02 Lipca 2026, 22:36:20 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do CNC  (Przeczytany 1487 razy)

Offline prezio

Frezarka do CNC
« dnia: 13 Sierpnia 2015, 14:58:17 czas Polski »
Pytanie do tych co maja (i budowali tez) CNC.
Jaka roznica jest miedzy taka frezarka
http://www.ebay.co.uk/itm/2-2KW-CNC-SPINDLE-MOTOR-ER20-2-2KW-220V-VFD-INVERTER-DRIVE-WATER-COOLED-/252025941620?hash=item3aadeaae74
a np. KRESS 105 czy 800 ?
Nie mowie o cenie bo to akurat mnie istotne bo ceny zalezy gdzie i od modelu moga byc podobne.
Bardziej mnie interesuje funkcjonalnosc, niezawodnosc, rodzaj pracy (halas) i inne walory.
Czy ktos z was analizowal, testowal takie frezarki ?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Frezarka do CNC
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2015, 22:32:48 czas Polski »
Ja nie miałem Kressa w ręku więc trudno mi się wypowiadać.

Ale... skoro są chłodzone powietrzem to muszą hałasować. Jak odpalisz to wodne wrzeciono (bez frezu) to aż trudno uwierzyć jakie to ciche przy max obrotach. Później oczywiście zacznie świstać sam frez. Z opisów chłopaków z cnc.info wynika żeby nie katować tych chińczyków to trochę podziałają ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline prezio

Odp: Frezarka do CNC
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2015, 22:38:59 czas Polski »
Dzieki.
Nie katowac czasami trudno jest przy wiekszych projektach. Chyba ze sie bardzo mozno rozlozy w czasie sciezki przejazdu/etapy frezowania.
Sa tez z 2 letnia gwarancja - wiec to tez daje jakies zabezpieczenie.
Wlasnie myslalem o frezarce. Bo mysle u kupnie malego ruterka/laminate i myslalem zeby6 odrazu zakupic KRESS'a i pozniej go wykorzystywac zarowno w recznej robocie jak i w CNC (na przyszlosc).
Jednakze jak halasuja - hmmm - moze faktycznie lepszy chinczyk bo cichszy, a z podreczna frezarka to moze faktycznie pomyslec o Katsu ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.