17 Czerwca 2026, 05:55:20 czas Polski

Autor Wątek: Cześć wszystkim - Robert Wagner  (Przeczytany 3526 razy)

Offline robert.wagner

Cześć wszystkim - Robert Wagner
« dnia: 04 Lutego 2015, 10:04:23 czas Polski »
Cześć wszystkim! Mam na imię Robert, co chyba nietrudno wywnioskować po nicku;) Kilku kolegów z forum ponagliło mnie, abym w stosownym dziale przywitał się i napisał kim jestem. Mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Jestem stolarzem hobbystą od 4 lat. Jak każdy zaczynający fascynującą podróż z drewnem miałem wzloty i upadki (na samym początku) spowodowane brakiem odpowiednich maszyn i ponaglającym do działania drewnianym bakcylem. Nie mając własnego videobloga i siły nabywczej w postaci pieniądza wystarczającej do zakupu maszyn fabrycznych za kilkanaście tysięcy złotych postanowiłem, za namową i inspiracją stolarza-sąsiada pracującego w swoim fachu 35 lat, zbudować własne maszyny sam. No prawie sam, bo czasem posłużyłem się pomocą tokarza (przygotowanie elementów takich jak wałki i koła pasowe). Ów sąsiad-stolarz ma w swoim warsztacie hobbystyczno-zarobkowym wiele maszyn typu SAM, które wykonał samodzielnie. Postanowiłem pójść Jego śladami. Początki były ciężkie, ale po dwóch latach dorobiłem się kilku maszyn własnej produkcji i własnej myśli konstrukcyjnej inspirowanej rozwiązaniami dostępnymi na rynku maszyn stolarskich. W swoim warsztacie zaadoptowanym w piwnicy (wymiary 5mx5m, czyli 25m2) posiadam następujące maszyny wykonane samodzielnie: tokarkę do drewna, pilarkę stołową z wózkiem bocznym do cięć poprzecznych wraz z frezarką ręczną górnowrzecionową umieszczoną pod stołem pilarki i szlifierkę taśmową o długości szlifowania 150cm. Obecnie jestem na etapie realizacji piły taśmowej, która nie jest wierną kopią czyichś planów konstrukcyjnych, lecz ich swobodną interpretacją, co czynię za każdym razem przy tworzeniu każdej potrzebnej mi maszyny. Jedyne maszyny fabryczne, jakie mam w swoim warsztacie to wyrówniarko-grubościówka firmy Scheppach model HMS 2600 z żeliwnymi stołami nabyta na wyprzedaży i pilarka ukosowa CMI nabyta w markecie OBI. Służą mi dzielnie i obrabiają dokładnie, a kosztowały mnie tyle, że domowy budżet tego znacząco nie odczuł. Strugarka kosztowała tyle, co ułamek tego ile najtańszy HAMMER o podobnych możliwościach obróbki. Oprócz maszyn wykonałem także kilka projektów w drewnie. Samodzielnie na maszynach własnej produkcji zrobiłem 2 sztuki drzwi wewnętrznych (jedne z nich ocieplone styrodurem - wyjście na strych), szafkę TV, komodę do przedpokoju, kilka półek na książki oraz meble ogrodowe. W planach mam drzwi zewnętrzne ocieplane styrodurem, łóżko małżeńskie oraz pełne umeblowanie sypialni.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2015, 10:10:22 czas Polski wysłana przez robert.wagner »

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Cześć wszystkim - Robert Wagner
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2015, 10:09:44 czas Polski »
Brzmi pięknie.
Napisz recenzje tej grubościówki.
Moze jakies video z pracy.

Zatem witamy na forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2015, 10:43:21 czas Polski »
Witam Cię serdecznie. Odrobina celnej ironii (nie za dużo żeby nikogo nie urazić), zapał, samozaparcie - to lubię :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2015, 10:46:02 czas Polski »
Witaj, solidnie się przedstawiłeś i solidnie traktujesz swoje hobby. Powodzenia :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2015, 10:56:52 czas Polski »
witam. jeśłi możesz to napisz coś więcej o tym scheppachu. jak co gdzie i za ile ;-) może jakaś video recenzja

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2015, 13:18:05 czas Polski »
Temat mojego zakupu, czyli wyrówniarko-grubościówki Scheppach HMS 2600 (nie będę wstawiał zdjęć, na google są;)) był przeze mnie poruszany na forum stolarskim MANTA - http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=10220&highlight=robert.wagner

