02 Lipca 2026, 21:53:27 czas Polski

Autor Wątek: Konsola  (Przeczytany 1909 razy)

Online mario78

Konsola
« dnia: 17 Listopada 2015, 21:42:31 czas Polski »
Witam
Zrobiłem konsolę żeby zabudować grzejnik i dopiero teraz zastanawiam się jak zabezpieczyć konsolkę przed ciepłem  :-[ ??
Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Konsola
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2015, 21:51:53 czas Polski »
Daj  w  konsoli  jak najniżej dno  ze  sklejki + styropian by nie cierpiał  blat 

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2015, 23:05:21 czas Polski »
wszystko bezpośrednio nad grzejnikiem powoduje że nie działa jak należy, przy takiej zabudowie blat powinien mieć otwory  :(

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2015, 23:11:30 czas Polski »
Parapet też?

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2015, 23:59:31 czas Polski »
Akurat grzejniki powinny byc zamontowane we wnekach lub posiadac nad soba np parapet (chodzi o ruch powietrza)
Jest kilka zasad np ze powinny byc umieszczane w pierwszej kolejnosci pod otworami okiennymi na spocznikach, przy drzwiach wejsciowych i takie tam pierdoly.Parapet nad grzejnikiem nie powinien byc za szeroki ale umieszczenie go pod tego typu zabudowa nie jest bledem w zadnym wypadku. Trzeba pamietac ze jak mamy glowice termostatyczne nie wolno ich oslaniac bo to w niczym nie pomaga a wrecz szkodzi.

Ladny mebelek:)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2015, 07:17:55 czas Polski »
Piękny mebel i szkoda by było żeby się uszkodadził :(
I dlatego tak jak radził Tomekz ,styropian od spodu.
Ja bym go dał tyle żeby ,żeby widać nie było (i ciepłe powietrze nie kluczyło pod konsola)+ na to folia aluminiowa(żeby odbijała ciepło)
Można by było samym ekranem zagrzejnikowym spód mebelka wykleić(ale może być za mało)
A wracając do grzejników ,to montuje się je w najzimniejszych miejscach,głowic regulujących nie zasłania się bo by fałszowało temperaturę i grzejnik by nie działał poprawnie.
W tym przypadku grzejnik poradzi sobie ale szybki ruch powietrza(bardziej grzanie konwekcyjne)powoduje że brudzi się od spodu szybciej wyrzucając na pomieszczenie zakurzone powietrze(sytuacja trochę" przerysowana")ale tak to działa :)
I jak to mówi ,a raczej pisze kolega forumowy.........(żeby  nie robić reklamy) ;D
"Jak się mylę to mnie popraw" ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2015, 09:49:56 czas Polski »
I dlatego tak jak radził Tomekz ,styropian od spodu.

Tak ale zakryty sklejką - bo brzydko by to wyglądał taki mebelek

Offline Przemcio

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2015, 10:02:55 czas Polski »
Bardzo ładny ten mebelek Ci wyszedł :)

Szkoda że jeśli to dział krok po kroku nie ma więcej fotek od kuchni. Lubie takie jak widać jak powstaje coś z niczego. Niby prosty mebel ale ma coś w sobie :)