16 Maja 2026, 14:59:32 czas Polski

Autor Wątek: lampa wisząca  (Przeczytany 2541 razy)

Offline Mag84

lampa wisząca
« dnia: 21 Października 2016, 08:41:26 czas Polski »
Wczoraj popełniłem część projektu jaki pojawił się dość nagle. Małżonka lubi poszperać w necie a że jesteśmy na etapie urządzenia pokoju (niektórzy coś o tym widzą) znalazła piękną lampkę (wycięty na CNC samochód - a raczej jego kształt) ze stwierdzeniem że fajny pomysł ....
Syn bardziej niż samochody lub traktory więc skoro jest jeszcze sklejka podjąłem wyzwanie !

Poszczególne kroki:
1. Wydrukowanie traktora (żeby było ładniej - z przyczepą)
2. Przyklejenie na sklejkę (zastosowałem cudowny klej domowej roboty z mąki)
3. frezowanie wstępne - gdzie doszło do złamania (WOW) najmniejszego z frezów (zdj. 2) , co trochę nie ułatwiło mi niestety pracy. Frezowałem wszystko na 3 razy stopniowo zwiększając głębokość frezowania. 
4. chciałem pobawić się wyrzynarką włosową ręczną ale nie szło zupełnie
5. Po wyfrezowaniu w ruch poszła szlifierka wielofunkcyjna i docinanie miejsc, do których nie mogłem dojść frezem
6. Na koniec praca dłutami (zwłaszcza wycinanie elementów z przyczepy) oraz delikatnie bardzo wyrzynarką elektr.

Po zdjęciu papieru (zeszlifowanu) nie jest zbyt równo, więc dzisiaj troszkę poprawię krzywizny. Lampka zostanie dzisiaj wycięta pod zamierzony wymiar (górna część będzie szersza żeby schować elektrykę), jak również zrobię ramkę jaka będzie od strony wewnętrznej. Do zakupu została jak najkrótsza taśma LED. Montaż zrobię na wyciętym profilu aluminiowym (pozostał po stelażu k-g) który przymocuję do ramki wewnątrz.
Malowanie - kolorystyka stonowana - dół naturalny (bo traktor jeździ po polu). Góra - niebiski, chmurki białe, traktor zaś w kolorze zielonym (John Deere króluje)

Cały czas zastanawiam się nad zakupem wyrzynarki lub piły taśmowej - nie wiem na co się zdecydować, ale po wczorajszym wieczorze wiem że wyrzynarka by się bardzo przydała a efekt byłby zdecydowanie lepszy.   

Pytanie do bardziej garniętych - czy mocowanie taśmy LED do "amelinium" mogę zrobić na silikon akrylowy ? czy jest to bezpieczne ?

m_kola

• Gość
Odp: lampa wisząca
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2016, 09:11:28 czas Polski »
Fajne!
Ja za bardzo tych krzywizn bym nie prostował, taki wygląda tak "bajkowo" :)
Co klejenia taśmy to amelinium to spokojnie, taśmy są izolowane od spodu. Przecież są specjalne korytka aluminiowe do taśm ledowych i bez żadnych kombinacji to kleisz. Sumie to klej nie potrzebny nawet skoro masz taśmę dwustronną pod spodem. Spokojnie da radę.

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2016, 09:14:46 czas Polski »
zobaczymy jak będzie wyglądał gdy podłączę wszystko i przyłożę do ściany ! Pewnie przydałby się komplet kabli wespół ze ściemniaczem albo bardzo mała ilość światła :) Za dnia spełni funkcję obrazka a w nocy lampki !

Dzięki m_kola - idę do elektrycznego choć pewnie jak to zwykle jest w mieście powiatowym takowych rzeczy nie dostanę ;)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2016, 12:20:39 czas Polski »
Do takiej zabawy to najlepsza była by wyrzynarka włosowa - piła taśmowa odpada bo taśmy nie włożysz w zamknięte otwory. Fajnie to wygląda :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2016, 21:34:02 czas Polski »
Zamontowalem Led.  Syn zadowolony.  Dzisiaj jak pójdzie spać ja sobie poszlifuje i pomaluje.  Ledy RGB nawet fajna sprawa
:-)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2016, 21:38:29 czas Polski »
Jakości cnc tu nie ma, bo to i nie cnc, ale szacun, ze chciało Ci się tak po prostu. Czego to się nie robi dla dzieci. Dużo dłubania przy tym na pewno było, a to sie liczy najbardziej. Czekam na finalny efekt z niecierpliwością :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2016, 11:08:28 czas Polski »
Szerzej o dniu wczorajszym :)

Lampka się maluje. Wczoraj zacząłem, lecz muszę czekać żeby poszczególne elementy wysychały i muszę kryć raz jeszcze. Sam traktor (nie przyczepę) pomalowałem farbą jak do ścian - pytanie czy ktoś tak robił i czy mi to nie odpadnie ? Dzisiaj mam zamiar zakończyć malowanie.

Wczoraj zrobiłem ramkę ze sklejeczki jaka mi została. Bez ukosów - łączenie proste - klajenie + górna i dolna listwa są z wkrętami (tak dla bezpieczeństwa co by nie spadło nikomu na głowę. Całość przeszlifowana.
Później był montaż listwy LED i całego tego ustrojstwa. Listwa docięta na długość 90 cm i przymocowana bezpośrednio do ramki od wewnątrz. Największy problem był z zamocowaniem sterownika, gdyż założenie taśmy na ramkę uniemożliwiało przymocowanie sterowanika. Znalazłem jednak miejsce na "przyczepce".

Niestety ale mój aparat super hiper padł, a tel się ładował więc z tego etapu zdjęć nie mam. Chyba że aparat w ramach dobrej woli nim się rozładował zapisał na karcie 1-2 zdjęcia :)

Jednyne zdjęcie jakie mam na tą chwilę to próba podświetlenia. Ale Staś zadowolony skakał z radości i nie chciał oddać pomimo że nie był pomalowany jeszcze :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2016, 13:54:40 czas Polski »
Przepraszam jeśli nie doczytałem, ale czy będzie tam jakieś białe szkło albo pleksi między ledem i traktorem?

Efekt fajny ale mam to na co dzień ;)

Offline Mag84

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2016, 18:43:28 czas Polski »
Nic nie przeoczyles.  A powinienem coś montować? Nie ma patrzeby
😀

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2016, 18:08:23 czas Polski »
Efekt fajny ale mam to na co dzień
Kozio trzymasz ciągnik w sypialni?