25 Kwietnia 2026, 00:27:06 czas Polski

Autor Wątek: Wiosenne odświeżenie krzeseł  (Przeczytany 2039 razy)

Offline BuziolPaint

Wiosenne odświeżenie krzeseł
« dnia: 27 Marca 2015, 08:28:33 czas Polski »
Hej, jak w temacie zabrałem się za odświeżenie krzeseł z salonu które są bardzo mocne i aż żal je zmieniać ;/ więc postanowiłem że zeszlifuje z nich całą powłokę lakierniczą (czarną) jestem w trakcie dokańczania pierwszego krzesła jeszcze 5 ;D zrobiłem zdjęcie na szybko żebyście zobaczyli co kryło się pod farbą i pomogli mi ;) jak teraz mam zabezpieczyć drzewo czy zagruntować czy od razu czymś malować aby pozostało matowe w dotyku i nie straciło swojego oryginalnego koloru ponieważ taki kolor idealnie pasuje do pozostałych mebli, w załączniku zdj krzesła i przykładowe zdj jaki kolor mają meble. Z góry wam wszystkim dziękuje ;)

Offline BuziolPaint

Odp: Wiosenne odświeżenie krzeseł
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2015, 14:48:25 czas Polski »
Koledzy jakoś dziwnie się czuje jak bym wgl. nie napisał tego tematu.. żadnej odpowiedzi?? co prawda żadna tam ciekawa realizacja ale potrzebuje pomocy przy jej wykonaniu i liczyłem na pomoc ponieważ pierwszy raz będę malować mebel który co najmniej kilka lat ma przeleżeć w domu i co niedziele przy obiadku będzie ocierany/użytkowany no i nie wiem czy gruntować czy olejować czy woskować czy bejcować nie mam pojęcia, a nie chciałbym eksperymentować ;/

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2015, 15:15:30 czas Polski »
Popytaj  w marketach - są oleje jak i lakiery z dodatkiem pigmentu  białego , nie zakrywające usłojenia  drewna

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2015, 15:19:37 czas Polski »
Kolego - prosto i skutecznie - olej + wosk. Olej tungowy, może być olej lniany (gotowany - szybciej wyschnie), olej duński - po wyschnięci dosyć twardy, stosowany przez specjalistów od toczenia drewnianych mis. Pytanie - z czego jest krzesło zrobione bo zdjęcie poglądowe to chyba będzie dąb?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2015, 15:20:13 czas Polski »
O - Tomek mnie uprzedził ;)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2015, 15:48:22 czas Polski »
ja też polecam użyć dobrego oleju

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2015, 19:06:17 czas Polski »
Czy olej duński nada sie na kubek miskę z ktorej czasem mozna cos wypić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2015, 19:32:21 czas Polski »
Tak - pokrywa się nim np. drewniane zabawki.