05 Maja 2026, 07:08:31 czas Polski

Autor Wątek: Klej do szkła lacobel  (Przeczytany 17088 razy)

Offline Seba856

Klej do szkła lacobel
« dnia: 01 Grudnia 2014, 17:29:09 czas Polski »
Witam,

Tak jak w temacie, jaki klej polecacie/używacie do szkła lacobel 4mm ?

Offline konradk1k

Odp: Klej do szkła lacobel
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2014, 19:19:36 czas Polski »
Najlepiej klej do luster. Aktualnie używam z Tytan-a, wcześniej mieliśmy z Lakmy.
Producent tu raczej bez różnicy.

A na upartego wystarczy jak przykleisz na zwykłym silikonie sanitarnym.
Opinie że może on uszkodzić lacobel czy lustro można włożyć między bajki.
My niejednokrotnie kleiliśmy lustra czy lacobel na montażach na silikonie i nigdy się z tym nic nie stało i nie było żadnych reklamacji.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2014, 19:26:30 czas Polski »
A jeśli potrzebna jest "natychmiastowa" przyczepność to taśma do luster.

Offline Seba856

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2014, 19:55:02 czas Polski »
A trzeba przez chwile dociskać szkło ?
Chodzi mi o to jak szybko łapie klej, żeby po 1 min nie odpadło ;)

Offline konradk1k

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2014, 20:31:58 czas Polski »
To musisz sobie przeczytać na konkretnym kleju którego będziesz używał.
Część klejów do luster działa podobnie do klejów montażowych - czyli kontaktowo.
Nanosisz na dwie powierzchnie, łączysz i od razu "rozywasz", czekasz kolo 10-15 min i ponownie łączysz, potem chwile przytrzymać - z 5 min i  ma się trzymać (mówię o klejeniu w pionie). Dla pewności możesz zawsze dać kilka 5cm pasków taśmy do luster. One mają natychmiastową przyczepność.

Ja osobiście praktycznie wszystkie lustra i szyby kleje najpierw u siebie do płyty meblowej a dopiero taką "klejonke" przyklejam do ściany u klienta. (robimy tak dlatego że szkło ma idealnie płaską i równą powierzchnie pod sobą, i wszelakie krzywizny ściany przenosi na siebie najpierw płyta).

Offline Seba856

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2014, 20:54:45 czas Polski »
Ciekawy sposób z tą płytą, ale przyklejasz to do hdf 3mm czy sklejka 4m ?

Offline konradk1k

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:07:18 czas Polski »
Zazwyczaj płyta 12mm.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:11:19 czas Polski »
Ja używam tylko taśmy dwustronnej na takiej fajnej piance, czyli taśmy do luster :)
Jak dotąd nic nie odpadło.

Offline Seba856

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:16:23 czas Polski »
A gdybym płytę przewiercił, dał kołki rozporowe w ścianę a później szkło przykleił ?
Nie spodziewałem sie ze aż 12mm ;)

Offline Marcins

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:27:56 czas Polski »
Witam! To już nigdy nie zdejmiesz tego ze sciany. A swoją drogą z tym przyklejaniem to kiepski pomysł. Widziałem kiedyś tak zrobione lustro. Wyciekło się w łuk poprzez spuchniecie płyty. Jak już to ramka!!!

Offline Marcins

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:29:02 czas Polski »
Wygielo nie wyciekło! Sorki

Offline konradk1k

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2014, 22:24:14 czas Polski »
To gdzie ta płyta się znajdowała?? W łazience i ktoś po tym wodą lał??
W normalnych warunkach w mieszkaniu nie ma szans żeby płyta uległa spuchnięciu (chyba że szafka łazienkowa z umywalką). W przypadku szaf z drzwiami przesuwnymi ze szkłem nie ma to w ogóle kontaktu z wilgocią, a przy przestrzeni między szafkowej w kuchni i tak silikonujesz łączenie szkła z blatem, więc też nie ma szans żeby podeszła woda.

A czemu płyta 12mm?? Już tłumacze dlaczego ja takowej używam.

Przy drzwiach przesuwnych większość producentów zakłada w ramkach/rączkach aluminiowych możliwość wstawienia materiału grubości 18mm; dlatego szkło 4mm kleimy na płytę 12mm - razem daje 18mm.
Tu faktycznie może się to wygiąć/odkształcić po czasie i dlatego dla pewności montujemy w każdym skrzydle po dwie listwy przeciwprężne:
Hettich - http://www.akcesoria-hettich.pl/index.php?route=product/product&product_id=75
lub
Hafele Planofit - http://meblowe.okucia-shop.pl/opis/3858584/okucie-wyrownujace-do-frontow-planofit-2400mm-h-efele-40699100.html

Nie istotne wtedy czy szkło wygnie się do przodu czy do tyłu i tak masz możliwość niwelacji w obie strony.

W przy przestrzeni między szafkowej używam płyty 12mm tylko dlatego że po produkcji drzwi mamy mnóstwo "odpadów" z tego właśnie materiału i gdzieś to trzeba wykorzystywać (inaczej w zimie pójdzie w piec :) ). Jeśli nie mamy okurat 12mm to kleimy na również na każdą inną grubość, chodzi o to żeby to płyta przejęła na siebie wszystkie nierówności ściany i żeby niwelować "puste przestrzenie" pod nią (do płyty przylega to idealnie równo).

W moim przypadku te sposoby się sprawdzają, kleimy tak od 6 lat i jeszcze nie było reklamacji (a sposób podpatrzyłem od firmy która montuje w ten sposób od jakiś 15 lat, wieć skoro nie zmienili "technologii" to też o czymś świadczy)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2014, 23:24:58 czas Polski »
Nadal nie wiemy gdzie chcesz to zamontować, ale jak chcesz to powiesić.
To zrób ramkę na podkładzie 12mm całość obij ładnie "ceówkami" a podkład możesz powiesić na uszach do wieszania szafek.
Ładnie sobie to podfrezujesz i zawiesisz jak obrazek :)

Offline Sebastian

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2014, 19:24:19 czas Polski »
Klej montażowy do luster i płytek Den Braven Montagerfix SBR i oczywiscie taśma dwustronna która przytrzyma zanim klej zwiąże.Gwarantuje że nic tego połączenia nie ruszy.

Offline axel123

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2015, 12:15:21 czas Polski »
Jeżeli w Lagunie przykleisz taflę lustra na płytę 12 mm klejem to jest duża szansa na wygięcie. Sam tak miałem parę razy. Lepiej na kliny plastikowe z laguny + 3 paski płyty po 150 mm (dół .góra i środek). A najlepiej to ramki na 10 mm + uszczelka silikonowa.