19 Czerwca 2026, 13:35:40 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka mimośrodowa albo oscylacyjna  (Przeczytany 10770 razy)

Offline futrzak

Odp: Szlifierka mimośrodowa albo oscylacyjna
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lipca 2015, 08:27:54 czas Polski »
A czy jest różnica między Makitą 5041 a Boschem GEX 125 AC, czy warto kupić Boscha? Bo parametry niby lepsze a cena nie dużo większa, który dłużej posłuży?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lipca 2015, 08:37:14 czas Polski »
który dłużej posłuży?
Na takie pytanie ciężko odpowiedzieć...
To tak jak by zapytać ile czasu będzie bolało...

Myślę że obie posłużą dość długo.

Offline magneto

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lipca 2015, 15:29:31 czas Polski »
Też mam za sobą kilka godzin przemyśleń,filmików i porównań.W rezultacie od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem  szlifierki mimośrodowej 125mm DeWalt D26453.Kosztowała mnie niecałe 4 stówki i nie żałuję żadnej z wydanych złotówek.
Ma łagodny rozruch,regulację obrotów i małą,2,8 mm,oscylację.Idealnie nadaje się do matowienia lakierów i szlifowania drewna a swój chrzest bojowy przeszła na zdzieraniu ok.8m kwadratowych starych powłok lakierniczych.Bałem się,ze ze względu na mały skok może nie dać rady ale ona nadal radośnie bzyka po każdy włączeniu.Pracuję raczej na papierach 150mm.Chroni to talerz przed zniszczeniem i ułatwia szlifowanie węwnątrz łuków i innych krągłości.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lipca 2015, 22:54:13 czas Polski »
A jak z odsysaniem urobku?

Offline futrzak

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lipca 2015, 22:49:31 czas Polski »
A na jaką powierzchnie wystarcza jeden krążek ścierny?

Offline magneto

« Odpowiedź #35 dnia: 21 Lipca 2015, 14:34:51 czas Polski »
Jak na razie pracowałem na dworzu na tarczach bez otworów i ze zdjętym woreczkiem więc w tym temacie się nie wypowiem.Zużycie tarcz na metr kwadratowy to pojęcie względne i zależy od wielu czynników a więc jakość/cena tarczki,rodzaj szlifowanej powierzchni itp. Powiem jedynie,że po przeszlifowaniu większego kawałka nie odczułem spadku wydajności ani jakichkolwiek oznak zużycia szlifierki.

Offline futrzak

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Lipca 2015, 18:58:25 czas Polski »
Czy te szlifierki mimosrodowe nadają się do usuwania starej z 50 letniej farby olejnej która ma niewiadomo ile warstw z drzwi?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lipca 2015, 19:04:13 czas Polski »
Jak stać Cię na papier... ;)
Do takich drzwi, to opalarka lub środki chemiczne do usuwania powłok, a dopiero potem szlifierka.

Offline futrzak

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lipca 2015, 21:58:56 czas Polski »
A jak z odsysaniem pyłu przez szlifierki mimośrodowa, czy to faktycznie odsysa do tych dołączonych pojemników, czy trzeba podłączyć odkurzacz?

Offline ooak

« Odpowiedź #39 dnia: 26 Lipca 2015, 23:32:01 czas Polski »
A jak z odsysaniem pyłu przez szlifierki mimośrodowa, czy to faktycznie odsysa do tych dołączonych pojemników, czy trzeba podłączyć odkurzacz?

Ja korzystam ze szlifierki mimośrodowej JCB ze zbiornikiem z tworzywa i jestem mile zaskoczony - większość pyłu trafia własnie do zbiorniczka, fakt, trzeba go dość często opróżniać, ale zdecydowanie spełnia swoje zadanie.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lipca 2015, 07:20:51 czas Polski »
ja bez odkurzacza nie wyobrażam sobie pracy szlifierką mimośrodową.

Offline a3756

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Lipca 2015, 09:11:09 czas Polski »
Ja mam boscha gex 150 i czasami pracuję bez odkurzacza i zdecydowana większość urobku do niego trafia.