07 Lipca 2026, 18:57:37 czas Polski

Autor Wątek: Amatorskie prace  (Przeczytany 1832 razy)

Offline pajewski

Amatorskie prace
« dnia: 04 Stycznia 2015, 12:35:49 czas Polski »
Chciałbym pochwalić się własnymi realizacjami z czasów, kiedy czasu było duuużo więcej. Osada do ponad trzydziestoletniego karabinka Haenel 312, wykonana od podstaw z drewna bukowego, bejcowana i olejowana.

Osada do kultowego karabinka (rocznik 1974!), FWB 300 S, który działa jak w czasach swojej świetności. Osada oryginalna, gruntownie odnowiona no i oczywiście olejowana.

Osada wykonana z niewielką pomocą CNC ;), za to uznana swego czasu w kręgach pasjonatów wiatrówkowych za wzorcową. Karabinek Baikal 512M. Drewno bukowe, olej.

Właściwie to jedyne zdjęcia jakie mi ocalały. Cała reszta była na laptopie, który trwale odmówił współpracy.
Mimo, że każda realizacja zajmowała długie godziny pracy satysfakcja po jej zakończeniu zawsze była olbrzymia. I jest nadal, bo dwa karabinki zostały w rodzinie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Amatorskie prace
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2015, 13:07:06 czas Polski »
Świetna specjalistyczna praca. Wymagałaby lepszego sfotografowania. Koledzy od fotografii pewnie Ci coś podpowiedzą. Plus jak w banku "+" :)

Offline hycel

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2015, 13:37:48 czas Polski »
Witam .
Kilka lat temu też poproszono mnie o wykonanie obsady  ,karabinu sportowego .
 Zgadzam się  ,ze jest to pracochłonna praca .
Nim  zacząłem prace ,musiałem się wiele nauczyć o ergonomii broni i wielu innych
parametrach . ta wiedze pozostała i dzisiaj w nie których realizacjach
pomaga . Niektóre firmy robią to naprawdę pięknie chociażby ,,holland & holland  .
    Pozdrawiam.

Offline pajewski

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2015, 14:02:01 czas Polski »
Nie trzeba szukać aż tak daleko. Wystarczy chociaż spojrzeć na dokonania Łukasza Pietruszki http://www.lukasz-pietruszka.hostit.pl/news.php. Wspomniałem o nim w innym temacie odnośnie olejowania.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2015, 14:04:23 czas Polski wysłana przez pajewski »