12 Maja 2026, 05:38:25 czas Polski

Autor Wątek: Lakierowanie, malowanie drewna  (Przeczytany 3287 razy)

Offline bercisz

Lakierowanie, malowanie drewna
« dnia: 26 Marca 2015, 20:41:11 czas Polski »
Witam,
postanowiłem dodać ten temat tutaj w tym dziale, ponieważ nie ma działu prawnego, a to tego tyczyło będzie się moje pytanie.
Chciałbym założyć jednoosobową działalność gospodarczą i chciałbym swoje produkty (oczywiście drewniane :P ) jakoś wykończyć, innymi słowy pomalować, zaimpregnować czy coś w ten deseń:)
Teraz nasuwa mi się pytanie, jakie muszę spełniać warunki prawne aby wykonywać takie usługi w swoim zakresie? w zasadzie to nie będzie typowa usługa, a "sfinalizowanie" swojego produktu.
Czy ma ktoś z forumowiczów jakieś pomysły jak obejść prawo, aby było mi łatwiej z prowadzeniem takiej działalności?
Czy mogę legalnie kupować na fakturę farby i lakiery, nie obawiając się o kontrolę z Ochrony Środowiska ?
Jak to jest ze sprzedażą produktów już pomalowanych czy ktoś może się do tego doczepić, nawet jeśli nie brałbym na fakturę farb ?
Proszę o wypisywanie Waszych doświadczeń ze służbami w naszym kraju.
PS. bez ironicznych niepotrzebnych podtekstów :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Lakierowanie, malowanie drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2015, 20:54:48 czas Polski »

krótko
Działalność gospodarcza jednoosobowa  też wymaga zgłoszenia do Ochrony Środowiska, robienia sprawozdania z ilości produkowanych odpadów . Są tabele określające od jakich ilości płaci się opłaty i prowadzi dokumentację .
Najlepiej sprawdzić u  źródła co teraz jest aktualne w przepisach

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2015, 10:02:26 czas Polski »
kontroli się możesz zawsze spodziewać, jeśli kupujesz farby, lakiery. Emitujesz jakieś gazy itp, poza tym podpytają jak utylizujesz te odpady lakiernicze. Możesz się podpytać na tym forum: http://www.odpady-help.pl/forum.html

Offline profes12

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2015, 13:25:03 czas Polski »
Witaj, konieczność składania informacji podsumowującej do wydziału ochrony środowiska będziesz musiał spełnić. Gorzej, w sprawach lokalowych, może najprościej dojść do porozumienia z zakładem lakierniczym który ma komorę lakierniczą, a tą "wynajmujesz" np. na 3 godziny tygodniowo w zależności od tego jakiego lakieru, farb używasz, tak by realnie było możliwe wyschnięcie elementów malowanych ...... . Po co taki wynajem, a no po to żeby wylegitymować się w razie czego przed kontrolą gdzie lakierujesz czy też malujesz, nie w garażu, nie pod gołym niebem, tylko w komorze lakierniczej za którą płacisz.

Offline profes12

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2015, 13:27:49 czas Polski »
Dodam, że często warto skorzystać z zaprzyjaźnionej lakierni z komorą, oprócz oczywistego komfortu pracy, jest jeszcze bardzo dobry efekt powłoki bez lub z minimalną ilością wtrąceń.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2015, 15:16:50 czas Polski »
Można też używać farb i lakierów ECO na bazie wody. Wtedy wymagania, co do ekologii są dużo niższe.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2015, 20:09:35 czas Polski »
pani z urzędu to jeden grzyb, zobaczy na fakturze farba, lakier i już lampka się zapali

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marca 2015, 21:33:23 czas Polski »
Nie  straszcie.
Bercisz - możesz malować spokojnie ,( gorzej jest jeśli masz lakiernię ) swoje wyroby . Według mojej wiedzy robiąc sam nie jesteś wstanie przekroczyć norm skłaniających Cię do opłat . Jak chcesz być w porządku i spać spokojnie to zgłaszasz i robisz roczny raport o ilości wyprodukowanych odpadów .
Musisz sam dużo poczytać na ten temat i popytać w swoim oddziale Ochrony  Środowiska , by w zgłoszeniu  nie wyskoczyć przed  szereg , jest to wszystko do załatwienia .
Życzę powodzenia