04 Czerwca 2026, 11:06:19 czas Polski

Autor Wątek: Olejowanie na kolor "rudy" i przygotowanie materiału  (Przeczytany 1630 razy)

Offline maximilianoo

Olejowanie na kolor "rudy" i przygotowanie materiału
« dnia: 21 Lipca 2015, 12:27:35 czas Polski »
Witam,
Po przywitaniu na wiosnę, przyszło lato i pora otworzyć 2 wątek na forum.
jako że mój dekorator wnętrz (patrz:obiekt z Wenus) wpada na ciekawe pomysły dla mnie rodzą się nowe możliwości i nauka stolarstwa i nie tylko.

Nadmieniam że jestem amatorem i proszę o wyrozumiałość, z doborem specyfików i farb.
W łazience umieściliśmy "pogrubiane drewno" marki buk grubość 18 mm. Wynik na zdjęciu:

Chcielibyśmy uzyskać taki efekt kolor po olejowaniu,

Jakie środki polecacie aby uzyskać taki efekt? Powierzchia ma być matowa albo półmatowa, miejsce użytkowania to łazienka, ze względu na jej gabaryty nie przewidujemy dużego zawilgocenia.

Dodatkowo przed impregnacją chciałbym się pozbyć ubytków które powstały podczas cięcia/ sklejania. Czym je wypełnić w przypadku takiego drewna?

Ostatnie pytanie dotyczy sposobu montażu na parapecie i zabudowie gips-karton, osobiście chyba zrobię to na piance niskoprężnej, ale wszystkie sugestie są mile widziane.  (na chwilę obecną po prostu jest położone).

Dziękuje z góry za pomoc.

Offline gołąb

Odp: Olejowanie na kolor "rudy" i przygotowanie materiału
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2015, 12:59:32 czas Polski »

Najprościej w warunkach amatorskich zabezpieczyć olejem. Np. OSMO ma olejowoski dekoracyjne w różnych wybarwieniach, na pewno coś dobierzesz.
Ubytki uzupełnic gotową szpachlówką w kolorze buk albo zmieszać pył bukowy z caponem i taką masą uzupełnić.
Mocować na klej montażowy np Pattex fix.