27 Kwietnia 2026, 03:46:31 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa, projekt pokoju/warsztatu - pomoc i wskazówki  (Przeczytany 4418 razy)

Offline MrMaly_PL

Zabudowa, projekt pokoju/warsztatu - pomoc i wskazówki
« dnia: 06 Kwietnia 2015, 13:44:35 czas Polski »
Witam szanownych kolegów :)

Chyba już każdy mnie kojarzy z faktem iż zbieram wiedzę/porady dotyczące narzędzi, warsztatu.. Tym razem coś co jest chyba na obecną chwilę najważniejsze - projekt warsztatu. Chodzi o pomoc przy zaprojektowaniu ustawienia mebli i maszyn oraz napisanie porad z jakimi problemami zmagaliście się przy projektowaniu swoich warsztatów. Obecnie z większych narzędzi/maszyn posiadam jedynie wiertarkę stołową. Wstępnie myślałem o tym, aby zbudować jedną szafkę z szufladami a obok niej drugą w którą wpuścił bym wiertarkę (tak aby zlicować podstawę z blatem) i tutaj mam wielką zagwozdkę, ponieważ zastanawiam się, czy wiertarki nie ustawić na skrajnej szafce - aby mieć możliwość obrócenia jej i wiercenia w jakimś większym (wyższym/grubszym) elemencie. Jednak sądzę, że aby tego dokonać musiałbym najpierw ustawić ten element idealnie prosto, a tu pomyślałem o czymś w stylu piesków o których ostatnio głośno w innym temacie. Pytanie tylko czy warto? I dodam, że chcę wszystkie mebelki zbudować z płyty wiórowej - w związku z ciężarem wiertarki, myślałem aby boki były sklejone z dwóch kawałków płyty, aby podwoić grubość.

Załączam screeny z projektu oraz sam projekt jakby ktoś chciał coś więcej zobaczyć.

Odnośnie tego napiszę o kolejnym problemie tego pomieszczenia - okno oraz grzejnik, którego raczej dobrze by było nie zakrywać, zwłaszcza meblami stojącymi na stałe. Oprócz tego muszę odstąpić kącik na składowanie wszelakich gratów typu ozdoby świąteczne itp.:(
Za to na plus, dodam, że za ścianą posiadam garaż, który niestety także służy za magazyn, jednak na pewno uda mi się tam wcisnąć kompresor i dociągnąć instalację powietrza do "warsztatu" a może w przyszłości nawet wcisnąłbym tam odciąg :)

Co do moich pomysłów,to meblowanie zacząłbym właśnie od drzwi i ustawiłbym na początku szafkę z wiertarką, tak jak wspominałem - da mi to możliwość wiercenia elementów powiedzmy do 2m długości co z pewnością mi wystarczy. Obok szafki z wiertarką stałaby wspomniana szafka z szufladami która dała by mi 80cm podparcia . Z lewej strony tej szafki myślałem, o zbudowaniu kolejnej szafki / stolika do frezarki górnowrzecionowej. Dalej coś na róg, nic specjalnego... mój największy problem polega na umieszczeniu pilarki, której obecnie nie mam, jednak obawiam się, że później może być nieco mało miejsca, a pilarka powinna być chyba na środku? Na początku będzie to praca z płytami, później pewnie zabiorę się za drewno - grubościówka oraz wyrówniarka w przyszłości pewnie będzie wyciągana tudzież na jakimś wózku schowana pod szafką - rozwiązanie zgapione bodajże od kolegi BuziolPaint :) Chociaż obawiam się, że może nie wystarczyć miejsca na pracę tymi maszynami poniżej powierzchni blatów, także pewnie pozostanie mi wyciągnięcie maszyny i postawienie na blacie.

Czy macie jeszcze jakieś praktyczne porady co do umieszczenia maszyn? Chodzi o to, aby nie postawić maszyny/urządzenia tak aby sobie nie zablokować możliwości - tak jak z w/w wiertarką (najpierw chciałem postawić ją na środku blatu, co uniemożliwiło by mi wiercenie w wyższych elementach)...

Wesołych świąt,
Pozdrawiam,
Rafał :)

P.S. Nie chciałbym wyjść na lenia  i nie oczekuję gotowych projektów, jednak liczę, że koledzy z większym doświadczeniem poradzą i rzucą jakimiś ciekawymi rozwiązaniami.

Offline robertwuttkowski

Odp: Zabudowa, projekt pokoju/warsztatu - pomoc i wskazówki
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2015, 18:25:58 czas Polski »
Czy ty czytałeś któraś z książek o stolarstwie
?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2015, 19:22:23 czas Polski »
No i gdzie te Twoje screeny z projektu oraz sam projekt (jakby ktoś chciał coś więcej zobaczyć)?
Mój warsztat będzie mikroskopijny (jakieś 7,5 m2) - na taką powierzchnię i układ ścian  nawet wujek Google nie pomoże...

