17 Maja 2026, 21:09:49 czas Polski

Autor Wątek: Jak się dawniej pracowało.  (Przeczytany 1982 razy)

Offline krit 6

Jak się dawniej pracowało.
« dnia: 07 Stycznia 2016, 21:39:01 czas Polski »
Mało kto pamięta, ale dawniej nie było elektronarzędzi, prądu elektrycznego, sklepu z  narzędziami  a nasi ojcowie jakoś sobie radzili. Dzisiaj wiele narzędzi jest już zapomnianych, nawet nieznanych i za chwilę zapomnimy jak ich używać. Dlatego zapraszam wszystkich miłośników obróbki ręcznej i starego dobrego rzemiosła na ten film.

Offline SpecPiotr

Odp: Jak się dawniej pracowało.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2016, 21:50:09 czas Polski »
Da sie ? Swoja droga to ta siekierka bym pewnie zrobil cabriolety a ten po prostu sobie naparza i trafia  :o
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2016, 22:40:05 czas Polski »
Ale struganie łyżki ciosłem to już mistrzostwo :) Mieli bardzo fajny strug dwuręczny jak robili krzesła.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2016, 20:55:17 czas Polski »
Aż by się chciało...

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:08:57 czas Polski »

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:43:45 czas Polski »
Czy gdyby Michał Anioł miał pod ręką aparat to ustawiał by modeli do swych dzieł, czy też pracował bazując na zdjęciach? ;)
Oglądając takie filmy, zdjęcia, czy też słuchając opowieści jak to dawniej się pracowało, osobiście podchodzę do tego z sentymentem. Robić coś bez pośpiechu, pozwolić sobie w taki "prosty" sposób przygotowywać materiał. itd.
Pytanie jednak, czy gdyby rzemieślnicy w dawnych latach mieli dostęp do maszyn elektro, nie korzystali by z nich? :)
Może oglądanie takich filmów nie budzi w nas podziwu i uznania dla rzemiosła, tylko po prostu tęskno nam do tego spokoju, do życia pozbawionego pędu za kasą na rachunki, wydatki, opłaty, itd.
Eh...
ps. żeby tak smętnie nie było, to można zadać sobie pytanie: Po co ten kufer na jakiś kolor malował, jak i tak wszystko wtedy było czarno-białe :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:55:06 czas Polski »
jak i tak wszystko wtedy było czarno-białe
Czarno białe były materiały światłoczułe.
Ja uważam że jednak patrząc na te filmy sami byśmy chcieli mieć ten fach w rękach ale to wcale nie jest łatwe.
Dziś niedoskonałości równa się papierem ściernym, resztę w photoshopie ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2016, 22:16:45 czas Polski »
Może oglądanie takich filmów nie budzi w nas podziwu i uznania dla rzemiosła, tylko po prostu tęskno nam do tego spokoju, do życia

Też. Większość elektronarzędzi kupiłem żeby wykorzystać swoje kilka godzin w niedzielę na wsi bo tylko tyle mam do dyspozycji. Ale popatrz jak na filmie wrzuconym przez sajo w 5:15 gość robi wpusty - ręcznie w "imadle" zrobionym z rozszczepionego kołka wbitego w ziemię. Cudo.
Przy okazji zafascynowało mnie to dłuto którego używa...

Offline mefiu

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2016, 16:12:28 czas Polski »
The Birth Of A Wooden House