Hejka, mam na imię Maciej i mieszkam w Łodzi.
Skąd tu się wziąłem? W ostatnich miesiącach zrobiłem praktycznie własnoręcznie remont w mieszkaniu z wielkiej płyty (płytki w łazience i kuchni, sufit K-G, gladź, malowanie, instalacja elektryczna) Oprócz malowania, wszystko to robiłem pierwszy raz, polegając na poradach i delikatnej pomocy kolegów z pracy. Po tym wszystkim mocno uwierzyłem w siebie i urodziła się we mnie ogromna chęć "tworzenia"
Podczas poszukiwania tutoriali remontowych na YouTube trafiłem na kanał DiD, zafascynowany oglądałem film za filmem. Pomyślałem: to jest to! Chce tworzyć w drewnie! Zacząłem oglądać kanał od początku ( jestem na ok 200 filmie:)) zakupiłem kilka książek, znalazłem niedaleko Łodzi (Radomsko) szkołę w której prowadzą kurs stolarstwa (A.13 i A.50) dla dorosłych i w przyszłym tygodniu jadę się zapisać ( Pani ze szkoły poinformowała mnie że kurs ruszy jak uzbiera się 20 osób).
Nigdy nie miałem do czynienia ze stolarstwem ale jestem pracowity i ambitny więc myślę że chęci mi nie opadną

Morale podnosi mi kolejna rzecz, mój nieżyjący Dziadek którego nie miałem okazji poznać był stolarzem! Więc może coś tam we mnie tkwiło od zawsze ale dopiero teraz to odkryłem

Z zawodu jestem zawodowym strażakiem, więc czasu na naukę i rozwijanie tego hobby mogę dosyć dużo wygospodarować, a w przyszłości jak się rozwinę, być może będzie to moim zawodem na emeryturze? Tymczasem nie mogę się doczekać aż zacznę się uczyć i coś robić w praktyce

Forum przeglądam nieśmiało, ale już bardzo podoba mi się atmosfera tutaj i ogrom wiedzy jaką można z niego wynieść - za co od razu chcę Wam (użytkownikom oraz Jarkowi i Lidce) podziękować. Na razie obejrzę cały kanał, przeczytam książki które mam i dopiero wtedy zagłębie się w forum - myślę że łatwiej mi będzie pojąć o czym piszecie. Zanim zadam głupie pytanie na pewno przejże wiele wątków w poszukiwaniu odpowiedzi, więc nie martwcie się o nawałnice pytań od stolarskiego nooba ;P
Pozdrawiam
Maciej