05 Maja 2026, 13:36:42 czas Polski

Autor Wątek: Stara niemiecka równiarko- grubościówka  (Przeczytany 3492 razy)

Offline Arek15

Stara niemiecka równiarko- grubościówka
« dnia: 07 Czerwca 2015, 17:28:51 czas Polski »
Witam wszystkich, udało mi się zakupić starą, lecz bardzo solidną równiarko grubościówkę, wszystko ciężkie i żeliwne-mam dość sporo miejsca więc stąd wybór maszyny o wadzę ponad 500 kg. Jestem na etapie renowacji... przerobiłem napęd, mienowicie koła pasowe zamienione z takich na pas transmisyjny na normalne paski klinowe, dorobiona podstawa pod silnik (4kw), teraz powoli zabieram się za wał i noże, gdyż jest w nich wyrwa około 1mm , ostrzyć czy kupić nowe? długość noży 60 cm, wał na klapy, gdzie mogę dostać takie noże na podkarpaciu?czym wyczyścić blat z rdzy? środek chemiczny czy papier ścierny?czekam na porady

Offline nabuch

Odp: Stara niemiecka równiarko- grubościówka
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2015, 17:40:59 czas Polski »
Witaj noże znajdziesz  na allegro
Tu masz link http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=n%C3%B3%C5%BC+do+strugarki&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-prz-0519
Jak nie będzie takiej długości to ja docinałem szlierką kątową na maksymalnie obniżonych obrotach i polewałem wodą
Wał na klapy jest bardzo niebezpieczny ...
Jak starczy noży to pewnie że ostrzyć tylko jak jest duża wyrwa to dobrze żeby ktoś ich nie przegrzał . Zależy jaki ten blat masz jak  płaski bez wżerów to papier ścierny na packę np do docierania . jak ma wżery lub jest karbowany to szlifierka i szczotka druciana .
P.S. Zgodnie z zasadami tego forum odwiedź najpierw to miejsce i napisz kilka słów o sobie
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2015, 17:50:10 czas Polski wysłana przez nabuch »

Offline patryk0812

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2015, 17:46:11 czas Polski »
kiedys miałem tez taka stara równiarkę ale stala przez jakiś czas na zewnątrz i na powierzchni pajawila sie mala powloka rdzy wiedz rozlalem na tym troche fosolu to odrdzewiacz poczekałem i potem chyba szmatka wszystko wytarłem i chyba wszystko zeszlo ale rdza nie byla tak zaawansowana . ale dokladnie nie pamietam vo to dawno temu bylo. nie pracuje juz na niej bo mam inny warszat i szukam czegos nowszego i  z grubościówką   

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2015, 18:38:02 czas Polski »
przedstawienie mam za sobą, dzięki za info o tym:)klapy wiem że niebezpieczne "jak nie dokręcisz śruby", dysponuje kluczem dynamometryczym w razie potrzeby, ale siła razy ramie:)musi działać:)noże muszę zdemontować i pomierzyć, teraz pytanie o prędkość wału, przekąłdnia zmieniona na silniku koło na dwa paski śr 32 cm, na wale 10 cm, obroty silnika 1450/min, więc wał się kręci : 32/10=3,więc 3,2 x1450= 4640/min? wystarcza to do dobrego strugania?