24 Kwietnia 2026, 22:17:07 czas Polski

Autor Wątek: Jaka pilarka do długich listew?  (Przeczytany 4611 razy)

Marcin M

• Gość
Jaka pilarka do długich listew?
« dnia: 20 Czerwca 2015, 18:01:57 czas Polski »
Witam

Mam zamiar zrobić synkowi piaskownicę i jakiś mały domek drewniany, taki ogrodowy do zabawy. Będę to robił z listew 100x20x2700 mm. Z powodu długości listew na myśl przychodzi mi ukośnica. Listew będzie około 150 sztuk do pocięcia, tak sobie wstępnie wyliczyłem. Dodatkowo wiadomo będą ścinki i docinki bo daszek będzie dwuspadowy, okna, drzwi itd, więc dobrze, żeby kąty tez się zgadzały. Potem może zrobię jakieś proste meble ogrodowe. Listwy będą frezowane na krawędziach, przynajmniej te do piaskownicy, żeby były bezpieczne dla dzieci :) Jako że nie posiadam ani pilarki stołowej ani nawet ręcznej oraz ukośnicy to coś muszę zakupić ( frezarkę będę miał pożyczoną - uprzedzam pytania :D ). Co byście polecili do takich prac? Czy to pilarka czy ukośnica na pewno będą później wykorzystywane do różnych robót, więc nie będzie to jednorazowa praca. Budżet wiadomo ograniczony - im taniej tym lepiej, ale chcę kupić dobry sprzęt, z którego będę zadowolony. No chyba, że jedyną opcją pozostanie Festool Kapex KS 120 EB to przemyślę to na pewno. Bo kasa jest tylko szkoda wydawać aż tyle na raz :) Liczę jednak, że polecicie mi coś dobrego w niższej cenie. Wiem, że temat wałkowany ale dokładnie sprecyzowałem potrzeby, może to ulatwi wam jakoś :) No chyba, że jednak pilarka stołowa będzie lepsza.

Pozdrawiam, Marcin M
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2015, 18:03:38 czas Polski wysłana przez Marcin M »

kwita

• Gość
Odp: Jaka pilarka do długich listew?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2015, 19:33:59 czas Polski »
Ja na Twoim miejscu kupił bym pilarkę, zawsze możesz użyć ręcznie i zrobić do niej stolik. Piły ukosowej już nie użyjesz do cięcia wzdłuż...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2015, 20:01:08 czas Polski »
Zgłęb temat tutaj.
http://forum.domidrewno.pl/pily/ukosnica-niko-ks-70-reanimacja/msg39582/#msg39582
Powiem, że fajne rozwiązanie nawet bardzo kuszące.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2015, 10:41:47 czas Polski »
Jeśli nie posiadasz jeszcze niczego to zakup na początek jakieś elektronarzędzia z marketu lub ciut lepsze używki.
Do prac w ogrodzie przydaje się wyrzynarka, pilarka ręczna, ukośnica i pilarka stołowa jako podstawa.
Jak Ja robiłem z palet Swojemu synkowi domek to plułem sobie w brodę że posiadam tylko pilarkę ręczną, ale jakoś wystarczyło... Można mieć tony sprzętu i nie wiedzieć jak tego użyć. Można mieć narzędzia ręczne i trochę rozumu i już można ''tworzyć'' więc wszystko zależy od tego co będziesz robił i jak często używał tych narzędzi.

Pilarka stołowa to bardzo przydatna rzecz bo można ciąć wzdłuż i w poprzek.

Pragmatyczny Masz 100% racji z tą maszynką.

Jako dowód załączam tutaj link Człowieka, który wiekszość swoich prac wykonuje na mlt100.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 10:44:01 czas Polski wysłana przez kozio »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2015, 11:14:50 czas Polski »
Przemek, przeczytałem ten wątek, sprawa dosyć ciekawa. Znalazłem takiego Boscha w sieci, może byłaby większa precyzja, opini za wiele nie znalazłem ale te które są, są dobre:

http://www.ceneo.pl/27595669

Kozio, z elektronarzędzi mam wyrzynarkę i szlifierkę mimośrodową, no i wkrętarkę. Ale do cięcia nie mam nic więc coś trzeba kupić. Po wczorajszych wydarzeniach wydaje się, że mogę mieć więcej "zleceń" wśród rodziny i znajomych na tego typu rzeczy, więc trochę pracy narzędzia będą miały. Wiem, że na stołowej można ciąć poprzecznie, lecz listwa długości 2,7m to chyba trochę kłopotliwe, tym bardziej że będzie ich ponad 100 do rozcięcia. Przynajmniej tak mi się wydaje. Bo musiałbym wykombinować jakąś dodatkową przykładnicę do cięcia listew na długość 100-120cm. Stąd myśl o ukośnicy.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 11:22:25 czas Polski wysłana przez Marcin M »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2015, 11:34:09 czas Polski »
Jeśli masz do wydania  około 2,5tyś
to wolałbym ze względu na wygodę pracy:

Bosch pts 10
Bosch PCM 8S

Nie trzeba będzie przestawiać co chwilę...

