20 Maja 2026, 23:26:59 czas Polski

Autor Wątek: Deska do krojenia  (Przeczytany 4084 razy)

Offline Henry

Odp: Deska do krojenia
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2016, 08:29:54 czas Polski »
Fajna deska - tylko brakuje chyba jakichś wyfrezowań na palce żeby łatwiej podnieść jak się przyssie na mokrym stole.
No ale największego plusa masz za Opinela przy śniadaniu  8)

P.S. Mieszkałem rok przy Jana Pawła - to chyba na granicy Muranowa, a pracowałem na Dzielnej - ale nie wiem co to za dzielnica.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2016, 09:34:26 czas Polski »
Deska pierwsza klasa. Dzięki za realizację, planowałem taką deskę to teraz już będe wiedział gdzie szukać pomocy :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2016, 09:50:52 czas Polski »
Praga południe

Cytat: velsyster w Marzec 10, 2016, 22:05:47 pm
O jaka świetna informacja, ktoś buduje pilarke taśmowa Matthiasa a do tego w Warszawie. Tez mam w tym roku plan zbudować i tez jestem z Warszawy

No to musimy pogadać

No na pewno, Praga Poludnie jest rzut beretem :)

Offline swfr

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2016, 12:28:32 czas Polski »
Cześć Francois
Podoba mi się twoje podejście do pracy i twoje deski.

Mam pewne wątpliwości co do konserwacji olejem parafinowym w tym przypadku. Czy nie wpływa to na smak potraw?

Ps. Znam jedną panią , która na takim oleju smaży ale w jej kuchni zapach jest ciut inny niż w przeciętnej :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2016, 13:47:22 czas Polski »
Nie dajemy się zwariować. Przecież wsiaknie w deskę ten olej. Chyba że zje deskę...

Offline Henry

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2016, 14:41:39 czas Polski »
A polimeryzuje? Bo jeśli nie to chyba lepiej użyć klasycznie oleju lnianego.

Offline Francois

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marca 2016, 17:38:09 czas Polski »
Mam pewne wątpliwości co do konserwacji olejem parafinowym w tym przypadku. Czy nie wpływa to na smak potraw?
Olej jest w ogóle bez zapachu i bez smaku. Zrobiłem deski dla prawie całej rodziny i do tej pory nikt sie nie narzeka.  :)

Pomysł znalazłem na stronie/kanale MTMWood, który jest światowym królem desek do krojenia  :) https://www.youtube.com/user/mtmwood

W Stanach też jest używany. Nazywają to "Mineral oil".

Czytałem równiez, że mozna używać olej tungowy albo olej lniany ale nie mam z tym doświadczenia.

A polimeryzuje? Bo jeśli nie to chyba lepiej użyć klasycznie oleju lnianego.

Nie wiedziałem, że olej może sie polimeryzować ale wątpie, że w tym przypadku to sie stało. Generalnie Paraffina ciekła jest dostępna w każdej aptece i kosztuje coś jak 4 zl za 100 ml co wystarczy dla kilka desek. więc nie zastanowiłem sie za bardzo czy olej lniany byłby lepiej

Francois

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marca 2016, 18:04:27 czas Polski »
Ja zrobiłem dwie prasy z drewna bukowego do robienia serów i jedną nasączałem  parafiną w płynie kupioną w aptece. Pani w aptece powiedziała, że jak  najbardziej olej nadaję się  do kontaktu z żywnością, podawany jest doustnie w niewielkich ilościach nawet małym dzieciom.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2016, 18:07:21 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2016, 23:25:42 czas Polski »
A ja uzyskałem odpowiedź od pani aptekarki że olej lniany też jełczeje - ma przecież podany termin przydatności do spożycia...