17 Maja 2026, 19:54:21 czas Polski

Autor Wątek: Titebond i czas klejenie  (Przeczytany 2730 razy)

Offline prezio

Titebond i czas klejenie
« dnia: 21 Sierpnia 2015, 13:32:02 czas Polski »
Czy ktos z was uzywa Titebond'a?
Pierwszy raz uzywam (aktualnie I) i ciekawy jestem jakie sa czasy klejenia i jak dlugo klejona winna byc w sciskach?
Np. Przy nogach stolu/warsztatu, badz przy klejonce na szerokosc jako blat stolu.
Normalnie po godzinie jest sklejone przy mniej napieciowych materialach. Przy bardziej narazone na prace powinno byc dluzej od 6 do 24 godzin.
Ma ktos z was doswiadczenie z Titebond?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline molu

Odp: Titebond i czas klejenie
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:21:52 czas Polski »
Titebondów jest kilka, o którym piszesz? Ja używam Titebond Original. Czasem po godzinie usuwam ściski, ale nie obciążam przez kilkanaście godzin. A jak zapomnę to trzymam ściśnięte przez noc.
Nie mam pod ręka butelki, ale chyba jest napisane na etykiecie - clamping time - 30 min.

ps. cytat ze strony titebonda: "For most of our wood glues, we recommend clamping an unstressed joint for thirty minutes to an hour. Stressed joints need to be clamped for 24 hours. We recommend not stressing the new joint for at least 24 hours. For Titebond Polyurethane Glue, we recommend clamping for at least forty-five minutes. The glue is completely cured within 6 hours. "

T.

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2015, 15:52:17 czas Polski »
Wlasnie I (Original) ;) Tak widzialem ten opis. Pytanie co jest pod pojeciem Stressed;) bo to roznie mozna interpretowac;) zalozmy ze jako do Obciazenia - czyli bardziej wytrzymale;)
Potrzymam do nocy - 12 godzin - powin byc ok - w koncu to maja byc nogi pod stol warsztatowy;) hihihih
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2015, 00:12:08 czas Polski »
Stressed q tym przypadku aznacz aby po sklejeniy zastawić materiał na oktreślony czas bez wywierania naprężęń na to połączenie.
Mam nadzieję że to jest zrozumiałe.
Pozdrawiam.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2015, 11:36:52 czas Polski »
Oczywiscie ze zrozumiale;)
Pozostawic nie do uzytku produkcyjnego - niech sie relaksuje i odpoczywa przed ciezka praca;)
 Dziekuje;)
------
Robert