30 Kwietnia 2026, 02:15:01 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Ryobi EMS254L  (Przeczytany 12866 razy)

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Koko dżambo i do przodu..
  • View Gallery
Odp: Ukośnica Ryobi EMS254L
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Czerwca 2016, 22:45:23 czas Polski »
Byłem w dniu dzisiejszym w znanym szwedzkim multimarkecie i miałem okazję pomacać powyższe Ryobi. Jestem negatywnie zaskoczony jakością wykonania. Jedyne plusy to gumowa rączka i metalowa osłona tarczy (ta ruchoma).

Posuw od strony roboczej (użytkownika) jest plusem da piwnicznego majstra bo dzięki temu urządzenie jest "kompaktowe" ale według mnie ogranicza pole robocze i manewrowanie ciętym materiałem - dla mnie minus.

Boczne szyny prowadzące kiepskie i mają luzy, miejsce w którym zagłębia się tarcza podczas cięcia było już połamane, a zacisk blokujący pozycję kąta już nie trzymał. Cała prowadnica była już nieużyteczna i wyrwana z małych 2 śrubek.

Pochylenie piły ma sensowny zacisk ale podziałka jest przyklejoną naklejką (ta dolna podziałka to też naklejka). Jeżeli chińczyk przykleił dobrze to kąty będą. Jeżeli nie to kąty nieosiągalne.

Urządzenie nie wytrzymało próby czasu na wystawie.. Kupiłem w życiu kilka rzeczy powystawowych, które dzielnie pracowały na siebie lecz to w sklepie jest już bezużyteczne - to mi dało do myślenia. Urządzenie na pewno nie dla mnie.

Offline patmos

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Czerwca 2016, 15:24:41 czas Polski »
Ja swoją wstępnie przetestowałem, ciąłem kilka kawałków drewna i jak na razie nie mam zbyt pozytywnych odczuć.  Po pierwsze po wyjęciu z pudła i podłączeniu ukośnica nie tnie pod kątem prostym, trzeba ją skalibrować. Jako, że jestem jeszcze zielony więc oglądam filmiki jak to zrobić dobrze, pod warunkiem, że się da i nic nie jest zchrzanione. Laser którym dysponuje piła nie jest nawet po środku. Zastanawiam się czy piła nie tnie pod kątem 90 stopni bo laser również nie pokazuje 90, czy należy skalibrować obie rzeczy oddzielnie.
Kolejna rzecz to podziałka, jak ją ustawię na 0° to przy obracaniu podstawy i dojściu do 45° okazuje się, że ząbek nie wskazuje 45, czyli jest problem z podziałką, albo się czepiam.

Powiedzcie koledzy czy jeśli nie będzie możliwe skalibrowanie tej piły to mogę ją zwrócić, reklamować itp.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Offline Gerdo

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Czerwca 2016, 17:03:15 czas Polski »
No szkoda. Trzymałem kciuki.
Oddać możesz jesli masz paragon. Ale jak oddajesz to po prostu weź pieniądze zamiast nowego egzemplarza.

Nie wierzę w to, żeby wyspy liczące około 1 000 000 mieszkańców były odcięte od świata i paczki z kontynentu na nią nie docierały. Jak kupisz coś w sklepie hiszpańskim, to na wyspę na pewno dotrze tylko pewnie trochę dłużej to zajmie.

Zatem bierz coś normalnego, bo sam widzisz, że masz większe oczekiwania niż daje Ryboi.

Offline prezio

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Czerwca 2016, 22:28:54 czas Polski »
Nie wszystko Ryobi jest dobre ;( Niestety ;(
Ja na szczescie mam wiertarke cordless i szlifierke moscylacyjna - obie rzeczy dzialaja wspaniale. Niestety testowalem inne rzeczy jak np. pilarka - hmmm - nie do konca bylem szczesliwy. Ale to moze byl taki egzemplarz.
Sadze ze kazdy producent ma dobre i zle sztuki - tyle tylko ze Makita moze ich miec znacznie mniej. Ale tez to mowi cena za siebie
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:19:09 czas Polski »
Prezio ale wiesz przecież o tym, że szlifierka i wiertarka, to są różne sprzęty. Innymi słowy na szlifierce mimosrodowej bicie może być i nawet centymetrowe (oczywiście to przerysowałem)
Pilarki, piły, wyzynarki itp juz inna para kaloszy.

Offline prezio

« Odpowiedź #20 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:31:46 czas Polski »
Wiem wiem.
Chodzilo mi bardziej o firme a nie rodzaj narzedzia.
Pisalem ze mozna trafic i dobry sprzet i do dupy - rowniez w wyzszych polkach.
Roznica polaega na tym , ze w wyzszych polkach jest mniejsze prawdopodobienstwo.
A Ryobi to taki Middle level. Czyli ruletka;) Wszystko nie jest Ani do d...szy ani do roboty - zalezy jak trafisz;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Marko90

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipca 2019, 17:12:16 czas Polski »
ja posiadam tą ukośnicę i jestem z niej zadowolony. Silnik jest wystarczający i pracuje sprawnie, ma wystarczające obroty nawet na jakieś grusze elementy, można regulować kierunek cięcia, boczne podpory są bardzo poocne i wymieny worek na pył też jest ok, nie trzeba pożniej aż tak bardzo sprzątać. Oglólnie mam kilka narzedzi Ryobi, są solidne, dobrze się nimi pracuje.