08 Maja 2026, 09:58:11 czas Polski

Autor Wątek: Nowa piła Felder, jako pierwsza maszyna, wrażenia z jazdy  (Przeczytany 2472 razy)

Offline minimeble

Nowa piła Felder, jako pierwsza maszyna, wrażenia z jazdy
« dnia: 15 Maja 2015, 22:48:39 czas Polski »
Witam, jest nowy i posiadam pewna piłe a mianowice k890, niestety dopiero niedawno odkryłem to forum, co prawda przed zakupem feldera i pewnie to był bład, chciałem sie podzielić swoimi opiniami na temat piły dla przyszłych pokoleń:)

Szukałem długo piły nowej/użwanej i wybór padł na feldera nowego k 890 7,5kw silnik + 1,1 kw podcinak, 3200 stoł,
moje wrażenia sa dośc ciekawe:)

Pierwsze co to piła - (wersja podstawowa)  ogolnie miekka lekka ( niby 900 kg), gnie sie w każdą strone( wozek boczny, stoł na Xrolach), plastikowy uchwyt od przykładnicy bocznej, brak dokłądnej regulacji przy przykładnicy, denerwujące wskażniki na ogranicznikach ( grube kreski i nie widać co sie ustawiło) pył z podcinaka zapycha ochronne drzwiczki do piły i nie można ich zamknać, lakier po kilku płytach odłazi ze stoły formatowego oraz ograniczników, waski wozek z "super anodowanego aluminium" 31 cm, denerwujące klucze do podcinaka a raczej ilośc miejsca do odkrecenia go, wozek boczny za krótki i spada cała płyta, nie da sie jej położyć - trzeba ja trzymać. To sa takie małe detale które psuja wrażenia z używania piły w cenie nowe samochodu.

Piła me pewne plusy a mianowicie: mocny silnik + podcinak 1,1 fi 120. zestaw piła + 2 podcinaki wystarcza na ok 36-40 plyt pożniej szarpie. Fajny stoł na x rolu. dobrze sie prowadzi, gładko nie szarpie itp, odziwo w miare dokładny, przy rozcinani całej płyty 2,8 m na pasy ucieka ok 0,3 mm czyli w  granicy błedu statystycznego:), wysuwany liniał boczny do 320 cm, rolka na wózku bocznym ułatwia załadunek ( k500 nie ma, 700 ma). Latwa regulacja kata na wozku na zasadzie mimośrodu, regulacja elektryczne góra/doł( fajny bajer) 3 predkości obrotwe, fajnie jest je miec ale i taks ie tego nie używa:)

Plusów mało,, minusów duzo ale drobnych. Piła wg mnie nie warta tej kasy, ogolnie rozcina płyte całkiem dobrze i nie można narzekać za bardzo, jedynce co to jest za lekka oraz za miekka widać jak sie gnie, powinna byc bardziej solidna. Za te kase  raczej 2 raz bym jej nie kupił. a szukałbym piły używanej po likwidacji 2 letniej ( takliej po dotacji gdzie stała w garazu)
Pozdrawiam

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Nowa piła Felder, jako pierwsza maszyna, wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2015, 23:42:53 czas Polski »
Fajnie ze piszesz o takich rzeczach ale mamy tutaj taki zwyczaj ze przedstawiamy sie odpowiednim dziale.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2015, 23:51:56 czas Polski »
Regulamin się kłania ;)

i to jest piła ręczna mówisz? :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2015, 01:42:38 czas Polski »
Może nasz nowy kolega robił testy unplugged  ::)