23 Kwietnia 2026, 22:35:28 czas Polski

Autor Wątek: Jakie odstępy dac ?  (Przeczytany 10994 razy)

Offline THX

Jakie odstępy dac ?
« dnia: 25 Marca 2015, 15:18:20 czas Polski »
Czesc
Chce zrobic mala szafeczke na buty i mam do was pytanie. Szafka ma szerokosc calkowita 90cm.
Ma posiadac jedna pare drzwiczek. Problem teraz w tym ze nie wiem ile mm odjac od frontu.
Myslalem zeby dac o 4mm mniejsze.
Dokladniej mowiac:

Szerokosc calkowita szafki 90
Front na pol to wychodzi po 45cm
45cm - 0,4mm + 1,6mm

Dodalem 1,6 poniewaz okleina z tego co wiem ma 0,8mm a musi byc z obu stron

Czyli szerokosc jednego frontu wychodzi  44,76cm
Nie wiem tez, czy w hurtowni mi to tak wytną

Zawias do tego od bluma z cichym domykiem 110 stopni

Za pomoc z gory dziekuje

Offline profes12

Odp: Jakie odstępy dac ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2015, 15:39:40 czas Polski »
Witaj, po pierwsze jak ujednolicisz miarę to twoje pytanie będzie bardziej czytelne - chodzi o 0,4mm, 45cm,, 4mm, albo centymetry, albo milimetry, mi osobiście lepiej pasują mm.

Teraz konkrety: fronty nakładane, zatem u mnie odejmuję 7mm z całej szerokości korpusu i dzielę przez 2 = 446,5. Co to daje? Troszkę większe szczeliny, przy niedokładnych wymiarach frontów daje się zniwelować ewentualne niedoskonałości, więc na początek jest jak najbardziej ok.

Odnośnie obrzeża (okleiny) grubości 0,8; 1,0; 1,2; 2mm i inne wymiary są dostępne, standardem jest, że powinno się podawać w zamówieniu wymiar brutto tj. z obrzeżem, w zależności  do tego jakimi maszynami dysponują w hurtowni to:
- tną i oklejają
- lub tną, frezują i oklejają...
ale nie o to chodzi jak to zrobią.
Przy zamówieniu powiedz, że to wymiar brutto z okleiną, jaką okleiną chcesz, możesz również zamówić aby były otwory pod zawiasy.

Offline THX

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2015, 16:09:14 czas Polski »
Jak przesune od korpusu pozniej front o 1mm to jeszcze zostanie 2,5mm a do tego jeszcze kolejny front to wydaje mi sie ze szczelina jest bardzo ogromna 5mm.

Czy ten sposob ktory podales sprawdza sie ?

Offline profes12

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2015, 16:56:51 czas Polski »
Oczywiście masz rację, będzie bardzo duża szczelina pomiędzy frontami jak będziesz chciał się zrównać z korpusem, 1mm to mało, próbując wczuć się w twoje myślenie, to pewnie z wysokości frontu też odjąłeś 2mm.

A teraz:
- czy jesteś pewien że na korpusie uzyskasz odpowiednie kąty proste, kwestia złożenia szafki, a następnie jej wypoziomowanie
- jak nie będziesz miał idealnego korpusu nie baw się z minimalne szczeliny
- ja dla bezpieczeństwa robię 2mm od krawędzi korpusu do frontu, 3mm pomiędzy frontami, 2mm z drugiej strony od frontu do krawędzi korpusu,  u mnie głównie obrzeże 2mm stosuję stąd też szczeliny wyglądają łagodniej, poza tym zawsze mam możliwość regulowania jak pomiędzy frontami 3mm to za dużo zrobię 2mm kosztem szczeliny front-korpus. W dokładniejsze i mniejsze szczeliny, ale na pewno nie milimetrowe bawię się jak mam czas, żeby wszystko dobrze zrobić.

Przy każdej pracy zakładaj jakąś tolerancję z uwagi na materiał, własne błędy, błędy hurtowni czy też stolarni.

Najwięcej dziadostwa i nietrzymanie wymiarów miałem przy wąskich listwach płyty meblowej, każdy materiał ma swoje naprężenia wewnętrzne i pomimo wrzucenia na automat do rozcinania i oklejania odchyłka na 2m była i 1,5mm

Offline THX

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2015, 18:15:40 czas Polski »
Szafka jakas wysoka tez nie jest bo tylko 70cm

Mimo wszystko dam okleine 1mm
Z tego co wiem w hurtowni mowili, ze tolerancja bledu to 1 setna.
Maszyny maja 2 lata a nie wiem jakie cuda tam maja.

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2015, 19:34:53 czas Polski »
- czy jesteś pewien że na korpusie uzyskasz odpowiednie kąty proste, kwestia złożenia szafki, a następnie jej wypoziomowanie
I to jest podstawowy błąd, bo szafka musi mieć kąty i trzymać poziom, nie można z szafki robić rombu a potem "gubić" nierówności szczelinami, szafka ma być prosta i koniec!
wtedy nawet szczelina 1mm będzie się zgadzała po całej długości.
Ad meliora tempora

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2015, 09:19:58 czas Polski »
Zawsze staraj się trzymać jednej jednostki miary, najlepiej mm, bo kiedyś od centymetrów odejmiesz milimetry albo odwrotnie :).
Staraj się ustawiać kąt prosty szafki mocując tylną ściankę :). Później jest ciężko o korektę.
Front robię przeważnie 4mm mniejszy od korpusu, tam gdzie tnę większe ilości, wymiar zawsze podaje się brutto(na gotowo).