28 Kwietnia 2026, 22:50:56 czas Polski

Autor Wątek: nowe dłuta  (Przeczytany 17216 razy)

Offline Dreluks

Odp: nowe dłuta
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Września 2013, 13:04:06 czas Polski »
Witam,

No właśnie. Ja posiadam dłutka Kirschen. Po filmie Jarka stwierdziłem , że muszę kupić i sprawdzić a wiem że nie pożałuje. I tak jest do dnia dzisiejszego:) A jak właśnie Narexy to nie wiem też chcę kupić choć jedno dłuto i sprawdzić
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Morświn

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września 2013, 13:51:24 czas Polski »
Narex jest moją ulubioną firmą (oczywiście w moim zasięgu finansowym):D.Nie wiem dlaczego po prostu pasują mi ich wyroby.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Września 2013, 18:20:10 czas Polski »
Ja w zeszłym tygodniu odebrałem paczkę między innymi z krótkimi narex'ami. Zobaczymy jak się będą sprawowały. Dodam tylko że do grzebania w drewnie wróciłem po ponad 15 latach i to właśnie przez www.domidrewno.pl i po części przez dziadka który zrobił mi strugnicę. A co do cen to faktycznie są przystępne.

Offline DamianO

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Września 2013, 18:51:35 czas Polski »
Jako laikowi też mi odpowiadają bo nie mam porównania do innych, ale teraz radził bym poczytać regulamin i przedstawić się z szacunku dla innych.

Offline Jakub

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Września 2013, 20:05:26 czas Polski »
zrobił mi strugnicę

A mnie by też zrobił? Ja nigdy nie mam czasu :(
Pozdrawiam Jakub.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września 2013, 20:15:36 czas Polski »
zrobił mi strugnicę

A mnie by też zrobił? Ja nigdy nie mam czasu :(

Ciężko powiedzieć bo jak moją kończył to powiedział że już jest za stary żeby takie rzeczy robić. Kiedyś to taką strugnice robił dwa dni a teraz 2 tygodnie. I tak jestem pełen podziwu że w takim wieku (a dodam że ma 86 lat) dał radę zrobić mi taki prezent. Chociaż ma swoje wady i niedoróbki to nie zamieniłbym jej nawet na stół Sjöbergs. Mam duży szacunek do takich przedmiotów.

Offline DamianO

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2013, 20:27:09 czas Polski »
Szczęściarz z Ciebie u mnie w rodzinie spalili taką strugnicę wrrrrr bo była im niepotrzebna, szkoda chociaż samego blatu. Zrobiła się mała zmian tematu przepraszam.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2013, 22:05:13 czas Polski »
Witam,

No takie prezenty to trzeba szanować :) U mnie leży stara dębowa pod wiatą strugnica i coś mi się wydaję że na zimę to będzie super zajęcie  ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Damiano85

• Newbie
  • *
  • Ocena +3/-0
  • Wszystko jest trudne za nim stanie się łatwe :)))
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Października 2014, 18:07:44 czas Polski »
Jedyne co mnie w tych dłutach irytuje i nie przestanie do póki coś z tym nie zrobią, to bardzo ostre krawędzie stali.
Nie przestaną bo robią to celowo. Dolne krawędzie boczne są ostre by łatwo uzyskać idealny "kąt prosty" (kolega JarekO o tym też wspominał przy okazji filmu o ostrzeniu dłut prostych), a zarazem ostry od samej krawędzi dłuta. Górę natomiast fazują pod kąt. Chociaż też chyba mają coś takiego jak dłuta bez fazy górnej. Ale mogę się mylić więc sprawdzę. Polecam dobre rękawiczki kewlarowe i dłuto nie straszne :o wczoraj też podciąłem sobie palec bo, też długo się do rękawiczek przyzwyczajam ale da się i jak zobaczysz że to korzystne dla dłoni to zaczniesz używać regularnie. Dłonie muszą nam posłużyć jak najdłużej warto więc o nie dbać. Bo na starość zapomnij o snycerce i w ogóle dłutach. Warto też zadbać o kręgosłup. Babcia mojej piękniejszej połowy wyrzeźbiła w swoim życiu jakieś 10000 figur. I mimo że bardzo by chciała dalej. To ani ręce ani plecy na to nie pozwolą. A masz smykałkę bo Oglądałem Twój kanał na YT. Szkoda by było.
Patience is the best remedy...
 ...for every trouble. Jak napisała mi kiedyś na ścianie moja piękniejsza połowa mnie:)