Offline wstefan

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2015, 20:06:16 czas Polski »
jak to nie :P
https://www.canadianwoodworking.com/sites/default/files/assets/images/reallifeshops_13.jpg

zgodnie z opisem:
Phil McCurdy set up shop in a spare 8' x 8' apartment bedroom.
co daje  około 2,45x 2,45 czyli 6m2 tyle ze kwadrat

nie ma to jak desperacja ... :)

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2015, 21:24:39 czas Polski »
Czy ty czytałeś któraś z książek o stolarstwie
?
Niestety nie miałem okazji, póki co głównie wiedzę czerpię z czytania forum, dyskusji, samodzielnych przemyśleń itp. Ale czy w książkach o stolarstwie jest coś o sposobach meblowania warsztatu - tak małego warsztatu?

No i gdzie te Twoje screeny z projektu oraz sam projekt (jakby ktoś chciał coś więcej zobaczyć)?
Mój warsztat będzie mikroskopijny (jakieś 7,5 m2) - na taką powierzchnię i układ ścian  nawet wujek Google nie pomoże...
Przepraszam najmocniej, wysyłając wiadomość wylogowało mnie z forum, a po kliknięciu cofnij nie zauważyłem że nie załączono plików.
Widzę kolego, że sytuację mamy mniej więcej podobną - u mnie jest to może ~14m2, z czego odejdzie mi trochę na wspomniane duperele świąteczne i inne tego typu graty. Już zamieszczam projekty.. (puste póki co, zaraz się zabiorę za uzupełnienie o dwie szafki)

jak to nie :P
https://www.canadianwoodworking.com/sites/default/files/assets/images/reallifeshops_13.jpg

zgodnie z opisem:
Phil McCurdy set up shop in a spare 8' x 8' apartment bedroom.
co daje  około 2,45x 2,45 czyli 6m2 tyle ze kwadrat

nie ma to jak desperacja ... :)
Ale wzorowanie się na obrazku tego typu to chyba trochę przegięcie ;D Nawet jeżeli już, to nie widać tutaj żadnych ciekawych rozwiązań. Widziałem niektóre z warsztaty jak np. bodajże Sz.P. amigorg który ma część rzeczy na kółkach o ile się nie mylę... Niektórzy natomiast wieszają na ścianach nawet większe urządzenia :) Mi póki co zależy na jakimś pomyśle, czy robić szafki/blat jakoś przy ścianie w literę L czy może lepiej zrobić część przy ścianie, z odstępami od siebie czy zrobić np. coś w stylu W czyli blat a do tego występ na środku gdzie by umieścić pilarkę...

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2015, 22:02:31 czas Polski »
W książce "Prace w drewnie "jest trochę wspomniane o podstawowych narzędziach i maszynach jest także przykładowe rozmieszczenie wszystkiego. Proponuję kupić jakąś książkę naprawdę można się dużo dowiedzieć o drewnie, narzędziach i technikach stolarskich są także prace krok po kroku polecam kupić jak nie tą to inną. Jest ich trochę

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2015, 22:18:37 czas Polski »
Książka zakupiona ;) Mam nadzieję, że we wtorek będę mógł pogrążyć się w lekturze :)

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2015, 22:41:20 czas Polski »
I cały misterny plan blatu o szerokości 70cm (Szafki 65cm) poszedł... po zmierzeniu wiertarki okazuje się iż potrzebuje ona blatu szerokiego na ok. 75cm aby można ją postawić "na wprost" i obracać swobodnie. Nie pozostaje nic innego jak po raz trzeci zaprojektować szafkę z szufladami :) Pytanie czy pieski i płyta wiórowa ma się jakoś do siebie, czy nie warto nawet próbować takiej kombinacji? Chodzi głównie o bok stolika pod wiertarkę - na bokach z pewnością będą po dwie płyty (klejone i pewnie skręcane, ponieważ wiertarka sporo waży). I właśnie  w nich bym zrobił kilka otworów (tak z 6 - 8 na różnych wysokościach). Co o tym sądzicie?

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2015, 23:03:00 czas Polski »
Pytanie czy pieski i płyta wiórowa ma się jakoś do siebie, czy nie warto nawet próbować

Sam sobie odpowiedziałeś.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2015, 00:14:49 czas Polski »
Pytanie czy pieski i płyta wiórowa ma się jakoś do siebie, czy nie warto nawet próbować

Sam sobie odpowiedziałeś.
No to smutno, chociaż mam wrażenie, że do najzwyklejszego podtrzymania materiału do wiercenia na boku powinno coś w ten deseń wystarczyć. W zasadzie najzwyklejsze drewniane kołeczki wystarczą. A póki co nowy projekt szafki z szufladami powstał :) Najśmieszniejsze, że za każdym razie zmieniałem wielkość lub ilość szuflad, mam nadzieję, że tym razem ostateczna wersja.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:20:13 czas Polski »
Do podtrzymania materiału z boku zrób takie imadlo jak ma amigorg.  Proste i skuteczne. Kawałek buku i pręt gwintowany

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk