12 Czerwca 2026, 22:18:10 czas Polski

Autor Wątek: Wyrzynarka Graphite 58g060 - recenzja.  (Przeczytany 8927 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Wyrzynarka Graphite 58g060 - recenzja.
« dnia: 02 Września 2013, 12:09:45 czas Polski »
Jako co by nie było że wszystko musi być markowe i z górnej półki, napiszę kilka słów o wyrzynarce firmy Graphite. Sprzęt ten zakupiłem ponad dwa lata temu. Pierwszy zakup oddałem po tygodniu na gwarancję gdyż brzeszczot uciekał w lewą stronę. Przysłali nowy sprzęt. Po dzień dzisiaj wszystko działa sprawnie. Używam jej głównie do wycinania form z drewna i to w dodatku dębowego. Jeśli brzeszczot jest ostry i nie pcha się go mocno do przodu, to wtedy cięcie wychodzi idealnie w kącie 90 stopni do powierzchni. Po ponad roku zużył mi się uchwyt mocujący brzeszczot. Po prostu brzeszczot rozciął go na pół w miejscu mocowania. Tutaj ciekawostka. W żadnym markecie nie udało mi się znaleźć takiego uchwytu, więc udałem się do profesjonalnego sklepu pod szyldem Makita. Przedstawiłem sprzedawcy sprawę, co mi potrzeba. Po chwili zastanowienia zapytał jaki to model wyrzynarki. Gdy powiedziałem że jest to sprzęt firmy Graphite, z szyderczym uśmiechem powiedział do mnie: "Panie... z takim czymś to na targowicę a nie tutaj.". Podziękowałem za radę i wyszedłem. Następnie napisałem wiadomość mail do serwisu Graphite. Koszt takiej "kostki" mocującej: 4,99zł + 19zł wysyłka. Zamówiłem więc od razu 3 ;) Przesyłka dotarła na drugi dzień po zamówieniu. Bardzo pozytywne zaskoczenie sprawnością serwisu.
Tak więc według mnie, cena do jakości... ta wyrzynarka wychodzi na dużym plusie.
p.s. Podczas cięcia grubego materiału należy pamiętać o tym aby dać język między zęby :P "trochę" trzęsie ;)
Dorzucam dzisiejszy filmik z wycinania "ptaszyska". Grubość materiału to 50mm. Sucha dębina.
www.youtube.com/watch?v=Xu4jhYQ8OW8&feature=youtu.be

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Odp: Wyrzynarka Graphite 58g060 - recenzja.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2013, 12:27:01 czas Polski »
Też mam marketówkę Graphite ale frezarkę. Chwalę sobie, na razie sprzęt działa bez zarzutu (1 rok).  ;D
A jak się sprawują ściski widoczne na  filmie (Irwin)?

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2013, 12:40:55 czas Polski »
Marketowe narzędzia nie są takie złe.No chyba że się źle trafi.Ale fajne jest to że w ciągu dwóch lat i tak jak coś się popsuje to można na gwarancję oddać :D. Teraz się wycwanili bo dawniej wystarczyło przyjść z paragonem i nie było problemu a tu zaskoczenie ostatnio pani mówi że trzeba mieć kartę gwarancyjną która była w pudełku. Ale to też można ominąć (jak ktoś jej nie ma bo zapodział albo wyrzucił) powołując się na niezgodność towaru z umową przyjmują bez gadania.Tak w ogóle to fajna recenzja. ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2013, 19:28:24 czas Polski »
Dzięki Szczepan za reckę! Ja bym dodał tylko to, żeby nie szczędzić na brzeszczotach i mieć ich 2-3 do pracy. Nagrzewa się to wyciągamy i bierzemy kolejny, dzięki temu nie rozhartujemy zębów i posłużą dłużej ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline robinson

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2013, 16:28:44 czas Polski »
jeZeli potrzebujesz coś do graphita jakiejś części to oni serwis majo zawalisty
czy to na gwaranci czy po gwaranci nie robio żadnego problemu
http://www.service123.eu/
adres w warszawie ul. pograniczna 2/4

Offline cin2ek

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2015, 21:38:02 czas Polski »
Nie znam się to się wypowiem  :). A tak poważnie to miałem styczność z sprzętem tej firmy i nie byłem zadowolony. Na początku zaznaczę że użytkuję dużo i często ale wady jakie zauważyłem nie wynikały z częstego używania. Może zacznę od szlifierki mimośrodowej : Szlifierka mała i poręczna dokładnie na papier  120mm. Podczas szlifowania drgania przenoszą się na rękę do tego stopnia że po 5 minutach dłoń ogarnia mrowienie.Szlifowałem już różnym sprzętem ale to chyba najgorszy jaki spotkałem.Używałem też struga ręcznego ,powiem tylko że nie strugał równomiernie (z lewej zbierał 1 mm z prawej 3 ) co do samej pracy to się nie wypowiem bo zaraz oddałem go do sklepu żeby się nie denerwować. :)