08 Maja 2026, 02:22:35 czas Polski

Autor Wątek: frezarka dolnowrzecionowa z niższej półki  (Przeczytany 2677 razy)

Offline Krzysiek_84

frezarka dolnowrzecionowa z niższej półki
« dnia: 19 Kwietnia 2015, 10:23:23 czas Polski »
Hej,

Ponieważ jestem nowy (ale nie zupełnie zielony) w dziedzinie obrabiania drewna, chciałbym troszeczkę pokombinować z drzewem. Z racji ceny surowca, uczyć się będę na sośnie - co prawda zabawy z sękami, ale cena a przede wszystko dostępność - w mazowieckim znaleźć składy z dębem, bukiem, i innymi fajnymi drzewkami prawie graniczy z cudem..

Ale do rzeczy - Zamierzenie uprzednie było, aby kupić coś zupełnie taniego - frezarka za 700zł, piła do drewna za kolejne 700, ale już mnie trochę życie naprostowało.. Piła okazało się, że jest w rodzinie nieużywana i dostałem ją "w spadku" jest to samoróbka, dość mała, ale mi wystarczy, a co do frezarki, to znalazłem coś takiego:
PROMA SF 40/1500
Firma czeska, ale jak to za pieniądze rzędu 1000 zł, produkowane zapewne tam, gdzie wszystko.
boję się o nadmierne bicie ostrzem przy pracy..
Co myślicie o czymś takim na początek zabawy? będę robił drobne elementy długości metr, do 1,5 metra..

Offline Krzysiek_84

Odp: frezarka dolnowrzecionowa z niższej półki
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2015, 09:47:14 czas Polski »
Zakładam, że nikt tego modelu nie ma, nie zna, nie widział lub nie chce się o nim wypowiadać..

A może mi ktoś polecić jakąś frezarkę godną uwagi na początek zabawy z drewnem w cenie... 1000-1500 zł?
A może ręczną przymocować do stołu?

Offline DM

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:04:15 czas Polski »

Offline prezio

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:22:06 czas Polski »
Caly czas w tym samym przedziale;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.