07 Maja 2026, 12:33:48 czas Polski

Autor Wątek: Prowadnica do pilarki tarczowej  (Przeczytany 12409 razy)

Offline telengi

Prowadnica do pilarki tarczowej
« dnia: 28 Kwietnia 2016, 16:41:10 czas Polski »
Witam, planuję sobie na centrum obróbczym spróbować zrobić prowadnicę do pilarki ale nie mam wymiarów.... Czy mogę kogoś prosić o podanie ? chodzi mi o wymiary w przekroju poprzecznym :)

Krajmesel

• Gość
Odp: Prowadnica do pilarki tarczowej
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2016, 20:54:04 czas Polski »
15 na 23,5
a tak na poważnie to musisz podać więcej informacji o co konkretnie pytasz

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2016, 21:03:43 czas Polski »
A no właśnie, co ma się prowadzić, dokąd i dlaczego ;)
Za mało informacji.

Offline telengi

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwietnia 2016, 18:05:11 czas Polski »
Chodzi mi o przekrój poprzeczny prowadnicy do pilarki tarczowej, Coś jak Festool FSK albo Bosh FSN.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2016, 16:53:02 czas Polski »
Znaczy się chcesz zrobić "szynę", tak? O taką np:

Chcesz zrobić szynę do ręcznej pilarki tarczowej i nie wiesz ile ma mieć szerokości? My też nie wiemy, musisz zmierzyć ile jest od krawędzi stopy do tarczy, dodać szerokość elementu o który ma się stopa opierać i już. A jak nie o to Ci chodzi to musisz szerzej wyjaśnić co chcesz stworzyć. Tylko za cholerę mi ta szyna nie pasuje do "centrum obróbczego" wspomnianego w pierwszym poście. Więc w sumie dalej nie kumam o co Ci chodzi :P.

Offline telengi

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia 2016, 17:03:53 czas Polski »
Więc tak, chodzi dokładnie o taką szynę jak na obrazku. Jest ona uniwersalna, pasuje do większości pilarek posiadających odpowiednią stopę. Chodzi o przekrój poprzeczny tej szyny, wtedy wezmę kawałek MDFu 16mm i wyfrezuję sobie w nim taką szynę :) Potrzebuję czegoś takiego jak na załączniku. Strzałkami wskazałem elementy których wymiary potrzebuję.

Offline bezgitary

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2016, 19:30:10 czas Polski »
A jaką w ogóle masz tą piłe? Z tego co wiem, to nie ma uniwersalnego wymiaru do wszystkich pilarek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2016, 19:38:38 czas Polski »
Po mojemu, to zamiast prosic kogos o wymiary łatwiej Ci bedzie zrobić to pod swoją pilarkę czy nawet pilarki. Przeciez pomierzenie stopy to minuta roboty..

Offline a3756

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2016, 21:56:29 czas Polski »
Szynę boscha mogę pomierzyć jak ci jeszcze potrzebna. A z mdf nie będzie to za miękkie ?

Offline telengi

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maja 2016, 12:17:22 czas Polski »
Nie wiem czy nie będzie, chcę sprawdzić, ostatecznie szyny nie używa się w powietrzu tylko kładzie na cięty materiał. Jeżeli uda się zrobić to będę mieć szynę za 10zł zamiast za 200zł, uważam że gra warta świeczki :) Stopę w mojej pilarce mam pomierzoną, potrzebuję wymiary takiej oryginalnej szyny żeby dowiedzieć się czy pasuje do takiej, jeśli tak to znaczy że jest jakiś w miarę ogólny standard...

Offline wronks

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2016, 10:36:23 czas Polski »
Mój sposób na szynę do bączka.
Wziąłem panel podłogowy, na jego środku nakleiłem (po długości) cienki pasek drugiego panela. Nic nie mierząc przyciąłem bączkiem (opierając stopę o naklejony pasek) z jednej i drugiej strony. Z jednej dla szerszej części stopy,  z drugiej dla węższej.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2016, 13:16:18 czas Polski »
Mój sposób na szynę do bączka.
Wziąłem panel podłogowy, na jego środku nakleiłem (po długości) cienki pasek drugiego panela. Nic nie mierząc przyciąłem bączkiem (opierając stopę o naklejony pasek) z jednej i drugiej strony. Z jednej dla szerszej części stopy,  z drugiej dla węższej.

Dokładnie tak samo u siebie, HDF z laminatem jest bardzoi wdzięcznym materiałem, i jest za darmo jak komuś został nadmiar po układaniu podłóg :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2016, 10:40:02 czas Polski »
Jeśli chodzi o panele to zwróć uwagę czy to jest właśnie HDF - ja kupiłem kilka paneli na półki i sztywne jak diabli - to chyba HDF. A kupiłem też inne na obicie bramy garażowej od środka i już są miękkie - one chyba z MDF - tego nie polecam.

Offline zychu

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2016, 21:15:25 czas Polski »
Przeglądając "internety" natknąłem się na trochę inną prowadnicę. Niedawno nawet w lidlu można było kupić taką prowadnicę zaciskową. Trzeba dorobić sanki i może wyjść coś ciekawego.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2016, 22:42:20 czas Polski »
Zrobić prowadnicę to nie problem. Ale zrobić prowadnicę i nie stracić dużo na wysokości cięcia - to jest najważniejsze. Najlepsza sprawa jak pilarka ma w stopie rowek prowadzący, ale te "chińczyki" mają albo blachę, albo odlew i lipa. Najprościej dokręcić HDF z rowkiem i zrobić rewers z panela HDF. Tyle że tracimy pewnie z min 10 mm