28 Kwietnia 2026, 17:40:38 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsza piła formatowa  (Przeczytany 4345 razy)

Offline TMK

Pierwsza piła formatowa
« dnia: 26 Kwietnia 2015, 15:57:15 czas Polski »
Witam wszystkich.

Nosze się z zamiarem kupna piły formatowej. Do decyzji skłoniły mnie trzy rzeczy:

Pracuję głównie w płycie  i niestety nie sposób jest uniknąć błędów przy produkcji. Męczy mnie brak dokładności i odpryski laminatów.
Po drugie - chciałbym zdobyć więcej praktyki dot. klejenia drewna i obróbki.  W związku z tym planuje doposażyć się również w grubościówkę i wyrówniarkę.
Po trzecie - jesteśmy z bratem na etapie budowy domów i chciałbym się zabrać za schody + inne elementy w drewnie/płycie własnej produkcji ;-)

Dlatego potrzebuję piły z podcinakiem. Od dłuższego czasu śledzę wątki z tym związane i aukcje internetowe i mam mętlik w głowie.
Jako że budżet nie jest duży  (około 6-7 tys.) to w grę wchodzą używane maszyny. Nie mam ochoty na chińczyka, którego znienawidzę po kilku miesiącach.

W tych pieniążkach znaduje aukcję urządzeń typu REMA DMLB-40 albo Altendorf np. F90.
Jako że na formatówce pracowałem w życiu dosłownie kilka razy - nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę przy wyborze danego modelu.
Jeszcze bardziej obawiam się samych oględzin używanej maszyny - na co zwrócić uwagę? Jakie testy wykonać?

Czy odpowiednio przygotowany laik jest w stanie rozpoznać lipny sprzęt który będzie sprawiał tylko kłopoty?
Będę wdzięczny za cenny rady

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Pierwsza piła formatowa
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2015, 18:58:27 czas Polski »
Ja bym się trochę obawiał kupować używaną maszynę nie znając jej budowy technicznej - nie masz wtedy wiedzy na co zwrócić uwagę (w tym modelu). Co za tym idzie sprzedający pokasuje luzy i wciśnie Ci maszynę, która po rozcinaniu cięższych materiałów wróci do luzów i zapomnij o dokładności ;/

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline TMK

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2015, 12:52:05 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.

Co w takim razie byś doradził? Kupno od stolarza a nie od pośrednika ? Kupić urzadzenie które jest w ciąglej eksploatacji?
Jak wygląda serwis takich urządzeń?  Czy luzy o których piszesz mozna zniwelować wymieniając jakies podstawowe części i przy okazji nie zbankrutować?

Wiem że rozwiązaniem jest dozbieranie i kupno nowej. Niestety potrzebować będe tego urządzenia już za jakis miesiąc-dwa.

Pozdrawiam

Offline jarpaw

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2015, 08:41:37 czas Polski »
Jakby nie patrzył proponowałbym kupno nowej. Po pierwsze gwarancja, po drugie o nic się nie martwisz tylko robisz.
A poza tym kupisz starą Reme lub starego Altendorfa to nie masz pewności czy za rok nie zabraknie części zamiennych. Producent dostarcza części 10 lub 15 lat więc może lepiej rozejrzeć się za porządną nową maszyną?
Do płyty proponuję coś większego ze stołem aluminiowym. Zadzwoń do przedstawicieli to napewno Ci doradzą.

Offline TMK

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2015, 12:03:25 czas Polski »
Dziękuję za radę.  Ostatecznie udało mi sie trafic Hammer k3 z 2011 w bardzo rozsadnej cenie. Maszyna użytkowana była w jednoosobowy zakładzie stolarskim i póki co jestem bardzo zadowolony. Co do starszych urządzeń to rzeczywiscie byłaby rosyjska ruletka.