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2015, 12:26:33 czas Polski »
Moim zdaniem na początek wystarczy piła ręczna i wykonanie przyrżni. Jak będziesz umiał dokładnie uciąć te listwy ręcznie to sobie kup ukośnicę. Wtedy praca będzie szła szybciej,ale będziesz gość bo umiesz być dokładnym nie posiadając maszyn a maszyny tylko Ci pomagają.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2015, 12:56:56 czas Polski »
Kozio dobrze radzi. Jeżeli nie pracujesz zawodowo lub jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze stolarstwem, nie ma sensu wydawać 2500 na ukośnie. Poszukaj czegoś tańszego lecz dokładnego. Jak dobrze pokombinujesz to jeszcze starczy na frezarce GW za 300 zł.  Zielony bosch ma taką w ofercie. Bo jeśli robisz coś dla dziecka to pamiętaj aby zaokraglic wszystkie krawędzie

wysłane przy użyciu tapatalk

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2015, 13:48:06 czas Polski »
Bo jeśli robisz coś dla dziecka to pamiętaj aby zaokraglic wszystkie krawędzie

Listwy będą frezowane na krawędziach, przynajmniej te do piaskownicy, żeby były bezpieczne dla dzieci :)

Akwa, gdybym pracował zawodowo to kupiłbym coś konkretnego. Ale że nie pracuję dlatego chcę jak najtańszym możliwym kosztem uzyskać precyzję wystarczającą do wykonania piaskownicy czy domku. Zresztą każdy zawsze szuka najtaniej i najlepiej hehe. Czy myślicie, że sprzęt podany przez Kozia wystarczy do tego co chcę nim zrobić? Wiadomo, że nie będą to listwy ozdobne, ale nie chcę też, żeby mi kąty uciekały niemiłosiernie i po każdym cięciu trzeba było kalibrować ukośnicę. Może ktoś używa tej ukośnicy? Bo lekko poszarpane krawędzie i tak będą objechane frezarką, więc to nie problem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2015, 20:08:26 czas Polski »
Jak nie chcesz wydawać kasy, to kup dobrą płatnicę, ja polecam Stanley'a do szybkiego i precyzyjnego cięcia, coś około 80 zł. Taką płatnicą dwa lata temu wykonałem zadaszenie tarasu (3x7m), przyciąłem w zrobionej przyrżni wszystkie 6 słupów 12x12 z obu stron, płatwie i 11 krokwi. Wcześniej wszystko heblowałem strugiem elektrycznym. Wycięcia w krokwiach na płatew zrobiłem płatnicą i dłutem, czopy i wpusty(dłuto i piła).

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2015, 21:29:00 czas Polski »
Nigdzie blisko mnie nie mogę znaleźć tego Boscha do obejrzenia. W sensie Bosch PCM 8S. Ukośnica KGS 254 M METABO zbiera różne opinie na naszym forum, chociaż w Leroy-Merlin ta wystawowa, nie wygląda na zbyt precyzyjną, ma delikatne luzy. Może dlatego, że to wystawowa. Co do cięcia ręcznego, to już chyba bym wolał piłę japońską Dozuki kupić. Ale dziękuję za pomysł z płatnicą, na prawdę doceniam każdy pomysł i podpowiedź :) Z braku czasu nie mogę pozwiedzać okolicznych sklepów i organoleptycznie sprawdzić ukośnic, mam nadzieję, że po weekendzie się poprawi. Na razie rozmyślam na okrągło co wybrać. Odwieczny problem... Dziękuję Wam wszystkim za wypowiedzi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2015, 21:43:51 czas Polski »
Witam.
 Ja bardzo polecam maszynę Dewalt D27105.
Jest to zrówno pilarka i ukośnica. Dodatkowo można dokupić osprzęt.
Stół rolkowy do przycinania długich elementów, rozszerzenie stołu roboczego, laser do ukośnicy.
Sprzęt przezemnie sprawdzony. Testuję go już od prawie 7 lat bardzo intensywnie i jak na razie obsolutnie żadnych luzów czy problemów, pomijając konieczność wymiany łożyska. Wart każdej złotówki.
Pozatym po złożeniu zajmuje bardzo niewiele miejsca.