30 Maja 2026, 20:58:35 czas Polski

Autor Wątek: Wyprowadzenie deski, bez heblarki i grubościówki.  (Przeczytany 4270 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Wyprowadzenie deski, bez heblarki i grubościówki.
« dnia: 12 Lipca 2013, 20:59:46 czas Polski »
Pogoda nie pozwala na pracę plenerową, a chęć działania z kolei nie pozwala na bezczynne siedzenie. Stąd pomysł na ten wątek.
Wiele razy irytował mnie fakt nie posiadania strugnicy i grubościówki, w sumie dalej ich nie posiadam no ale jakoś trzeba sobie radzić. W "warsztacie" przydomowym mam strugnicę z imadłami które znacznie ułatwiają pracę, tutaj jednak gdzie teraz przebywam ich nie mam do dyspozycji. W wątku tym zaprezentuję jak wyprowadzić niedużą deskę przy użyciu ścisków, pasa ściskającego, struga i pilarki.

1. Wycinamy kawałek deski o szerokości noża strugu, albo troszkę mniejszej.
2. Deskę łapiemy jednym ściskiem, a drugim ściskiem łapiemy ścisk z deską do kobyłki - równamy strugiem.
3. Odwracamy na kant i łapiemy dwoma ściskami, następnie ściski owijamy pasem ściskającym i napinamy do kobyłki. Ustawiamy prowadnicę do wycięcia i jedziemy przez całą długość.
4. Odwracamy na drugi kant i łapiemy w ten sam sposób. Gdy dojeżdżamy pilarką do miejsca ścisku, materiał zaczyna nam zakleszczać tarczę piły. Wtedy wyłączamy pilarkę, i na początku rozcięcia nabijamy klina. Wtedy usadawiamy tarczę pilarki z powrotem w nacięciu i jedziemy dalej. Gdy drugi ścisk zaczyna zakleszczać materiał, powtarzamy czynność z klinem.
5. Po rozcięciu na dwie części, wybieramy tą która jest nam potrzebna, łapiemy ją ściskami i ściski pasem do kobyłki - strugiem równamy.  To równanie zabiera więcej czasu gdyż teraz już należy złapać tę samą grubość materiału na całej desce.
6. Docinamy piłą końce deski na równo.

Zdaję sobie sprawę że ten sposób jest "nieco" nie po BHP'owskiemu, ale jakoś trzeba sobie radzić.
p.s. Drewno modrzewiowe. Na tym kawałku deski właśnie będą pierwsze jaskółcze ogony ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Wyprowadzenie deski, bez heblarki i grubościówki.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2013, 08:51:38 czas Polski »
Do takiej pracy przydałoby Ci się takie jak moje imadło mobilne. Praca byłaby bezpieczniejsza i wygodniejsza, ale poradziłeś sobie świetnie. :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: Wyprowadzenie deski, bez heblarki i grubościówki.
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2013, 09:01:27 czas Polski »
To Twoje imadło jest genialne ;) Ale jeszcze nie wykonałem takowego. Trzeba będzie wziąć się do roboty.