28 Kwietnia 2026, 01:06:10 czas Polski

Autor Wątek: zawiasy do szklanych drzwi  (Przeczytany 4402 razy)

Offline GC-Stolarz

zawiasy do szklanych drzwi
« dnia: 11 Lutego 2014, 08:28:41 czas Polski »
Witam

mam do zamocowania szklane drzwi z szyby klejonej (2+2+1folia) o wymiarach 2300/500. Poszukuję zawiasów które by to utrzymały. Macie jakiś pomysł. Myślałem o blumie Cristallo po 4szt. na skrzydło. Ale może jest jakaś alternatywa.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: zawiasy do szklanych drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2014, 08:36:46 czas Polski »
Cristallo są bardzo dobre, ale jeżeli zastosujesz, to klejenie zleć szklarzowi. Mają specjalne kleje utwardzane ultrafioletem.

kanapek18

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2014, 09:24:38 czas Polski »
trudna sprawa jeszcze nie spotkałem się z montowaniem samego szkła na zawias więc do wyboru samych zawiasów niewiele tu wniosę, ale na taki gabaryt polecam minimum 4 sztuki no i faktycznie, warto było by przejść się do szklarza. Ja osobiście wolałbym modele zawiasów zaciskających czyli takie do których trzeba byłoby wiercić przez szkło ale tobie tego nie polecam chyba że nie boisz się osłabienia materiału

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2014, 10:43:06 czas Polski »
Są kabiny prysznicowe ze szklanymi drzwiami na zawiasach, zobacz jak to tam jest rozwiązane.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2014, 11:37:27 czas Polski »
drzwi z szyby klejonej (2+2+1folia)
Takie cienkie tafle szkła mimo, że klejone mogą b. łatwo pęknąć przy takim rozmiarze drzwi. Gdy robiłem prysznic szklarz powiedział, że minimum jedna szyba 4-5 mm a najlepiej dać hartowane szkło (jedna warstwa 6-8 mm, bez folii) bo jest dużo bardziej wytrzymałe (choć też mi jedna w rękach pękła w drobny mak).
A zawiasy i tak wymagały wycięcia w kształcie "U" od krawędzi szkła przez które przechodzi śruba łącząca. (zrobiono to przed hartowaniem).
Nie wiem jak w Lublinie, ale na Śląsku jest podobno tylko jedna firma która takie rzeczy robi - w Gliwicach i wszyscy szklarze tam zlecają takie roboty.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2014, 11:42:47 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline GC-Stolarz

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2014, 23:29:24 czas Polski »
niestety ceny hartowanego szkła za za duże, zawiasy do drzwi prysznicowych też odpadają bo są na minimum 8mm szybę. Chyba pozostanę przy blumie. Tylko muszę poszukać kogoś klei na ultrafiolet. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2014, 23:36:25 czas Polski »
Tylko muszę poszukać kogoś klei na ultrafiolet. 
Mi podpowiedzieli w hurtowni gdzie kupowałem zawiasy, szklarz był 300 m od sklepu. U niego zresztą zamówiłem szklane drzwi do witryny.

Offline Joshi

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2014, 01:17:33 czas Polski »
zastanawiałem się już kiedyś czy klejenie UV wymaga specjalnego sprzętu poaz lampą i wiedzy? bo chyba można samemu takie elementy kleić? kleił już ktoś sam?