28 Czerwca 2026, 22:42:57 czas Polski

Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 1078 razy)

Offline Gal

Witam!
« dnia: 08 Lipca 2015, 16:48:00 czas Polski »
Witam Szanownych Forowiczów tego szacownego Forum!

Na stare lata powróciłem do tego co sprawiało mi przyjemność w młodości i od dobrych dziesięciu lat ponownie dłubię w drewnie. Rezultaty są różne ale trocin produkuję na worki. Drewna opałowego też sporo. ;)
W młodości mieszkałem na ulicy na której w każdym domu był warsztat (w tym profesjonalna stolarnia p. Kieszkowskiego na końcu ulicy) i wstydem było "zawołać fachowca" - uważaliśmy, że jak byśmy chcieli, to możemy samolot zbudować (promów kosmicznych jeszcze nie było, tylko dlatego nie prom).  I tak mi zostało.;D

Mam nadzieję na miły pobyt na tym Forum i postaram się pomóc w zakresie moich skromnych możliwości.

PS. Przy okazji mam pytanie; czy ktoś wie, dlaczego przycięta deska, jeżeli nie jest tej długości jaką chcieliśmy, to zawsze okazuje się ZA KRÓTKA, a nie za długa..?
 ;D
Zarabiam gdzie indziej.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam!
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2015, 17:43:25 czas Polski »
Witaj, masz ciekawe doświadczenia. Powodzenia :)
Ad. P.S.
To zależy jak jesteś ustawiony, jeśli deska leży na linii wschód zachód, to jeśli tniesz piłą od strony wschodniej deska jest krótsza, jeśli tniesz od strony zachodniej to deska jest dłuższa ;) :D ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2015, 17:46:37 czas Polski »
PS. Przy okazji mam pytanie; czy ktoś wie, dlaczego przycięta deska, jeżeli nie jest tej długości jaką chcieliśmy, to zawsze okazuje się ZA KRÓTKA, a nie za długa..?
może za mało razy ją przycinasz...
pomyśl o tym następnym razem.

Witam i pozdrawiam

Offline Gal

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2015, 18:16:33 czas Polski »
Ja jestem jak ten słynny dyrygent co przed każdym koncertem wyciągał z poły fraka karteczkę, czytał ją  w skupieniu, składał i chował z powrotem, a potem dyrygował tak, że anieli klękali. Na karteczce było napisane; "Ku pamięci! Skrzypce z lewej, puzony z prawej, kotły z tyłu!"
Ja też sobie powtarzam "byle nie za krótko, zmierz jeszcze raz!", a później pan Murphy znowu ma ubaw.
Ale staram się.
Zarabiam gdzie indziej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2015, 21:09:57 czas Polski »
Miło powitać :)
Jak na 115 latka ,nieźle się trzymasz na tej Wsi Mazowieckiej :P
Pozdrawiam ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2015, 21:57:08 czas Polski »