08 Maja 2026, 01:49:53 czas Polski

Autor Wątek: Awaria sprzetu- gwarancja czy rękojmia?  (Przeczytany 3322 razy)

Offline Sebastian.P

Awaria sprzetu- gwarancja czy rękojmia?
« dnia: 10 Maja 2017, 21:36:31 czas Polski »
Witam forumowiczów,
W związku z tym, że podczas pierwszego użytkowanie padła mi szlifierka( przestała obracać talerzem, a z otworów wentylacyjnych zadymiło się ) chciałem zapytać, z którego prawa konsumenta jako os. fizyczna lepiej skorzystać ?
Dla zainteresowanych dodam, że taka  felerna  trafiła się AEG ex 150.
Z góry dziękuję za porady :)
Pozdrawiam
Sbastian

Offline marcin6391

Odp: Awaria sprzetu- gwarancja czy rękojmia?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2017, 21:49:33 czas Polski »
jak mnie zaczęła szlifierka spalenizną śmierdzieć, to ją na gwarancję oddałem.
dali nową

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2017, 21:53:09 czas Polski »
Dzięki za odp. Zastanawiam się tylko czy rękojmia nie pozwoli na odzyskanie gotówki, bo nie powiem, trochę się zrazilem po takim nieudanym starcie.

Offline L4

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2017, 21:53:19 czas Polski »
Jeśli masz możliwość (zakup zdalny) to zwrot najlepiej i kupić nową.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2017, 22:11:34 czas Polski »
Zdecydowanie rękojmia. Poszukaj wątku o Triton TDJ600 i tam sporo w tym temacie się przewinęło.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2017, 23:02:09 czas Polski »
Zdecydowanie rękojmia. Można złożyć reklamację z tytuł rękojmii. Jest na to stosowny druk do poszukania w necie, ale generalnie sprzedawca takie druki posiada. Należy przy tym uważać aby nie dać się złapać na druk reklamacji, bo to dwie różne drogi, cwani sprzedawcy tak postępują. Możemy domagać się naprawy, wymiany na towar wolny od wad, zwrotu gotówki, a nawet rekompensaty .Po złożeniu reklamacji z tytułu rękojmii sprzedawca ma z tego co pamiętam 14 dni na udzielenie odpowiedzi na piśmie. Jeśli w tym czasie nie dostaniemy stosownego pisma, uznaje się, że sprzedawca przystaje na naszą propozycję rozwiązania sprawy, np. zwrotu gotówki.  Sprzedawca może nie zgodzić się z naszymi argumentami i odmówić lub zaproponować inną formę rozwiązania problemu, jeśli udzieli nam pisemnej odpowiedzi prze upływem 14 dni. Nie może jednak nie przyjąć towaru do naprawy i w większości przypadków nie dokonać  wymiany. Jeśli droga  przez rękojmię nas nie będzie satysfakcjonowała to zawsze możemy skorzystać z drogi gwarancji. Skorzystanie z jednej formy nie wyklucza drugiej.
Przerabiałem dość intensywnie swego czasu temat i nie powiem uzyskałem to co chciałem  ;D.

Tu masz linka do pism reklamacyjnychhttp://www.konsumenci.org/pomoc-konsumencka,wzory-pism-dla-umow-po-25-12-2014,2,34.html
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 23:05:27 czas Polski wysłana przez Bladepoland »
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline kipi

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2017, 16:32:32 czas Polski »
Zdecydowanie polecam reklamację na podstawie przepisów o rękojmi. Wszystkie zapisy są jasno określone w kodeksie cywilnym i sprzedawca nie ma żadnej możliwości zmiany ani uchylenia się od nich, a jeśli to zrobi w regulaminie sprzedaży to są to i tak zapisy nieskuteczne wobec konsumenta (zakup "dla siebie", nie na firmę).

Z praktycznego punktu widzenia najbezpieczniej jest żądać wymiany towaru na nowy. Jeśli sprzedawca nie odpowie na Twoją reklamację w ciągu 14 dni to oznacza, że uznał żądanie za zasadne i nie ma możliwości uchylić się od swojej odpowiedzialności twierdzeniami o złym użytkowaniu sprzętu czy czymkolwiek podobnym. Przy tego rodzaju reklamacji nie jest wymagany także paragon - wystarczy wydruk z historii konta - jeśli płatność kartą, lub jakikolwiek inny dowód zakupu np. mail z potwierdzeniem transakcji.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2017, 16:44:49 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. Gdyby ktoś wiedział proszę o informację, jak rozwiązać taką sytuację w przypadku zakupu przez internet. Odesłać towar wraz z jakimś oświadczeniem?

Offline kipi

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2017, 21:16:04 czas Polski »
Tak, odesłać razem z pismem - np takim: http://www.konsumenci.org/userfiles/file/Wzory%20pism%20-%20towar%20po%2025_12/reklamacja-wymiana.doc
Adres na który masz wysłać powinieneś znaleźć na stronie internetowej sprzedawcy, lub w korespondencji otrzymanej po zakupie. Jeśli nie podano adresu przeznaczonego do kierowania reklamacji to wysłałbym po prostu na adres siedziby.

Offline W32darWin

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2017, 22:02:07 czas Polski »
Podepne się trochę.
Mam telefon samsunga na gwarancji. Kupiony jako firmowy z abonamentem. Nie działa wibra. Czego, od kogo i w jaki sposób mogę się domagać.
Czy wymiana telefonu na nowy taki sam wchodzi w grę?

Offline W32darWin

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2017, 22:02:58 czas Polski »
Dodam że kupiony qw lutym tamtego roku.

Offline kipi

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2017, 09:17:24 czas Polski »
polecam lekturę: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/
wszystko opisane prostym językiem.

Offline W32darWin

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maja 2017, 11:18:39 czas Polski »
Dziękuję bardzo. Dużo mi się wyjaśniło.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2017, 22:23:59 czas Polski »
U mnie sytuacja rozwiązała się bardzo pozytywnie. Odesłałem sprzęt z pismem o zwrot pieniędzy i sprzedawca odrazu zwrócił pieniądze na konto, bez żadnych dodatkowych wyjaśnień, co mi się w naszym kraju jeszcze nie trafiło przy takiej kwocie.