28 Czerwca 2026, 06:02:14 czas Polski

Autor Wątek: Altana prostokątna  (Przeczytany 12433 razy)

Offline Morświn

Odp: Altana prostokątna
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Sierpnia 2013, 21:49:00 czas Polski »
To jet super pomysł i jeszcze jedzonko pod ręką (winogrona) ;D.Jeden minus to robaczki które chodzą po winorośli.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Sierpnia 2013, 21:59:43 czas Polski »
Mam winogrona obok domu i prawdę mówiąc żadnych robaków nie widuję. Może podczas zakwitania latały owady. Ale nawet jeśli jakieś robaczki sobie chodzą po winorośli, to na pewno nie zagrażają one życiu ludzkiemu ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #32 dnia: 29 Sierpnia 2013, 23:09:46 czas Polski »
Gdybyśmy mieszkali w Australii to by już zagrażały :D.Powiedziałem o robaczkach bo u sąsiadów którzy mają taras obrośnięty cały winoroślą jest tego w brud(nieraz jakiś większy okaz spadnie na stół to mięsa więcej jest ;D).No ale może im tam się podoba i dlatego tak chętnie przychodzą.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Sierpnia 2013, 20:12:59 czas Polski »
No i poręcze ,,z brzuszkami'' gotowe. Na przeróbkę tylnej barierki rodzice się nie zgodzili, ale winogronka będę tylko że koło przyszłego grilla.   ;D 
Trochę mi poręcze nie równe wyszły, czyli jedna niżej niż druga...   :(    Ale i tak całkiem dobrze mi wyszło.
Jeszcze tylko zrobić coś na winogrona pomalować wszystko tym okropnym palisandrem i zrobić ławki ze stołem. :D

Tylko jeszcze spytam - co myślicie o pomyśle aby do środka nad stołem dać lampę???   Czy też w altanach tak się po prostu nie robi ?

Offline Morświn

« Odpowiedź #34 dnia: 30 Sierpnia 2013, 20:28:18 czas Polski »
Ja bym jakieś światełko dał.Jak się wieczorami tam będzie siedziało to tak dziwnie jeść po ciemku :D.Ale czy tak się robi to nie wiem widziałem parę altan z oświetleniem.Ja bym zrobił tak że jak ta lampa będzie na przykład podwieszona na środku to od niej puścić kabel z wtyczką na końcu po belce i jak będzie potrzeba to przedłużacz podłączyć i już.Albo małe ogniwko fotowoltaiczne jak dostane uprawnienia to ci mogę podłączyć ;D.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:07:05 czas Polski »
Ops...   właśnie zauważyłem że chyba mi się wczoraj zdjęcia nie wstawiły...    :-[   Już wstawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:09:17 czas Polski »
Adam - płotek z tył nie pasuje do całości

Offline Morświn

« Odpowiedź #37 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:18:22 czas Polski »
Zgodzę się z tomekz.Nie lepiej to zmienić niż później żałować?Spróbuj przekonać rodziców, nawet gdyby zamiast niego był identyczny jak te dwa a od niego do góry zrobić tą cieniutką kratkę i obsadzić czymś?

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:35:07 czas Polski »
Ahh no z rodzicami się nie wygra...  Rodzice się nie zgodzili.  :(  Powiedzieli że za dużo roboty i że to tylko oni będą oglądali. Nie wiedzą że to na forum pokazuję.  ;)    ;D   

Spróbuję to zrobić tak aby pasowało np. do grilla (np. pozaokrąglany grill i sztachety, po jego bokach).

Offline Morświn

« Odpowiedź #39 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:41:42 czas Polski »
Chodzi ci o łuk w grillu?Jak tak to mówię ci od razu że nie tak prosto to zrobić już łatwiej zrobić spiralne kolumny dla porównania (materiał to mam na myśli cegła). Jak nigdy nic nie murowałeś nie kombinuj za bardzo bo się pogrążysz.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Sierpnia 2013, 22:20:57 czas Polski »
Chodzi mi o zaokrąglony komin i podstawa taka nie kwadratowa tylko trochę zaokrąglona. Ale to się jeszcze zobaczy, poza tym jeszcze nie wiem z czego go zrobię a jeśli po części z kamieni to się trochę zaokrągli.

Choć może rzeczywiście nie będę kombinował.  ;)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #41 dnia: 31 Sierpnia 2013, 22:27:39 czas Polski »
Ogólnie ładnie balustrady wyszły. Mam wrażenie jakby za cienkie te z przodu były.

pozdrawiam
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Morświn

« Odpowiedź #42 dnia: 31 Sierpnia 2013, 22:36:56 czas Polski »
No lepiej sama cegła.Po pierwsze nie masz problemu z łączeniem różnych materiałów (cegła/kamień) chociaż aż takie trudne to nie jest zależy w jaki sposób.Po drugie jak nic wcześniej nie murowałeś to postaw na prostą formę i nie utrudniaj sobie pracy.Jak się wprawisz to będziesz stawiał cuda ale to się wydaje że jak prosta bryła  to łatwo i szybko.Ja się przekonałem że jak nie ma umiejętności to i ta posta bryła sprawia problemy.