13 Maja 2026, 12:43:11 czas Polski

Autor Wątek: uchwyt przedłużający do frezarki. bicie.  (Przeczytany 7754 razy)

Offline studio tata

Odp: uchwyt przedłużający do frezarki. bicie.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maja 2015, 15:35:13 czas Polski »
widze zdjecia i nie moge pojac w jakim celu zakladzasz ten kolnierz ???

Offline molu

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maja 2015, 15:53:27 czas Polski »
W skrócie - frezarka podstawie ruchomej (gór/dół). Frez z łożyskiem do zrobienia kanału (schodka) na krawędzi frezowanego materiału. Pierścień ślizga się po wierzchu materiału, odwzorowując jego zmienną grubość.   Sporo tłumaczenia.. :) ale znalazłem film w necie - https://www.youtube.com/watch?v=osEKZ0kh8A0. Może łatwiej będzie zrozumieć. Na początku filmu jest.

T.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2015, 16:03:07 czas Polski wysłana przez molu »

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maja 2015, 15:58:59 czas Polski »
Coś nie tak z filmem.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline wstefan

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maja 2015, 18:30:07 czas Polski »
Keleven: usuń kropkę z końca i śmiga.

https://www.youtube.com/watch?v=osEKZ0kh8A0] [url]https://www.youtube.com/watch?v=osEKZ0kh8A0[/url]

Przeglądnąłem ten film i dalej nie wiem o co Ci chodzi z tym kołnierzem :(
to że gość robi podcięcie na - nie wiem jak się to fachowo nazywa - listwę ozdobną, nie koniecznie  musi być robione przez takie coś jak  skonstruowałeś. Wydaje mi się że to uzyskujesz przez frez, który ma łożysko mniejszej średnicy niż sama średnica frezu.

W@S

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maja 2015, 19:02:22 czas Polski »
e to mozna prosciej zrobic nie potrzeba do tego przedluzenia
dobrze ze Ci kuku nie zobilo to przedluzanie frezu

Offline hansons83

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Maja 2015, 20:20:32 czas Polski »
Widze, ze kolega ma spreżyny na zewnątrz, jak tuningowałem swoją budżetowa frezerke udało sie przełożyć spreżyny do środka dzięki czemu zyskałem z 10mm na głębokości frezowania. Może warto by było usunąć sprężyny i zobaczyć.

Offline zaber

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Maja 2015, 23:01:10 czas Polski »
Mam taką samą przedłużkę tyle że z trzpieniem na 8 mm do małej  frezarki Makita RT7000. Kupiłem przedłużkę do frezowania blatów kuchennych bo na moim szablonie brakowało długości freza do przefrezowania całej grubości blatu. Niestety przedłużka i frez muszą być "wsadzone" maksymalnie głęboko a i tak występuje bicie. Przy wysunięciu tulejki z części zaciskowej (tak aby wydłużyć zasięg freza) pojawia się takie bicie że frezarka chce z ręki wyskoczyć. Na niższych prędkościach bicie znika ale frezować za bardzo się nie da. Sama frezarka luzów na łożyskach nie ma. Przefrezowanie łączenia blatów cienkich, bez przedłużki daje idealnie równe połączenie.
Wg mnie problemem przy tej przedłużce jest część zaciskowa do mocowania freza. Jest dosyć spora i ciężka (już ktoś wspomniał o tym).

Ps. też mam frezarkę McAlister ale w niej po roku rozregulowało się wszystko - luzy na łożyskach, luzy na prowadnicach - stosując tulejki kopiujące w zależności w którą stronę ustawi się frezarkę rowek może być przesunięty o jakiś 1 mm.   

Poradzić dużo nie poradziłem, ale podzieliłem się moimi podobnymi doświadczeniami. Zmierzam ku zakupowi porządnej (czyt. niestety nie taniej) frezarki z uchwytem 12 mm, a przedłużkę odstąpię za pół ceny :).

Pozdrawiam
Piotrek

Offline molu

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Maja 2015, 23:08:31 czas Polski »
Cytat: wstefan

Przeglądnąłem ten film i dalej nie wiem o co Ci chodzi z tym kołnierzem :(
Wydaje mi się że to uzyskujesz przez frez, który ma łożysko mniejszej średnicy niż sama średnica frezu

Łożysko jest, zapomniałem założyć do zdjęcia. Jest mniejsze od średnicy freza, zostawia kanał na 2mm listwę.  Kołnierz służy  w innym celu.

Cytat: studio tata
e to mozna prosciej zrobic nie potrzeba do tego przedluzenia

Jak?

Mam nadzieję, że zadziała wam plik, który wrzucam. To jest ilustracja pokazująca zastosowanie tego pierścienia. Dzięki temu mam stała wysokość kanału, nawet przy zmiennej grubości frezowanej deski.
Plik należy otworzyć się w przeglądarce internetowej, przejście do kolejnych etapów przy pomocy strzałek z klawiatury.

T.

Offline molu

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maja 2015, 23:20:29 czas Polski »
zaber - dzięki za info.
O dużej masie na końcówce przedłużki pisałem w pierwszym poście. Podejrzewam, że to jest problem przy jakimkolwiek luzie we frezarce.
W sklepie testowaliśmy na cmt (tym samym co triton tra001) i nie było bicia. Ale nie ma co porównywać macallistera do cmt. Jak frezuje bez przedłużki to wszystko jest ok, równe, gładkie powierzchnie. Z przedłużką nawet nie próbowałem frezować widząc co się dzieje po odpaleniu maszyny. Moj macallister dopiero zaczyna się luzować, ale nie używam jej codziennie, do pracy. Zastanawiam się czy nie zainwestować za jakiś czas w tritona.

T.