Wytworzyła się wówczas dyskusja dotycząca zakupu maszyny do mojego warsztatu. Jak można się tego było spodziewać brać stolarska proponowała maszyny do małego zakładu rzemieślniczego, które sami posiadają lub mieli okazje widzieć na targach lub pokazach. Nawet handlowiec FELDER'a się wtrącił ze swoją propozycją HAMMERA, ale pułap cenowy był poza moim zasięgiem. Zdecydowałem się na kupno Scheppacha przez przypadek, gdyż szperając po Allegro natknąłem się na wyprzedaż firmy LANGE ŁUKASZUK, która wyzbywała się tych maszyn. Stracili bowiem przedstawicielstwo na Polskę stąd ich wyprzedaż. Teraz już tych maszyn nie mają, a Scheppach sprzedawany jest w Leroy Merlin i JULA, choć nie widziałem tam mojej maszyny. Cena była okazyjna bo zapłaciłem za nią 2300zł z transportem pod dom. Sprzęt był na palecie euro, zabezpieczony i ofoliowany. Dojechał cały. Ja kupiłem nieużywaną maszynę. Mieli też taką samą powystawową, ale z racji na jej niekompletność (brakowało chyba osłony wału, i kilku drobiazgów) zdecydowałem się na nieco droższy wariant. Co do samej maszyny to jestem zadowolony. Struga dobrze, równo i jak na te parametry sprawnie. Wałki posuwu grubiarki są gumowe, zarówno zdawczy jak i biorczy. Ktoś powie, że to minus, bo ryflowany wałek to ryflowany wałek, ale ja nie odczytuje tego w ten sposób. Teraz po użytkowaniu maszyny przez parę lat (ok. 2 lata jak ją mam) widzę tego plusy. Po pierwsze wałek gumowy nie kaleczy drewna, po drugie jest niejako hamulcem bezpieczeństwa ze względu na swoje ograniczone możliwości transportu obrabianego materiału. Jak coś jest za grube lub za mokre i chcemy to zestrugać na maksa możliwości maszyny to nie idzie dalej. Mój znajomy kiedyś rozwalił DYM'kę, bo deska miała kształt klina a on wepchnął ją od cieńszej strony i trach...ryflowany wałek posuwu zmiażdżył swoje mocowanie. W Scheppachu plusem są też blaty żeliwne, są wystarczająco grube, płaskie i łatwe do ustawienia. Ogólnie to taka lepsza wersja naszej DYM'ki, bo nie ma jej bolączek takich jak stalowe blaty (paczące się) i nie do końca precyzyjne nastawy, które bez przeróbek uniemożliwiają precyzyjną obróbkę na wyrówniarce. Sam szukałem DYM'ki, ale ceny na nie są zaporowe a do tego wyglądają jakby przeleżały bez konserwacji ćwierć wieku. Scheppach ma niestandardowej wysokości noże. Standardowe o szerokości 260mm mają 20mm wysokości, a mój Scheppach potrzebuje 18mm, więc trzeba zamawiać wersję skróconą. Ja mam obecnie przeostrzone oryginalne noże HSS, które dostałem razem z maszyną. W pogotowiu trzymam zapasowe noże polskiej firmy GLOBUS, które w punkcie dealerskim zamówiłem skrócone o 2 mm (dodatkowy koszt 15zł). Uważam to za nieistotne, bo te dwa komplety noży (wał jest na 2 noże) wystarczą mi na lata. Zakup uważam za udany, trochę fartowny i gdybym miał kupować coś raz jeszcze to za te pieniądze nic lepszego jak mój Scheppach nie dostanę. Za taką kwotę są tylko zabawki z marketu, które nadają się do okazyjnego strugania małych elementów, a nie prac stolarskich. Moja maszyna nie jest wielka, ale przy odrobinie chęci można na niej zrobić wszystko tak, jak na większych i masywniejszych siostrach. Ogólnie polecam tą maszynę w podobnej do mojej cenie, bo rynkowo kosztuje ona x2 a to już się nie opłaca.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2015, 13:27:27 czas Polski wysłana przez robert.wagner »

Offline krist138

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2015, 13:55:47 czas Polski »
Witamy serdecznie z kąt piszesz  :)

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2015, 14:21:33 czas Polski »
Jestem z północno-wschodnich rubieży naszego pięknego kraju, zielone płuca Polski - Suwałki.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lutego 2015, 14:36:23 czas Polski »
... z kąt piszesz
ludzie litości!!!!!

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2015, 16:02:11 czas Polski »
z kąt piszesz
Z kątowni. ;D

Witaj Robercie. :)