28 Czerwca 2026, 09:01:27 czas Polski

Autor Wątek: szlifierka trzpieniowa oscylacyjna  (Przeczytany 5980 razy)

Offline ciosekl

szlifierka trzpieniowa oscylacyjna
« dnia: 03 Marca 2015, 13:03:06 czas Polski »
Witam,

rozważam zakup takiej szlifierki jak w temacie. Z racji finansowych celuję w niższą grupę cenową.

http://www.sls-profishop.de/Scheppach-Spindelschleifer-osm-100

http://www.werkzeughandel-flessas.de/epages/63086463.sf/?Locale=de_DE&ObjectPath=/Shops/63086463/Products/589&ViewAction=ViewProductViaPortal

wizualnie i parametry  - bliźniaki:)

może ktoś coś doradzi jeśli chodzi o firmy? jakość wykonania itp.

z drugiej strony zastanawiam się nad wykonaniem takich wałków do szlifowania z montażem do wiertarki stołowej (ktoś dawał link na forum nawet)

jak wypada komfort pracy pomiędzy taką szlifierką a dodatkiem do wiertarki? podejrzewam, że ruch pionowy też sporo daje. Może warto kasę przeznaczoną na szlifierkę dołożyć do lepszej wiertarki stołowej (zakup dopiero w planach)

Pozdrawiam

Offline wstefan

Odp: szlifierka trzpieniowa oscylacyjna
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2015, 15:14:13 czas Polski »
w wiertarce będą leciały łożyska we wrzecionie. Obawiam się, że na dłuższą metę to nie zda egzaminu :(

Pomału też się myślę o budowie takiego ustrojstwa (Amigorg takie coś popełnił) 

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2015, 20:26:01 czas Polski »
ja mam na celowniku tego trytona, bardzo mnie korci :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2015, 20:30:10 czas Polski »
myslsz , ze tryton solidniejszy ?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2015, 21:45:26 czas Polski »
nie wiem czy solidniejszy, ale tak jakoś o nim poczytałem, pooglądałem, upatrzyłem kilku potencjalnych dostawców...
z tego co widzę to są podobne. zresztą jak poszukasz to kilka modeli o bardzo podobnym wyglądzie i parametrach znajdziesz w sieci
wielkiej różnicy chyba nie ma

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2015, 21:47:50 czas Polski »
Homemade oscillating spindle sander.

wiem, że nie wszyscy mają czas i chęci na tworzenie własnych konstrukcji, ale może komuś się przyda :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2015, 23:17:45 czas Polski »
Z tego co wiem moj imeinnik z forum zakupil tego Scheppaha w NRD :),
nawet odgrazal sie ze wrzuci recenzje
ale chyba nie ma czasu ?

Offline molu

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2015, 09:17:22 czas Polski »
Ja mam trytona. Cóż można napisać.. kręci, oscyluje, szlifuje.. :) Szału nie ma, ale to rozwiązanie zdecydowanie wygodniejsze niż wiertarka. Wiem, bo wcześniej używałem. Na minus bym zaliczył rozmiar stołu. Trzeba czasem się nachodzić dookoła maszyny żeby większy element wygodnie szlifować.  Po dokręceniu walca szlifującego czasem okazuje się, że jest delikatne bicie, nie jest idealnie osiowo. Należy poluzować nakrętkę, przestawić gumowy walec, dokręcić i sprawdzić. Odciąg działa bezproblemowo, a z mocnym odkurzaczem to aż za dobrze - przysysa materiał do stolika i trudno nim operować. Nie wiem jak z dostępnością zapasowych papierów w PL. Widziałem, że na allegro można zamawiać na dowolny wymiar. Na amazonie.uk to chyba ok 8 funciaków za komplet.

Jeszcze w temacie wiertarki jako szlifierki - jakimś rozwiązaniem problemu łożysk może być podparcie trzpienia na stoliku.  Albo coś w tym stylu.
Jest wiertarka, która ma fabrycznie funkcję szlifowania - tutaj

T.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2015, 11:07:46 czas Polski »
dzięki za wszelkie informacje,

myślę że zdecyduję się na tego tritona ze względu na niewielką różnicę cenową względem scheppach - przynajmniej będzie jakieś porównanie firm w moim warsztacie:)

Papiery oryginalne zestawy można kupić od 7-12E w zależności od grubości ziarna i chyba te papiery co się pod nimi triton podpisuje pasują bez problemu do scheppach bo widziałem takie zestawy w sprzedaży.

do większych elementów zapewne można dorobić jakiś stolik :)

Offline molu

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2015, 11:33:42 czas Polski »
Wg mnie Scheppach i Triton to ten sam model, jeno w innym kolorze. Zresztą występuje też pod marką Grizzly, Central Machinery, Performax, Shop Fox, Clayton... i kto wie jaką jeszcze :)
Ja to bym zamienił trytona na Ridgida. Tylko sprowadzenie z US to cenowo kiepsko wychodzi.

T.

Offline molu

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2015, 22:08:43 czas Polski »
Promocja na szlifierkę trzpieniową w UK. Wysyłka do PL nawet niedroga. To klon tritona.

T.

Offline scuff

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2015, 23:17:04 czas Polski »
Promocja na szlifierkę trzpieniową w UK. Wysyłka do PL nawet niedroga. To klon tritona.

T.

!
Dzięki za tego linka, szukałem w polskich sklepach ale poza powyginanymi chinczykami za tysiaka którym po miesiącu pada silnik nie mogłem znaleźć nic w podobnej cenie.

a13

• Gość
szlifierka trzpieniowa oscylacyjna
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2015, 17:41:47 czas Polski »

Offline Władek

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2015, 13:35:27 czas Polski »
Witam wszystkich

i ja się dołączę może ktoś zna taką szlifierkę  JET JBOS-5

Pozdrawiam

Offline molu

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sierpnia 2015, 21:40:15 czas Polski »
Pojawiła się w UK szlifierka podobna do Ridgida, czyli trzpień z funkcją oscylacji z możliwością zmiany na szlifierkę taśmową. Link do sklepu

T.