Meble - SUPERDECK SADOLIN
Taras - Olej DO TARASÓW V33
piotrlg mam nadzieję że to co napisałem o wytrzymałości, przeczytałeś ze zrozumieniem? Bo jakoś czytając twój post, odniosłem wrażenie że wrzuciłeś wszystko do jednego worka 
Wrzuciłem do wora kilka odpowiedzi fakt. O tej trwałości olejów to do wypowiedzi swfr piłem, cytuję:
'Ale do drewna na zewnątrz są moim zdaniem lepsze niż lakierobejce czy lazury i spokojnie wytrzymują deklarowane 5 lat ochrony. I nigdy się nie łuszczą. '
Nie zauważyłem, żeby jakiś producent deklarował dla olejów 5 lat, raczej piszą o odnawianiu powierzchni co roku, w zależności od potrzeby.
Co do łuszczenia lazury, to mi sprzedawcy powiadali, że nie ma z tym problemu. Nie mając praktyki uwierzyłem. Wybrałem lazury Syntilora (xylo... coś tam), ale dopiero tego lata je używałem, więc nie wiem jak sobie poradzą. Ale one miały proste zadanie, ochraniać balustrady, płoty etc czyli pionowe elementy gdzie woda łatwo ścieka. A teraz muszę znaleźć sposób na ochronę ławy sosnowej, na której donice będą stać. I tu będzie wyzwanie dla tych środków. I chyba olej jednak wybiorę. Tylko jaki, głowa od możliwości wyboru boli a wiedzy brak. Gdyby tak móc podejrzeć jak to np Szwedzi robią, gdzie tradycja u nich większa wykorzystania drewna.
a ława to kawał solidnej deski sosnowej, ręcznie zestruganej z postaci tartacznej:
https://drive.google.com/file/d/0B8BLbxVCsL89NzRGMklmTmZnMlE/view?usp=sharingP.