17 Maja 2026, 18:00:24 czas Polski

Autor Wątek: Przywitanie  (Przeczytany 1129 razy)

Offline velsyster

Przywitanie
« dnia: 17 Stycznia 2015, 01:01:41 czas Polski »
Witam,

jak niektórzy z was się domyślili, mam na imię Sylwester. Zima stulecia '78. Mieszkam w Warszawie, dokładniej mówiąc w Falenicy (pozdrowienia dla "sąsiada" Arka vel studio tata).
Odwlekałem przywitanie się na forum do momentu kiedy będę mógł coś zaprezentować albo nie potrafił znaleźć w internetach odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Po trochu też pomogła świecka tradycja przywitań, dwa razy się zastanowiłem czy na pewno już wyczerpałem wszystkie możliwości poszukiwań odpowiedzi na pytanie.
Pojawił się jednak temat, w którym czuje się obowiązek wypowiedzieć więc oficjalnie przekraczam próg i mówię "cześć pracy".

Coś o mnie, żebyście wiedzieli z kim będziecie mieć do czynienia w końcu do tego te przywitania powinny służyć.
Ze stolarstwem zapoznaję się powoli w miarę potrzeb, trudno nawet powiedzieć żeby to było moje hobby.
Osiągnięć w temacie nie mam, ot zrobiłem rozbudowę zadaszenia przed domem, odnowiłem PRL'owski zydel, zaprojektowałem i zbudowałem niestandardową szafkę kuchenną pod płytę grzewczą i mały piekarnik. Jednak im więcej robię tym więcej widzę możliwości a co za tym idzie rozwoju swoich umiejętności.
Powoli wyposażam swój park maszynowy (wiecie, kupuję ściski bo tych nigdy za mało) oraz dostosowuję garaż i piwnicę do prac około stolarskich.

Z wykształcenia teleinformatyk, z doświadczenia administrator Unix, aktualnie praca w Wordzie i Excelu na dość wysokim poziomie abstrakcji z czego w finale powstaje produkt bardzo wirtualny. Praca z drewnem jest więc przyjemną odskocznia bo tu nawet ścinki ze struga są namacalne.

Oprócz stolarstwa z przyjemnością czasem sięgam po małe mikroprocesory i piszę proste "sterowniki" a od czasu do czasu warzę piwo - aczkolwiek ciężko na to wygospodarować wolny dzień.

W tym przydługim przywitaniu chciałbym w szczególności złożyć ukłon przed kilkoma z was:
- Jarek - za stworzenie portalu i ogrom pracy włożony w filmy
- Amigorg - wielką przyjemnością jest oglądanie Twoich prac, narzędzi których wykonałeś (chwilę mi zajęło powiązanie Amigorga z Ryszardem ze stron Mathiasa) oraz Tego podejścia do życia i spraw którego nie potrafię nazwać a który przychodzi z wiekiem
- tomekz - rzadko piszesz, ale każdy post czytam mając nadzieję, że zapamiętam mądrość tam umieszczoną
- hycel - za renowacje i piękno które potrafisz stworzyć wykrzesać z "gratów" które trafiają na twój stół
- Szczepan - snycerstwo i rzeźba to nie są moje mocne strony, krytyk Sztuki ze mnie żaden, co nie znaczy że nie doceniam włożonej w to pracy, tym cenniejszej (dla mnie), że ręcznej

a kozia pozdrawiam tylko niech nie jeździ za często do Słomczyna bo mi wszystkie zardzewiałe ściski wykupi ;)

ps. Z góry przepraszam za brak polskich znaków w moich przyszłych wiadomościach, karierę użytkownika komputera zaczynałem gdy obsługa polskich znaków diakrytycznych kulała a Polacy nie byli w stanie wypracować jednego słusznego standardu zapisu znaków, przez co w wielu środowiskach nieformalnych rezygnowano z ich zapisów, w rezultacie napisanie dłuższej wiadomości z polskimi znakami jest dla mnie drogą przez mękę. To nie jest brak szacunku dla was, o formę, ortografię i gramatykę, jakość oraz konkretność swoich postów będę dbał.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Przywitanie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2015, 01:27:34 czas Polski »
Górale beskidzcy by powiedzieli: Ho, hoo, hooo, hoooooo - co za powitanie, takiego chyba jeszcze nie było ;D  Z takim podejściem i fantazją wcale się nie zdziwię, jak wkrótce zaprezentujesz zdjęcie siebie samego siedzącego na własnoręcznie zrobionym fotelu bujanym, ze szklaneczką własnoręcznie uwarzonego piwa, spod zmierzwionych włosów będzie Ci prześwitywał wszczepiony pod skórą mikroprocesor sterujący Twoim humorem w zależności od pogody i pory roku, a świat i forum będziesz śledził nieco zmodyfikowaną, bezprzewodową siecią UNIx podłączoną bezpośrednio do tegoż samego mikroprocesora ( chyba jednak nie będzie z drewna) ;) ;D
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2015, 01:32:24 czas Polski wysłana przez amigorg »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2015, 08:32:04 czas Polski »
Buahahahahahahahhahahaha ale typ ;D   zardzewiałe ściski mówi...

Mam kilka ścisków i wbrew temu co ludzie mówią mi wystarczy.

trudno nawet powiedzieć żeby to było moje hobby

Tu muszę przyznać że i u mnie zaszło za daleko...
Powoli to nałóg chyba (Tu wkleił bym wystraszoną buźkę, ale nie wiem gdzie szukać)
Żona jednak dba o to bym się nie zagolopował mówiąc np: ''łazienkę byś posprzątał zanim pójdziesz''

Pozdrawiam więc i powodzenia

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2015, 09:44:02 czas Polski »
Witamy na forum :) dobrze miec kogos kto bedzie mogl pomóc w progarmowaniu ATmegi 8 :) licze na to ze bedziesz staral sie laczyc stolarstwo z elektronika!
Tak na marginesie tez lubie zabawe z mikrokontrolerami ale to nie to forum
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)