13 Czerwca 2026, 08:12:26 czas Polski

Autor Wątek: Wiercenie w jesionie i buku  (Przeczytany 2700 razy)

Offline Marktsack

Wiercenie w jesionie i buku
« dnia: 17 Lipca 2015, 18:56:57 czas Polski »
Witam,
Od długiego czasu borykam się z pewnym problemem : w kawałku drewna między 3x3 cm a 4x4 cm o długości przynajmniej 25 cm muszę przeprowadzić otwór o śr. 4 lub 6 mm tak aby był jak najbliżej środka. Wyeliminowałem to, że ręką nie utrzymam linii i stworzyłem specjalną konstrukcje z wiertarką i imadłem dwupłaszczyznowym. Niestety pozostaje problem słoi, myślałem że wiertło o śr. 6 mm będzie na tyle twarde, że nie będą miały na nie wpływu niestety wpływ jest przez co schodzi i klocek nie nadaje się do dalszej obróbki dlatego, że mimo i tunel jest prosty to zostaje mi za mało materiału. Z tunelami 4 mm próbowałem poradzić sobie mocując na tokarce i specjalnym łożysku tak aby mieć dostęp wiertłem niestety tam też wiertło często schodzi chociaż podejrzewam, że to przez brak osiowości tokarka-łożysko. Wiercę w buku i jesionie korzystam z nowego wiertła do metalu. Więc podsumowując - co zrobić, aby wiertło nie szło po słojach?
Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Wiercenie w jesionie i buku
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2015, 19:04:19 czas Polski »
wiertło ze szpicem  zastosuj

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2015, 19:06:53 czas Polski »
wierciłem otwór 6mm w kanciaku 2,5 x 2,5cm o długości 32cm.
Aby otwory były na środku wierciłem raz z jednej strony raz z drugiej, inna sprawa że wiertło miało około 25cm ;D
Dzięki temu że wkręt prowadzący jest na początku to wiertło się ciągnie za nim i nie ucieka tam gdzie prowadzą słoje.
Wierciłem wkrętarką na wolnych obrotach z ręki i o dziwo się udało a otwory się spotkały niemalże idealnie.
Wiertło firmy Graphite za około 12zł

Pozdrawiam

Offline Marktsack

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2015, 23:18:02 czas Polski »
Jest drobna różnica jeszcze ale chyba lepiej nie będzie. Dziękuję :)

Offline marioK30-76

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2015, 09:46:40 czas Polski »
U mnie też po tym wiertle było lepiej, ale tak jak mówisz chyba nie wszystko się da tak idealnie.

Offline Marktsack

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2015, 15:29:23 czas Polski »
Wydaje mi się, że idzie trochę równiej chociaż w sosnowej kantówce zrobił się tak zwany "banan" początek szedł prosto a nagle wiertło skręca jestem w trakcie wyrównywania tego wszystkiego, zobaczymy co z tego będzie. I tak planowo chce tworzyć z owocowych które chyba są miększe gorzej jak przyjdzie czas na egzotyki - grenadill itp