewnie bedzie robił odpryski.Tak wiec jestem zmuszony kupić piłę formatową.

https://www.youtube.com/watch?v=RhjGR_k94EY

Offline konradk1k

« Odpowiedź #41 dnia: 23 Listopada 2014, 23:20:11 czas Polski »
I dodać też sprzedaż internetową typu allegro itp.
Jeżeli wolno zapytać jak to jest u was Panowie ze zbytem ? Jest duży popyt na meble przy małej konkurencji?

Ze sprzedażą internetową daj sobie od razu spokój, sprzedawanie gotowych produktów np. na allegro to jest tragedia. Po pierwsze ceny tam są tak zajechane że zarabiasz np. na szafie 100zł, po drugie musisz zazwyczaj mieć narobione kilka sztuk danego mebla (tyle ile wystawisz) bo nikt nie chce czekać na realizacje a po trzecie handel internetowy ma swoje prawa (np klient może zwrócić ci towar lub odstąpić od umowy realizacji w niektórych przypadkach nawet do 3 miesięcy, a od 25 grudnia 2014 będzie miał na to nawet 12 miesięcy).
Sprawdziłem to na własnej skórze i naprawde nie warto.

Co do samej opłacalności produkcji takich mebli to ja mogę powiedzieć że nawet bardzo.
Wiadomo, dużo zależy od ciebie, podejścia do własnej marki i klienta. Jeśli masz dryg do handlu to znajdziesz klientów, inaczej sami nie przyjdą.
Ja sam na siebie zacząłem robić 3 lata temu (wcześniej spółka z kolegą) i przez ten czas zarobiłem na maszyny, cały czas coś dokupuje, wypłacam pracowników i jest na chleb i na wakacje też. A u nas konkurencja jest bardzo duża.

W razie czego chętnie pomogę na starcie. Sam też zaczynałem i wiem że najtrudniejsze jest wyrobienie sobie wizerunku i znalezienie klienta.

PS. Jak masz jakieś pytania to pisz na Priv, bo rzeczywiście zaśmiecamy wątek.

Offline wiewiór

« Odpowiedź #42 dnia: 24 Listopada 2014, 13:17:47 czas Polski »
A u nas konkurencja jest bardzo duża.
czyżbyś działał w okolicy Dobrodzienia?

Offline konradk1k

« Odpowiedź #43 dnia: 24 Listopada 2014, 13:37:13 czas Polski »
Nie, produkcja Rabka-Zdrój, ale główny rynek zbytu Kraków i okolice