08 Lipca 2026, 18:13:43 czas Polski

Autor Wątek: witam serdzecznie i prosze o pomoc  (Przeczytany 898 razy)

Offline andrzej137

witam serdzecznie i prosze o pomoc
« dnia: 05 Sierpnia 2015, 22:57:30 czas Polski »
mam na imie Andrzej 45lat
i szukam pomocy

Mam  schody sosnowe od 8 lat, stopnie sa polakierowane , żona położyła na nich dywaniki .
Dywaniki z czasem opatrzyły się i postanowiła je zdjąć , po zdjęciu okazało się że światło zrobiło swoje i miejsca po nich są dużo jaśniejsze .
jak można doprowadzić te schody do jednolitej barwy ,czy może z czasem samo to się wyrówna?
Sam osobiście myślałem o rotex festool które Pan Jarek  prezentował ale to dość drogie maszynki, znalazłem na OLX.PL oferty sprzedaży w dość fajnych cenach  ,  czy są to orginalne szlifierki festool?
jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i podpowiedz co i jak mam zrobić .
Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam Andrzej
andrzej137@op.pl

kozio

• Gość
Odp: witam serdzecznie i prosze o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2015, 23:24:19 czas Polski »
witam

Są też inne szlifierki...
Chyba że jesteś kolejnym fascynatem tej firmy.
Dużo tych schodków?

Daj jakieś foto podglądowe.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2015, 23:25:38 czas Polski »
Witaj. Fajnie ze się przywitałeś :-) swój problem opisz w dziale Hyde park,  bo obecny jest tylko do przedstawiania się;-) jednakże postaram się pomóc.  Sosna pod wpływem warunków atmosferycznych (czyt. Słońca ) zmienia kolor i ciemnieje.  trzeba zeszlifowac stary lakier i warstwę drewna która pociemniała.  rotex jest fajny, jeśli cię stać to nie ma problemu.  Napewno przyjemnie ci się będzie z nim pracowało,  jednakże jeżeli zamierzasz wykonać operacje szlifowania bez demontażu, to sam rotex na nic ci się nie zda, bo nie wyszlifyjesz wszystkich zakamarków i rogów. Będziesz potrzebował jeszcze narzędzia wielofunkcyjnego, w Przypadku festool jest to vecturo

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline andrzej137

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2015, 23:52:28 czas Polski »
dziekuje
myslałem o zakupie 125 rotex i 90 który ma stope delta czy takim zestawem dałbym rade zeszlifowac  lakier z tych stopni  ,jaki papier bym potrzebował?
a co myślicie o rotexach wystawionych na OLX,PL  są to orginalne szlifierki festool,