04 Maja 2026, 22:35:15 czas Polski

Autor Wątek: ADH 200 ...  (Przeczytany 4892 razy)

Offline SQ3REG

ADH 200 ...
« dnia: 08 Marca 2015, 18:24:10 czas Polski »
Witam serdecznie forumowiczów !
Jako że jestem tu nowy to najpierw opowiem o sobie. Mam na imię Bartosz, lat 21. Stolarstwem zająłem się rok temu, kiedy to pewien Rosjanin robił deski do krojenia ;) tak się zaczęło moje przeinaczanie zarobków w maszyny które by mi pozwoliły na realizacje takich cudeniek. Od tego czasu wykonuje jakieś bibeloty, małe meble czy choćby takowe deski. Niestety problemem okazała się strugarko- grubościówka firmy holzstar, model ADH 200, a mianowicie sama grubościówka. Wsadzając jakąkolwiek deskę, deseczkę i starając się trzymać kąt między blatem a materiałem noże zbierają po około 0,5 - 1 mm po 5 cm z każdej strony. Niestety potem muszę przezbrajać maszynę i na strugarce to wyrównywać no i tak tracimy nie dość że sporą ilość materiału to i czasu, bowiem przekształcanie tej maszyny również nie należy do szybkich. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z takowym problemem w tym urządzeniu ? Jakie macie sposoby by tego uniknąć ?

pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: ADH 200 ...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2015, 18:26:56 czas Polski »
Pierwsza część Twojego wpisu powinna się znaleźć w dziale "Przedstaw się".

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2015, 10:04:54 czas Polski »
To dość częsty problem w tanich grubościówkach. Był on poruszany na forum, poszukaj. Użytkownicy dawali rady jak to zminimalizować, bo wyeliminować raczej się nie da.

Napisz kilka słów o tej maszynie, ile ją masz, czy jesteś zadowolony, jakieś wady i zalety, kupiłbyś ją ponownie?

Pozdrawiam

Offline SQ3REG

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2015, 11:35:28 czas Polski »
Witam, no właśnie nie doszukałem się jakiejkolwiek propozycji ulepszenia, jedyne co przychodzi mi do głowy to regulacja rolek posuwu i przedłużenie blatu roboczego. Jest to maszyna firmy Holzstar, blat heblarki ma około 20 cm roboczych. Nie traci obrotów przy skrawaniu twardego drewna, u mnie akurat dębu. Mam ją od roku. Heblarka ma strasznie niedopracowane ustawianie grubości skrawania, blat trzeba po rozkręceniu pokrętłem mocno nacisnąć i dokręcić aż do momentu kiedy ma opór. Na pewno jest to idealne narzędzie dla zastosowań hobbistycznych pracując max 1, 2 godziny dziennie. Trzeba często ją na nowo ustawiać bo się wszystko rozjeżdża. Nie kupiłbym jej po raz drugi bowiem cena nie adekwatna do jakości a dwa ten blacik roboczy to do strugania klepek parkietowych. W tej kategorii cenowej ew. dorzucić coś jeszcze i mamy używaną i sprawdzoną konstrukcję.
pozdrawiam

Offline molu

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2015, 13:27:38 czas Polski »
W tej kategorii cenowej ew. dorzucić coś jeszcze i mamy używaną i sprawdzoną konstrukcję.

A jakie konkretnie maszyny masz na myśli?

T.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2015, 13:53:27 czas Polski »
To mnie trochę zmartwiłeś, bo przymierzałem się do 305ki. A pewnie się konstrukcyjnie wiele nie różnią, więc i wady takie same.

Co do używek to jest tak, że wiele osób podobnie pisze, ale jak się tak zastanowić to nie ma w czym wybrać. Zostaje DYMA i Elektra Beckum, które też maja swoje wady. Chyba że masz inne propozycje?

Offline SQ3REG

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2015, 14:27:46 czas Polski »
Mam znajomego stolarza, który zaoferował mi jakąś niemiecką z lat 80 -90. Danych i firmy nie podam póki co bo nie wiem, ale wiem że on od początku na niej pracuje i jest zadowolony. Tylko gdyby nie waga 700 kg ...

Offline SQ3REG

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2015, 16:29:44 czas Polski »
A powracając do pytania z pierwszego postu, to ktoś ma może jakiś pomysł jeszcze ?

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2015, 17:53:48 czas Polski »
Dużo pewnie tym nie zdziałasz.
Mam identyczną konstrukcję i jestem bardzo niezadowolony, w porównaniu do moich
problemów z tą "maszyną" ty ze swoją nie masz żadnych.
W mojej pękł wał na mocowaniach i w ostateczności z blatów zrobiły się śmigła przez co staję się ona
bezużyteczna. Obrabiałem tylko sosnę.
Jak bym miał ci coś poradzić to tylko zmianę na jakąś żeliwną.
Może warto się przyjrzeć ofercie znajomego, waga przeraża rozumiem, problem z transportem i też nie wiem czy
masz odpowiednie miejsce dla takiej maszyny, ale w tego typu urządzeniach duża waga jest zaletą.
Ad meliora tempora

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2015, 22:37:10 czas Polski »
Witam
Mam też ADH200 i też drugi raz bym jej nie kupił. Mam ją od roku, ma przepracowane kilka może kilkanaście godzin (świerk, sosna).
Zaczęła już tak rzęzić, że zaczynam się bać ją włączać. Ponadto brak równoległości stołów i równoległości wałka do stołu grubościówki.
A co najgorsze nie znalazłem skutecznej i trwałej metody na poprawienie tego,
Na zdjęciach wygląda ładnie i to jedyna jej zaleta